Μετά το πλέον επιτυχημένο Oracle Open World στο Σαν Φρανσίσκο, κορυφαία στελέχη της Oracle βρέθηκαν στην Αθήνα για το Oracle Day 2013. Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε στις 31 Οκτωβρίου, είχε ως στόχο να ενημερώσει τα 500 και πλέον στελέχη της ελληνικής και κυπριακής αγοράς για τη συνολική στρατηγική της Oracle.

Οι τρεις παράλληλες συνεδρίες εστίασαν στην τεχνολογία, τις επιχειρηματικές εφαρμογές, τα engineered συστήματα και το σύγχρονο datacenter παρουσιάζοντας νέα προϊόντα όπως οι νέοι servers, τα storage συστήματα και o Enterprise Manager 12c, καθώς και τις εξελίξεις γύρω από τις υπηρεσίες cloud, τα Big Data & Analytics, το mobility και τις επιχειρηματικές εφαρμογές στο cloud που προσφέρει η Oracle διεθνώς. Επιπλέον, έντονη ήταν η παρουσία πελατών και συνεργατών, τόσο στην κεντρική ολομέλεια όσο και στις παράλληλες συνεδρίες.

Την εκδήλωση άνοιξε ο κ.Αντώνης Μονοκρούσος, Country Leader της Oracle Ελλάς και Cluster Leader Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας, Αλβανίας, Κοσόβου & ΠΓΔΜ, ο οποίος τόνισε τη σημαντική επένδυση της Oracle σε έρευνα και ανάπτυξη, η οποία αγγίζει τα 5 δισ. ετησίως και είναι αυτή που οδηγεί την εξέλιξη των λύσεων της εταιρείας, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των πελατών. Στο βήμα τον διαδέχτηκε ο Jean Claude Michaca, Vice President Engineered Systems της Oracle ECEMEA, ο οποίος, παρουσιάζοντας συνολικά τη στρατηγική της Oracle και την εστίασή της στο cloud computing, το mobility, τα engineered συστήματα και τα Big Data & Analytics, σημείωσε ότι ο εκσυγχρονισμός είναι μονόδρομος για τις εταιρείες που θέλουν να επιβιώσουν.

Την κεντρική ολομέλεια ολοκλήρωσαν ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), κ. Σπίρτζης, ο οποίος παρουσίασε την τράπεζα πληροφοριών του οργανισμού που στηρίζεται στις κορυφαίες τεχνολογίες της Oracle, καθώς και τα υψηλόβαθμα στελέχη των χρυσών χορηγών της εκδήλωσης, Cognity, Intrasoft International και MedNet που μίλησαν για το πώς η συνεργασία τους με την Oracle έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη και εξέλιξη της διεθνούς τους δραστηριοποίησης.

Στο πλαίσιο των παράλληλων συνεδριών, πελάτες της εταιρείας παρουσίασαν επιτυχημένες υλοποιήσεις και συγκεκριμένα τη λύση Taleo για το σύστημα διαχείρισης ταλέντου της Coca Cola HBC, τη λύση Hyperion για τον εκσυγχρονισμό της χρηματοοικονομικής διεύθυνσης της hellas online, τη λύση JD Edwards για τη βελτίωση της εφοδιαστικής αλυσίδας της Hellenica, τη λύση Siebel για τη διαχείριση του customer experience από τη Makro Cash & Carry, τη λύση Social Marketing για την επιτυχή αξιοποίηση των social media από την On N Up, καθώς και τη λύση E-Business Suite για το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) της Γεν. Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Τέλος, τα στελέχη των εταιρειών Cognity, Intrasoft International, MedNet και Uni Systems, παρουσίασαν το πώς αξιοποιούν τις επιχειρηματικές εφαρμογές, την τεχνολογία και τα engineered συστήματα της Oracle προκειμένου να προσφέρουν συνδυαστικά τις υπηρεσίες τους, να βασίσουν την ανάπτυξη των δικών τους λύσεων πάνω σε αυτές ή ακόμα και να βελτιστοποιήσουν τις δικές τους εφαρμογές για τα engineered συστήματα της Oracle.


Απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός για την επιβίωση μιας εταιρείας σήμερα

Στο πλαίσιο του Oracle Day 2013 ο Jean-Claude Michaca, VP Engineered systems της Oracle ECEMEA, μίλησε στο netweek για τα σημαντικά πλεονεκτήματα των engineered systems, για τις κυριότερες τάσεις του ΙΤ σήμερα και για το πώς η Oracle φροντίζει να ανταποκριθεί σε αυτές.

netweek: Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι κυριότερες τάσεις που χαρακτηρίζουν το ΙΤ σήμερα και τι λύσεις προτείνει η Oracle για την ικανοποίηση αυτών των αναγκών;

Jean-Claude Michaca: Η βασική τάση είναι, όπως είπα και στην ομιλία μου στο συνέδριο, ότι το computing βγαίνει έξω από το data center. Πλέον δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με χρήστες που αποκτούν πρόσβαση στις εφαρμογές τους μέσω του browser και των κινητών τους τηλεφώνων, αλλά πολύ περισσότερο με συνδεδεμένα πράγματα, όπως αυτοκίνητα, ιατρικές συσκευές κ.λπ. Αυτή αποτελεί την πρώτη μεγάλη τάση την οποία χαρακτηρίζουμε ως τρίτη πλατφόρμα.

Πιστεύουμε ότι μέσα στα 5-10 επόμενα χρόνια οι εταιρείες δε θα επενδύουν το 80-90% του budget του σε εσωτερικά υπολογιστικά συστήματα όπως κάνουν τώρα. Τότε το επίκεντρο θα δοθεί στη δικτύωση των πάντων και στο πώς θα κάνεις τα πάντα να επικοινωνούν μεταξύ τους και με τα κεντρικά υπολογιστικά συστήματα.

Η δεύτερη τάση είναι η έκρηξη των δεδομένων και το πώς μπορείς να τα θέσεις αυτά υπό έλεγχο. Οι εταιρείες πρέπει να αναπτύξουν μια στρατηγική για τη διαχείριση των δεδομένων τους που αναπτύσσονται με εκρηκτικούς ρυθμούς, διότι διαφορετικά θα δουν μια βαθμιαία αύξηση του capex των data storage τους. Η τρίτη τάση είναι το mobility, το γεγονός, δηλαδή, ότι όλοι σήμερα θέλουν να κάνουν πράγματα για τη δουλειά τους ενώ βρίσκονται εκτός γραφείου. Αυτό δημιουργεί την ανάγκη για όλο και περισσότερες εφαρμογές mobile.

H άλλη τάση είναι το πώς μια εταιρεία σήμερα θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί τις τεχνολογίες κοινωνικής δικτύωσης. Καθώς οι εταιρείες σήμερα δεν έχουν τον απόλυτο έλεγχο πάνω στο brand τους, ενώ πολλοί περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να το επηρεάσουν, χρειάζεται η ανάπτυξη στρατηγικών που διαχειρίζονται αυτή την ανάγκη. Χρειάζεται, δηλαδή, να μεταφερθεί η εστίαση από το κόστος και την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των πελατών και στη πιστότητά τους. Γι’ αυτό το λόγο η διαχείριση του customer experience είναι πολύ σημαντική.

Η πέμπτη τάση σχετίζεται με τη νέα γενιά και την επιρροή που ασκεί αυτή. Η νέα γενιά έχει πολύ διαφορετικές προσδοκίες από την παλιά γενιά. Αυτό έχει σημασία να το συγκρίνει κανείς με ό,τι θα συμβεί μέσα στην επόμενη δεκαετία, όταν το 30-40% του τωρινού εργατικού δυναμικού θα αποσυρθεί από την αγορά εργασίας για να δώσει τη θέση του στη νέα, ψηφιακά γαλουχημένη, γενιά. Ο μέσος χρόνος ζωής μιας επιχειρηματικής εφαρμογής ανέρχεται στα 15- 20 χρόνια.

Ετσι, πιστεύουμε ότι οι εφαρμογές που αναπτύχθηκαν 20 χρόνια πριν, όταν δεν υπήρχε το Internet, τα κοινωνικά δίκτυα και το mobility, δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του σήμερα. Οπότε υπάρχει επιτακτική ανάγκη για τις εταιρείες να εκσυγχρονίσουν τις IT υποδομές τους, διότι μόνο έτσι θα μπορέσουν να επιβιώσουν στη νέα εποχή. Για να γίνει αυτό χρειάζεται μια αναδιάρθρωση στην υποδομή τους. Και αυτό αφορά ειδικά στις δύσκολες αγορές, όπως είναι η ελληνική.

