Στροφή ως προς την στρατηγική της τοποθέτηση στην αγορά έχει πραγματοποιήσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η SAS Ελλάδος, καθώς συνειδητά διέκοψε την αναφορά στον όρο «digital transformation» και διατήρησε τη λέξη «transformation». Όπως εξηγεί σχετικά στο NetFAX ο Γιάννης Παπατσίρος, Regional Lead της SAS Ελλάδος για Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία, «ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουμε αυτή την περίοδο δεν επιφέρει αλλαγές μόνο στον τομέα του digital αλλά συνολικά στον εκάστοτε οργανισμό – επιχείρηση με την οποία συνεργαζόμαστε». Διευκρινίζοντας περαιτέρω ο κύριος Παπατσίρος αναφέρεται σε ορισμένες από τις πιο σημαντικές συνεργασίες που έχει υλοποιήσει ή και συνεχίζει να υλοποιεί το τελευταίο χρονικό διάστημα η εταιρεία, με οντότητες όπως είναι η Cosmote, η Εθνική Τράπεζα και άλλα τραπεζικά συστήματα, οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία μετασχηματισμού. «Ειδικά στην Εθνική Τράπεζα δημιουργείται ένα center of excellence, το οποίο βασίζεται στη δική μας πλατφόρμα στο cloud. Δεν αφορά μόνο σε analytics τα οποία θα καλύπτουν μία συγκεκριμένη ανάγκη ανάγκη, αλλά για analytics με παραγωγικό χαρακτήρα, τα οποία θα δίνουν την δυνατότητα λήψης αποφάσεων για κάθε επιχειρησιακή κίνηση. Έτσι, εάν υπάρχει μία μηχανή με τα κατάλληλα data και τη δυνατότητα να αποφασίζει στιγμιαία, τότε δεν μπορούμε παρά να κάνουμε λόγο για transformation και όχι για digital transformation, εάν αναλογιστούμε και την εξοικονόμηση κόστους που κάτι τέτοιο έχει για μία τράπεζα. Έτσι, ενώ παλαιότερα δημιουργούσαμε analytics για να λάβουμε αποφάσεις, σήμερα αυτοματοποιούμε και αυτήν τη διαδικασία», προσθέτει ο κύριος Παπατσίρος.

Τα πιο σημαντικά έργα που ανέλαβε πρόσφατα

Η εταιρεία, η οποία συμπληρώνει φέτος τα 20 χρόνια δραστηριότητας στην ελληνική αγορά ανέλαβε μία σειρά έργων μετασχηματισμού το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ξεκίνησαν σημαντικά έργα στην Cosmote στην Εθνική και σε άλλα σημαντικούς τραπεζικούς οργανισμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μετασχηματισμός αυτός υποστηρίζεται από το cloud, γεγονός που αποτελεί σημαντική καινοτομία σε διεθνες επίπεδο. «Μπαινουμε στο κατώφλι της επομενης 20ετιας με αφετηρία αυτά τα σημαντικά έργα καθότι, όλη η διαδικασία του μετασχηματισμού ήδη υλοποιείται στο cloud. Επιπλέον και ο μετασχηματισμός σε ευαίσθητες περιοχές όπως διαχείριση κινδύνων Solvency, IFRS17 θα πραγματοποιείται επίσης στο cloud», σημειώνει ο Γιάννης Παπατσίρος.

Το διακύβευμα του 2020 για τη SAS Ελλάδος

Ως προς την πορεία του 2020 η SAS κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήματα που σχετίζονται με την πανδημία όπως για παράδειγμα σε τομείς όπως ο τραπεζικός, όπου τα μοντέλα ρίσκου είχαν στηθεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο. «Πολύ γρήγορα κληθήκαμε να αλλάξουμε τα δεδομένα, καθότι πολλές τράπεζες για παράδειγμα κλήθηκαν να ασχοληθούν με το branch network optimization, καθορίζοντας με αυτόν τον τρόπο ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν και πού καθώς και με τι προσωπικό απαιτείται να στελεχωθούν». «Ταυτόχρονα υπήρξαν ευκαιρίες ανάπτυξης και σε περιπτώσεις αντιμετώπισης της ηλεκτρονικής απάτης, με δεδομένη τη στροφή των περισσότερων επιχειρήσεων σε ψηφιακές διαδικασίες. Η Τεχνητή Νοημοσύνη ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει και αυτές τις περιπτώσεις και ιδίως οι τράπεζες και το λιανεμπόριο ήταν ήδη σε ετοιμότητα προς αυτή την κατεύθυνση», επισημαίνει ο κύριος Παπατσίρος. Να σημειωθεί ότι στην πορεία των 20 ετών η SAS Ελλάδος έχει συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων εταιρειών και οργανισμών από πολλούς διαφορετικούς κλάδους. Στο πλαίσιο της επετείου, η εταιρεία πρόκειται να πραγματοποιήσει μια σειρά ενεργειών για το προσωπικό και τους συνεργάτες της με κορύφωση τον εορτασμό των 20 χρόνων παρουσίας στην Ελλάδα στις 20 Δεκεμβρίου. Παράλληλα έχει δημιουργήσει ένα επετειακό video με τα σημαντικότερα ορόσημα της εικοσάχρονης πορείας, αλλά και τα σχέδια και τους στόχους που έχει θέσει για την επόμενη δεκαετία, όπου πρωταγωνιστεί το «Τρισκέλιον», συμβολίζοντας την αέναη κίνηση προς τα εμπρός, τη συνεχή βελτίωση και την αριστεία που επιδιώκει η εταιρεία, καθώς επίσης και σημαντικά testimonials από πελάτες που έρχονται να επισφραγίσουν την επιτυχημένη πορεία της SAS στην Ελλάδα.