Οι λύσεις ERP, απαραίτητες και κρίσιμες για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, αναπτύχθηκαν πολύ τα τελευταία χρόνια, εξακολουθώντας να διατηρούν μια «υψηλή» θέση στην ατζέντα των Διευθυντών Πληροφορικής και της Οικονομικής Διεύθυνσης.

Τα συστήματα ERP χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση κρίσιμων οικονομικών και επιχειρηματικών δεδομένων, τα οποία σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με την απόδοση και την κερδοφορία της εταιρείας. Τα κλασικά συστήματα ERP, που υποστηρίζουν εδώ και καιρό τις επιχειρήσεις, «ριζωμένα» στις πληροφοριακές υποδομές τους, φαντάζουν, πλέον, «απαρχαιωμένα», λόγω της σημαντικής ανάπτυξης των τεχνολογιών Πληροφορικής και λογισμικού. Έτσι, δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον και στις αυξανόμενες ανάγκες των στελεχών. Βρισκόμαστε σε μια εποχή που το ERP εξελίσσεται ενώ αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο επιχειρήσεις και χρήστες δουλεύουν. Τα νέα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν τα μοντέρνα συστήματα ERP επικεντρώνονται στα παρακάτω:

Social – θα πρέπει να παρέχουν στον χρήστη πολλαπλές δυνατότητες στο περιβάλλον χρήσης (web, mobile, rich client κ.λπ.) και να υποστηρίζουν, όπως και να ενθαρρύνουν τη χρήση των social media (Facebook, Twitter, Linkedin).

Mobile – χρειάζεται να υποστηρίζουν την πρόσβαση από οπουδήποτε και από οποιαδήποτε συσκευή (με browser, το iPad κ.λπ.). Proactive – πρέπει να ενημερώνουν και να αποτρέπουν τον χρήστη από λανθασμένες ενέργειες και κινήσεις που εμπεριέχουν ρίσκο και μπορεί να οδηγήσουν σε επιχειρηματικά προβλήματα και ταυτόχρονα να αντιπροτείνουν βέλτιστα σενάρια.

Informed – πρέπει να παρέχουν πολυδιάστατη και εύχρηστη επιχειρηματική πληροφόρηση BI και δυνατότητες CPM (προϋπολογισμοί, προβλέψεις κ.λπ.) μέσα από το περιβάλλον του ERP, χωρίς την ανάγκη προμήθειας επιπλέον αδειών χρήσης και εξωτερικών συστημάτων.

Collaborative & Connected – και χρειάζεται να υποστηρίζουν, με ενσωματωμένα εργαλεία, τη διασύνδεση του ERP με περιφερειακές εφαρμογές, απαραίτητες για την εύρυθμη και ενιαία λειτουργία της εταιρείας, σε όλα τα επίπεδα οργάνωσης.

Το ERP του μέλλοντος θα είναι απλοποιημένο, θα προσφέρει στον τελικό χρήστη ένα φιλικό περιβάλλον, εύκολη εισαγωγή και πρόσβαση στα δεδομένα και λειτουργίες ευθυγραμμισμένες με τις πραγματικές ανάγκες του οργανισμού. Θα παρέχει, επίσης, τη δυνατότητα στους διαχειριστές να κάνουν χρήση των λιγότερων δυνατών πόρων Πληροφορικής, με το μικρότερο διαχειριστικό κόστος για αναβαθμίσεις, συντηρήσεις και επεκτάσεις. Οι τρείς κύριοι άξονες πάνω στους οποίους θα αναπτυχθεί και θα εξελιχθεί το ERP στα επόμενα χρόνια θα είναι το cloud computing, το mobility και τα business analytics, τα οποία θα ενδυναμωθούν και θα εξελιχθούν με την πάροδο του χρόνου.

Οι κατασκευαστές λογισμικού καλούνται, λοιπόν, να «χτίσουν» συστήματα πιο ανοιχτά και ευέλικτα στην εγκατάσταση και στη λειτουργία τους. Σε γενικές γραμμές, αυτό που γίνεται σαφές είναι ότι οι πελάτες γίνονται λιγότερο ανεκτικοί σε λύσεις ERP που είναι σύνθετες στην υλοποίησή τους, ακριβές στη συντήρηση και χαρακτηρίζονται ως μονολιθικές. Συνολικά, όλες αυτές οι τάσεις έχουν τον ίδιο στόχο: να κάνουν τα δεδομένα του ERP πιο εύκολα εκμεταλλεύσιμα και να αναδείξουν την αξία τους για την επιχείρηση. Σε τελική ανάλυση, το ERP είναι η συλλογή και ανάλυση δεδομένων με στόχο τη λήψη καλύτερων και ταχύτερων αποφάσεων. Αξιοποιώντας τα μοντέρνα συστήματα ERP, οι επιχειρήσεις μπορούν να εκσυγχρονίσουν το λειτουργικό τους μοντέλο και να επιτύχουν αποδοτικότερες διαδικασίες, με χαμηλότερο κόστος και καλύτερα αποτελέσματα στη λειτουργική τους κερδοφορία.