Σε πρόσφατη έρευνα της Gartner, στην οποία συμμετείχαν περίπου 2.800 CIOs από 84 χώρες, καταγράφεται η ανάγκη για τους CIOs να αλλάξουν το στυλ άσκησης των διοικητικών τους καθηκόντων, ώστε να μην χάσουν το τραίνο της ψηφιοποίησης.

Καθώς οι τεχνολογίες και οι τάσεις που ωθούν την ψηφιοποίηση έρχονται στο προσκήνιο, δίνεται στους CIOs μια μοναδική ευκαιρία για να γίνουν οι ψηφιακοί ηγέτες της επιχείρησής τους, όπως καταγράφεται σε διεθνή έρευνα της Gartner με τον τίτλο «Flipping to Digital Leadership: The 2015 CIO Agenda». Σύμφωνα με την έρευνα, οι CIOs γνωρίζουν ότι πρέπει να αλλάξουν για να πετύχουν με την ψηφιακή επιχείρηση, με το 75% εξ αυτών να αποδέχεται ότι πρέπει να προσαρμόσουν το στυλ διοίκησής τους στα νέα δεδομένα, μέσα στα τρία επόμενα χρόνια. Πλέον, για να εκμεταλλευτούν τις νέες ευκαιρίες της ψηφιοποίησης οι CIOs δεν αρκεί να βελτιώσουν αυξητικά την απόδοση του ΙΤ.

Η ψηφιοποίηση δεν περιορίζεται πια στα slides μιας παρουσίασης, αλλά έχει έρθει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντας και ανακατεύει την τράπουλα από την αρχή. Οι CIOs τώρα έχουν μια μοναδική ευκαιρία, αλλά χρειάζεται να αλλάξουν (την πληροφόρηση, την τεχνολογία, την αξία και τις πρακτικές διοίκησής τους), ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ψηφιακές προσδοκίες. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 2.810 CIOs από 84 χώρες, οι οποίοι διαχειρίζονται συνολικά 397 δισ. δολάρια σε IT budget. Αυτή η έρευνα αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη μελέτη των ψηφιακών επιχειρηματικών ευκαιριών, απειλών και στρατηγικών των CIOs σήμερα. Ένα χρόνο πριν, σε μια αντίστοιχη έρευνα με τίτλο «Taming the Digital Dragon: The 2014 CIO Agenda», η Gartner εξερευνούσε την έλευση της τρίτης εποχής της Πληροφορικής, όπου η πληροφορία και η τεχνολογία είχαν θεμελιώδη συνεισφορά στην επιχείρηση. Σήμερα, η τρίτη εποχή είναι εδώ και η ψηφιοποίηση καθορίζει όλο και σε μεγαλύτερο βαθμό τους νικητές και τους χαμένους σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας.

Διαρκής μετασχηματισμός
Η ψηφιοποίηση μετασχηματίζει όλους τους τύπους εταιρειών και τους οργανισμούς του Δημοσίου Τομέα. Περισσότερο από ποτέ, αυτές οι αλλαγές δημιουργούν μαζικές ευκαιρίες και ουσιαστικές προκλήσεις για τον CIO και τους οργανισμούς ΙΤ. Η ψηφιοποίηση δεν προσφέρει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αλλά παρέχει και μια πανίσχυρη δυνατότητα μετατροπής των μειονεκτημάτων σε πλεονεκτήματα. Όπως καταγράφει η έρευνα της Gartner, το 89% των CIOs συμφωνούν ότι πέραν των σημαντικών δυνατοτήτων που παρέχονται από τη ψηφιοποίηση, ο ψηφιακός κόσμος δημιουργεί ένα πολύ διαφορετικό και υψηλότερου επιπέδου ρίσκο.

Τα καλά νέα για τους CIOs είναι ότι παρά την απειλή που αισθάνονται από την ανάδυση ρόλων όπως είναι αυτός του CDO (Chief Digital Officer), δεν είναι καταδικασμένοι στο να γίνουν οι παρατηρητές της ψηφιακής επανάστασης που διαδραματίζεται μπροστά τους. Σύμφωνα με την έρευνα, το 41% των CIOs αναφέρεται απευθείας στον CEO τους. Αυτό αποτελεί μια επιστροφή σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα που βρίσκονταν ποτέ, με αποτέλεσμα ο ψηφιακός λόγος να κερδίζει εξέχουσα θέση στην αίθουσα των συνεδριάσεων και την εκτελεστική επιτροπή. Ακόμα ισχυρότερη απόδειξη των ευκαιριών που ανοίγονται για τους CIOs αποτελεί κάτι που αποκάλυψε η έρευνα: οι CEOs περιμένουν από τους CIOs να τους οδηγήσουν στην ψηφιακή αλλαγή κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης μεταβατικής περιόδου. Ωστόσο, φαίνεται ότι τα IT budgets δεν αυξάνουν με γρήγορους ρυθμούς. Το μέσο διαθέσιμο IT budget θα αυξηθεί μόλις 1% από το 2014 στο 2015. Οι CIOs εκτιμούν ότι το 79% των δαπανών του IT θα είναι «εντός» του budget (μια μικρή μεταβολή σε σχέση με πέρσι), ωστόσο ένα μεγάλο μέρος της ψηφιακής καινοτομίας μπορεί να χρηματοδοτηθεί (και θα γίνει αυτό) εκτός των προγραμματισμένων δαπανών του ΙΤ.

