Το βήμα που αποτελεί την πρώτη φάση του διαγωνισμού για το έργο ΣΔΙΤ μετατροπής της ΧΡΩΠΕΙ σε Πολιτεία Καινοτομίας ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Πρόκειται για την ανάρτηση της πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υλοποίηση του έργου σε ανοιχτή δημόσια διαβούλευση. Η πρώτη φάση απευθύνεται στην αναζήτηση του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης που θα αναλάβει την δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στο ακίνητο που στέγαζε την παλιά βιομηχανία στο Νέο Φάληρο.

Στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης που υλοποιείται ως ΣΔΙΤ, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα. Η διαβούλευση θα διαρκέσει επτά ημέρες. Σκοπός του εγχειρήματος είναι η αξιοποίηση ενός εγκαταλελειμμένου επί τρεις δεκαετίες ακινήτου, έκτασης 17.893 τ.μ, επί της οδού Πειραιώς, στις παλιές αποθήκες της ΧΡΩΠΕΙ.

Στην Πολιτεία Καινοτομίας θα φιλοξενηθούν εντός του τμήματα έρευνας και ανάπτυξης επιχειρήσεων, startup, ερευνητές και ακαδημαϊκά ιδρύματα, με στόχο τη δημιουργία συνεργειών καινοτομίας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μεγάλους ελληνικούς ομίλους, ενώ με ανάρτησή του στο Twitter, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας είχε κάνει γνωστό πως το υπουργείο είναι σε συζητήσεις με την Amazon για συμμετοχή στο project.