Ο εκσυγχρονισμός μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: με την παροχή database as a service, με τα Big Data και τα Analytics και τέλος με το cloud. Γι’ αυτό το σκοπό η Oracle προσφέρει μια πληθώρα από τεχνολογίες, οι οποίες είναι ασυναγώνιστες όσον αφορά στο κόστος και τις δυνατότητές τους. Και αυτό διότι η Oracle εμβάθυνε ένα βήμα παραπάνω και έχει αρχίσει να εγκαθιστά το software της μέσα στα chips. Ολα – τον κώδικα της Java, της database, της συμπίεσης και της ασφάλειας – τα έχουμε ενσωματώσει απευθείας στα chips. Πρόκειται για μια θεμελιώδη αλλαγή που φέρνει μια επανάσταση στην αγορά.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η Oracle κάνει πολλά πράγματα για να ικανοποιήσει τις ανάγκες που δημιουργούν οι νέες τεχνολογικές τάσεις. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, το concept του Internet of Things: υποστηρίζουμε τη διασύνδεση όλων των επιμέρους συσκευών μέσω της Java. Υποστηρίζουμε με τις τεχνολογίες μας όλες τις συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα στα υπολογιστικά συστήματα των χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Αλλά και για το storage έχουμε αναπτύξει τεχνολογίες, οι οποίες βοηθάνε στον καλύτερο έλεγχο της τεράστιας ποσότητας δεδομένων που δημιουργείται καθημερινά στις εταιρείες, όπως είναι οι τεχνικές συμπίεσης που χρησιμοποιούμε σε όλα τα συστήματα της οικογένειας EXΑ, τεχνολογίες που οδηγούν σε σημαντική συμπίεση του opex για το storage. Οσον αφορά το customer experience management και τα συναφή προσφέρουμε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, ικανοποιώντας όλες τις ανάγκες των πελατών μας.

Τέλος, έχουμε αρχίσει να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία in-memory στις βάσεις δεδομένων μας. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της τεχνολογίας είναι ότι επιτρέπει την αποθήκευση τόσο σε γραμμές όσο και σε στήλες, κάτι που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για εργασίες query. Η, δε, μεγάλη διαφορά στη δική μας περίπτωση είναι ότι η τεχνολογία in-memory μπορεί να ενσωματωθεί στην τρέχουσα αρχιτεκτονική και με τις τρέχουσες επενδύσεις, με μηδενική αλλαγή κώδικα σε επίπεδο εφαρμογών. Σε αυτό συμβάλλουν τα engineered συστήματά μας. Γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι όσοι συνεχίζουν να τρέχουν τις βάσεις δεδομένων σε οτιδήποτε άλλο εκτός από ένα engineered σύστημα, πετάνε τα λεφτά τους.

netweek: Και γιατί θα πρέπει οι εταιρείες να επιλέξουν τα δικά σας engineered συστήαμτα; Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που τα κάνουν να ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό;

Jean-Claude Michaca: Για τους αναμφισβήτητους περιορισμούς που υπάρχουν όταν τρέχει κανείς βάσεις δεδομένων σε παραδοσιακές υποδομές. Τα συστήματα των άλλων κατασκευαστών έχουν σχεδιαστεί για χρήσεις γενικού σκοπού. Εμείς παρέχουμε συστήματα που είναι άκρως βελτιστοποιημένα για το λογισμικό της Oracle. Οπότε αν θέλεις ένα καλύτερο SLA (Service Level Agreement), αν θέλεις ένα εξαιρετικό συνολικό κόστος κτήσης (TCO) και βελτιωμένες επιδόσεις, δεν υπάρχει κάτι το καλύτερο από τα engineered συστήματά μας.

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα αυτών των συστημάτων είναι οι σημαντικές μειώσεις του λειτουργικού κόστους και οι μαζικές βελτιώσεις των επιδόσεων. Μας το λένε και οι ίδιοι οι πελάτες μας, παραδεχόμενοι ότι με αυτά τα συστήματα μπορούν να λειτουργήσουν τις IT υποδομές τους με ένα εντελώς διαφορετικό και περισσότερο αποτελεσματικό τρόπο από αυτό του παραδοσιακού hardware, αλλά και με ένα πολύ καλύτερο SLA. Και αυτό διότι όλα είναι συγκεντρωμένα σε ένα σημείο και υπάρχει μια άμεση ανταπόκριση όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Δε χρειάζεται να περιμένει κανείς σε υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης διαφορετικών κατασκευαστών για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που προέκυψε. Εν κατακλείδι, τα engineered συστήματά μας προσφέρουν υψηλότερο SLA, πολύ καλύτερες επιδόσεις, πολύ καλύτερο TCO.