Ανάγκη για άμεσες αλλαγές
Ίσως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια σε ότι αφορά τις ψηφιακές ευκαιρίες για τους CIOs είναι το γεγονός ότι το ΙΤ στις περισσότερες επιχειρήσεις έχει αναπτύξει για πολλά χρόνια ένα σετ από συμπεριφορές και πεποιθήσεις, οι οποίες είναι ακατάλληλες για να αξιοποιήσουν τις ψηφιακές ευκαιρίες και να ανταποκριθούν στις ψηφιακές απειλές. Ακόμα πολλές επιχειρήσεις σκέφτονται την καινοτομία με όρους τεχνολογικού προτύπου. Αν αυτό συνεχιστεί, τότε η ψηφιακή ευκαιρία μπορεί να χαθεί. Ψηφιακή ηγεσία σημαίνει την αλλαγή της προσέγγισης από το legacy first στο digital first, υπό την έννοια ότι όλες οι λύσεις θα είναι βασισμένες σε cloud, σχεδιασμένες για το mobile, καθορισμένες μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια, έχοντας τη δυνατότητα εκμετάλλευσης αδόμητων δεδομένων και εκτέλεσης πειραμάτων καθοδηγούμενων από τα ίδια τα δεδομένα.

Επιπλέον, οι περισσότερες επιχειρήσεις και οι CIOs τους επικεντρώνονται δυσανάλογα σε αυτό που μπορεί να μετρηθεί εύκολα (π.χ. το κόστος του ΙΤ), από ότι σε αυτό που έχει περισσότερη αξία ή απαιτεί περισσότερο προσοχή (π.χ. η αξία δημιουργίας μιας ψηφιακής ικανότητας) – μια ακόμα κατάσταση που πρέπει να αλλάξει. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης εποχής του ΙΤ, της εκβιομηχάνισης, η ηγεσία έχει διαμορφωθεί ώστε να δίνει έμφαση στην ακρίβεια, την πειθαρχία και τον αυστηρό έλεγχο. Ωστόσο, οι CIOs έχουν εξελιχθεί σε ρεαλιστικούς ηγέτες με ελεγκτικό στιλ. Λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά της νέας ψηφιακή εποχής, αυτή η πόλωση είναι επικίνδυνη. Οι CIOs πρέπει να αντιστρέψουν το διοικητικό τους στυλ σε «περισσότερο οραματικό και εμπνευστικό». Όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα της έρευνας, οι CIOs το γνωρίζουν ήδη αυτό: το 73% των συμμετεχόντων ανάφεραν ότι έχουν αλλάξει το στυλ που ασκούν το διοικητικό τους ρόλο μέσα στα τρία τελευταία χρόνια, ενώ το 75% παραδέχονται ότι πρέπει να αλλάξουν το στυλ άσκησης διοίκησης μέσα στο επόμενα τρία χρόνια από το «έλεγχος πρώτα» στο «όραμα πρώτα».

Χρειάζεται χρόνος…
Το να είσαι ένα ισχυρός ψηφιακός ηγέτης και να επηρεάζεις καταστάσεις μέσα στην επιχείρησή σου χρειάζεται χρόνο. Ως εκ τούτου, οι CIOs χρειάζεται να επενδύσουν χρόνο για να μπορέσουν να μετατραπούν στους ψηφιακές ηγέτες που επιτάσσει η εποχή μας, συμπληρώνει η Gartner. H διοίκηση ενός οργανισμού ΙΤ αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία. Συγκρίνοντας τις έρευνες της Gartner το 2011 και το 2015, μπορεί να βγάλει κανείς το συμπέρασμα ότι ο μέσος CIO αφιερώνει περισσότερο –όχι λιγότερο- χρόνο να διοικεί το τμήμα του – πέντε τοις εκατό παραπάνω, ή μια παραπάνω μέρα κάθε μήνα.

Παρόλα αυτά, τα δεδομένα της έρευνας της Gartner καταλήγουν στο ότι αν όλα παραμείνουν ίδια, οι CIOs με καλύτερες επιδόσεις στον ηγετικό τους ρόλο δαπανούν σημαντικά λιγότερο χρόνο στο να τρέχουν το τμήμα τους και να αναθέτουν κάποιες επιχειρηματικές μονάδες με ηγετική δέσμευση. Αυτό τους δίνει ένα παραπάνω πέντε τοις εκατό «time bonus», ή μια μέρα κάθε μήνα, για να εμπλέκουν το διοικητικό συμβούλιο, ανώτερα στελέχη και εξωτερικούς συμβούλους.