Χωρίς ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι παραμένουν οι περίπου 70 εργαζόμενοι στο τεχνολογικό hub που διατηρεί στην Αθήνα η Wirecard NZ, θυγατρική εταιρεία της γερμανικής Wirecard, η οποία οδηγήθηκε, στο τέλος του Ιουνίου, σε χρεοκοπία, μετά την τρύπα ύψους 1,9 δισ. ευρώ που αποκαλύφθηκε στον ισολογισμό της. Τα γραφεία της Wirecard NZ στεγάζονται στον πρώτο και το δεύτερο όροφο του κτιρίου που βρίσκεται επί της λεωφόρου Κηφισίας 196, στο Χαλάνδρι, και είναι κλειστά.

Οι υπάλληλοι, στη διάρκεια της καραντίνας εργάζονταν απομακρυσμένα, αλλά μετά τις εξελίξεις δεν επέστρεψαν στα γραφεία τους. H συνέχιση της λειτουργίας του τεχνολογικού κέντρου στην Ελλάδα θεωρείται, πάντως, αβέβαιη. Όπως δήλωσε στο NetFAX εργαζόμενος στο technology hub της Wirecard στην Ελλάδα «προς το παρόν συνεχίζουμε να δουλεύουμε και δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το τι θα γίνει. Μας έχουν καταβληθεί οι μισθοί αλλά είμαστε σε κατάσταση αναμονής.

Περιμένουμε κάποια ειδοποίηση μέσω δικηγόρου ή εκπροσώπου τις επόμενες μέρες από τη μητρική της εταιρείας που βρίσκεται στη Νέα Ζηλανδία». Το τεχνολογικό hub λειτουργεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια και απασχολεί, μεταξύ άλλων, IT Operations Managers, Java Developers, Quality Engineers και Business Analysts. Μάλιστα πέρσι, το διήμερο 30-31 Μαρτίου, είχε πραγματοποιήσει εκδήλωση (Wirecard Talent Days) για την πρόσληψη νέων υπαλλήλων.

Σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα η Wirecard NZ υπέβαλε αίτηση προκειμένου να τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης (voluntary administration), ενώ τους τελευταίους δώδεκα μήνες οι δραστηριότητές της στηρίζονταν εξ ολοκλήρου σε κεφάλαια τα οποία αντλούσε από τη μητρική της, στη Γερμανία.

Η Wirecard έχει παραδεχθεί ότι κεφάλαια που είχαν εγγραφεί στον ισολογισμό της, αλλά δεν μπορούσαν να ανιχνευθούν από τους ορκωτούς λογιστές, είναι πολύ πιθανό να μην υπήρξαν ποτέ. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Wirecard Μάρκους Μπράουν συνελήφθη και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος μετά από καταβολή εγγύησης 5 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) κατέρρευσε μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια μετά την ένταξή της στο γερμανικό δείκτη DAX.