netweek: Ποιοι είναι οι στόχοι σας όσον αφορά σε αυτά τα συστήματα;

Jean-Claude Michaca: Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την επέκτασή τους όσο γίνεται περισσότερο. Ξεκινήσαμε με ένα σύστημα και τώρα έχουμε φτάσει στο σημείο να διαθέτουμε δέκα διαφορετικά engineered συστήματα, ενώ εκτιμούμε ότι μέσα στα 2-3 επόμενα χρόνια θα είναι τα μόνα συστήματα που θα πουλάμε. Οσο πιο γρήγορα μειωθεί η ζήτηση για το παραδοσιακό hardware, τόσο πιο γρήγορα θα επεκταθεί η χρήση των engineered συστημάτων μας.

netweek: Πόσο σημαντικό είναι το R&D για την Oracle;

Jean-Claude Michaca: Είναι πολύ σημαντικό και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι κάθε χρόνο επενδύουμε 5 δισ. δολάρια για την έρευνα και την ανάπτυξή μας. Αν αναλογιστείτε ότι συνολικά στις ΗΠΑ επενδύονται 400 δισ. δολάρια για το R&D στην τεχνολογία, τότε καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντικός είναι αυτός ο τομέας για εμάς. Αλλωστε, είμαστε μια εταιρεία που καθοδηγείται από την έρευνα και την ανάπτυξη. Πιστεύουμε ότι μέσω του R&D μπορούμε να βρούμε λύσεις για τη βέλτιστη ικανοποίηση των αναγκών των πελατών μας.


Ισχυρές λύσεις και συνεργάτες για ανάπτυξη της αγοράς

Ο Αντώνης Μονοκρούσος, Country Leader της Oracle Ελλάς, μιλάει στο netweek για τη θέση που έχουν στην ελληνική αγορά τα engineered συστήματα, αλλά και για τη μεγάλη σημασία που έχουν οι συνεργάτες για την Oracle.

netweek: Τα engineered συστήματα, έχουν θέση στην ελληνική αγορά;

Αντώνης Μονοκρούσος: Φυσικά. Ειδικά αγορές όπως η ελληνική, με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, χρειάζονται τα engineered συστήματα και τα οφέλη που φέρνουν στις επιχειρήσεις. Το γεγονός ότι τα έχεις όλα, πλήρως ενοποιημένα (storage, δίκτυα, servers κ.λπ.), σου δίνει τη δυνατότητα να τα διαχειρίζεσαι – τόσο το hardware, όσο και το software – μέσα από μία κονσόλα. Aυτό σημαίνει ότι απαιτούνται λιγότεροι πόροι και λιγότερη προσπάθεια για τη διαχείρισή τους. Χρειάζεσαι πολύ λιγότερο χώρο, ρεύμα, ψύξη κ.ά., οπότε έχεις μια δραστική μείωση του κόστους.

Η ισχύς, δε, που κρύβει κάθε ένα από αυτά τα συστήματα είναι απίστευτη και λόγω της ολοκληρωμένης κατασκευής τους, αλλά κυρίως λόγω της έξυπνης διαλειτoυργικότητας του hardware και του λογισμικού (database, middleware) και του λογισμικό που ενσωματώνουν. Τέλος, η μετάβαση στη χρήση τους γίνεται πολύ εύκολα, καθώς το μόνο που χρειάζεται, π.χ. για το Exadata, είναι να υπάρχει εγκαταστημένη η έκδοση 11g Release 2 της Oracle Database.

Βλέπουμε ήδη ότι η ελληνική αγορά έχει κατανοήσει τις δυνατότητες των engineered συστημάτων και τα οφέλη που φέρνουν σε μια περίοδο που οι προϋπολογισμοί είναι περιορισμένοι μεν, όμως οι CIOs καλούνται να ενισχύσουν την καινοτομία και άρα την ανταγωνιστικότητα. Και τα engineered συστήματα κάνουνε ακριβώς αυτό: μας επιτρέπουνε να κάνουμε πολύ περισσότερα με σημαντικά λιγότερα χρήματα. Εχουμε ήδη ολοκληρώσει τις πρώτες εγκαταστάσεις στην ελληνική αγορά και έπεται συνέχεια.

