Ύστερα από «ζυμώσεις» που κράτησαν σχεδόν δύο χρόνια η Venture Stories Partners ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του TECS Capital Fund, ενός νέου επενδυτικού κεφαλαίου, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, εστιασμένου σε startups που αξιοποιούν τεχνολογίες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η ανάλυση Μεγάλων Δεδομένων, το IoT, οι νανοτεχνολογίες κ.α. «Το επίκεντρο θα είναι περιφερειακό σε Θεσσαλονίκη και βόρεια Ελλάδα, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι περιοριστικό, καθώς βλέπουμε προτάσεις και ιδέες από άλλες περιοχές», δηλώνει στο NetFAX o εταίρος του TECS Capital Fund Σωτήρης Σιάγας. Στο Fund συμμετέχουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας, επιχειρηματίες καθώς επίσης και στελέχη πολυεθνικών εταιρειών. Πυλώνας του επενδυτικού σχήματος και θεσμικός επενδυτής είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η προετοιμασία και οι επαφές με επιχειρηματίες
«Η ομάδα μας βρισκόταν εδώ και καιρό σε επαφή με τοπικούς επιχειρηματίες αλλά και με επιχειρηματίες από την Αθήνα, διαβλέποντας μία ευκαιρία για την αγορά της Θεσσαλονίκης, η οποία διαθέτει ένα αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό», σημειώνει ο κ. Σιάγας. Οι pre-seed επενδύσεις του επενδυτικού κεφαλαίου κυμαίνονται μεταξύ 100.000-200.000 ευρώ, ενώ οι seed επενδύσεις φτάνουν μέχρι και τα 450.000 ευρώ. Παράλληλα, το TECS Capital Fund προσβλέπει στην πραγματοποίηση συνεπενδύσεων με άλλους επενδυτικούς οργανισμούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό με στόχο τη δημιουργία συμπράξεων. Όπως λέει ο κ. Σιάγας, «το σχέδιο μας είναι να πραγματοποιήσουμε συνολικά 12 έως 15 επενδύσεις μέσα στα επόμενα τρία χρόνια με δυνατότητα, σε κάποιες από αυτές, και για follow on investments». Μέσα στον Ιανουάριο, το TECS Capital Fund θα έχει καταλήξει σε τουλάχιστον μία, ενδεχομένως και σε δύο επενδύσεις.

Τα τέσσερα κανάλια για την άντληση ιδεών
Οι υπεύθυνοι του fund αναζητούν επενδύσεις μέσα από τέσσερα «κανάλια»:

– Την τοπική κοινότητα, όπου από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχουν αξιολογηθεί περίπου 150 ιδέες, οι οποίες θα μπορούσαν εν δυνάμει να μετουσιωθούν σε επιχειρηματικά σχήματα.

– Τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται η Venture Stories Partners τα τελευταία χρόνια. Μία από αυτές βρίσκεται ένα βήμα πριν την εξασφάλιση της χρηματοδότησης.

– Το οικοσύστημα των πανεπιστημίων (ΑΠΘ, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος) και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, εκεί όπου θα κατευθυνθεί η δεύτερη χρηματοδότηση.

– Οι άνθρωποι που είναι κοντά στο fund -παλιοί συνεργάτες ή επενδυτές- που προτείνουν εταιρείες με τεχνολογικό ενδιαφέρον.