netweek: Πόσο σημαντικοί είναι οι συνεργάτες σας και με ποιο τρόπο τους υποστηρίζετε;

Αντώνης Μονοκρούσος: Η Oracle αποτελεί μια πολυεθνική εταιρεία που δίνει μεγάλη σημασία στους συνεργάτες της και τους προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες και δυνατότητες εξέλιξης και ανάπτυξης. Αλλωστε, η μεγάλη πλειοψηφία των έργων που αφορά σε προϊόντα και λύσεις μας πραγματοποιείται από τους συνεργάτες μας. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι πολλές ελληνικές εταιρείες, που συνεργάζονται με την Oracle, θέλουν να επεκταθούν εκτός Ελλάδος και, μέσω του Oracle PartnerNetwork, λαμβάνουν τους σχετικούς πόρους και την υποστήριξη που χρειάζονται για να το κάνουν επιτυχημένα.

Το γεγονός ότι ήδη Ελληνες συνεργάτες με βαθιά γνώση των προϊόντων και των λύσεών μας παρακολουθούν και βγαίνουν στις διεθνείς αγορές, συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και καλύπτουν ανάγκες πελατών της Oracle στο εξωτερικό, δείχνει ένα δρόμο ανάπτυξης διαφορετικό και με μεγάλες δυνατότητες. Η ελληνική θυγατρική βλέπει πολύ θετικά, στηρίζει και ενθαρρύνει τους ικανούς Ελληνες συνεργάτες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε άλλη χώρα, ώστε συνολικά να προτείνουν μαζί λύσεις κατάλληλες για την εκάστοτε αγορά προς όφελος όλων των εμπλεκομένων μερών.

netweek: Οι συνεργάτες σας μπορούν να παράγουν καινοτομία με την αρωγή σας;

Αντώνης Μονοκρούσος: Φυσικά. Καινοτομία παράγεται ποικιλότροπα. Στην περίπτωσή μας, λόγω της τεράστιας επένδυσης της Oracle, τα προϊόντα και οι λύσεις της ενσωματώνουν συνεχώς εξαιρετικά καινοτόμα στοιχεία. Στη συνέχεια επενδύουμε στους συνεργάτες μας, τους εκπαιδεύουμε, τους ενημερώνουμε για τις τελευταίες τάσεις, τους βοηθάμε να καταλάβουν που πηγαίνει η αγορά και η τεχνολογία.

Εκείνοι χρειάζεται να επενδύσουν χρόνο και πρωτοβουλία ούτως ώστε τελικά να αξιοποιούν τις κορυφαίες τεχνολογίες και να παίρνουν τις αποφάσεις τους για τις επενδύσεις τους. Ενα παράδειγμα είναι η MedNet, η οποία παράγει καινοτόμο λογισμικό για ασφαλιστικές εταιρείες, βασιζόμενη στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας της Oracle. Ακόμη, στον τομέα των υπηρεσιών, η Intrasoft International και η Cognity, χρησιμοποιούν καινοτόμες εφαρμογές και λύσεις της Oracle για να υλοποιησούν έργα, βάζοντας παράλληλα το δικό τους know-how και γνώση κάθετων αγορών, προσαρμόζοντας τις λύσεις στις εκάστοτε ανάγκες και προσφέροντας, έτσι, σύγχρονο και καινοτόμο αποτέλεσμα στους πελάτες.

netweek: Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από το φετινό Oracle Day της Αθήνας;

Αντώνης Μονοκρούσος: Εξαιρετικές! Στόχος μας, πέρα από την παρουσίαση και ανάλυση της στρατηγικής της Oracle, είναι η διάχυση της γνώσης και της εμπειρίας, μέσω των ομιλιών και παρουσιάσεων κατά τη διάρκεια των παράλληλων συνεδριών. Θέλαμε να δώσουμε το βήμα σε συνεργάτες και πελάτες να παρουσιάσουν και να αναλύσουν επιτυχημένα έργα που έχουν γίνει με λύσεις ή υπηρεσίες μας. Αυτός ο διαμοιρασμός πληροφορίας και εμπειρίας, θεωρώ, ότι είναι πολύ σημαντικός για την εξέλιξη της αγοράς. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ομιλητές, αλλά και τους συνεργάτες-χορηγούς και τους χορηγούς επικοινωνίας που έμπρακτα στηρίζουν και προωθούν κάθε χρόνο την εκδήλωση αυτή.