Η εξέλιξη της τεχνολογίας τα προηγούμενα 20 χρόνια και το μέλλον του ITSM, με την οπτική ενός διακεκριμένου ιδρυτικού του μέλους του itSMF Hellas και με πολύχρονη πείρα στην Πληροφορική και τις Τηλεπικοινωνίες, από θέσεις λειτουργικής και διοικητικής ευθύνης σε Ελλάδα και Εξωτερικό.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας τα προηγούμενα 20 χρόνια και το μέλλον του ITSM, με την οπτική ενός διακεκριμένου ιδρυτικού του μέλους του itSMF Hellas και με πολύχρονη πείρα στην Πληροφορική και τις Τηλεπικοινωνίες, από θέσεις λειτουργικής και διοικητικής ευθύνης σε Ελλάδα και Εξωτερικό.

NW: Τι έφερε στην τεχνολογία ο 21ος αιώνας;
Τάσος Αλέφαντος: Εκατοντάδες είναι οι σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις της 20ετίας που πέρασε. Θεωρώ, αξίζει να αναφέρω αυτές που επηρεάζουν τους περισσότερους και σε καθημερινή βάση:
• Τα smartphones, αναπόσπαστο πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας και μέσο διεκπεραίωσης όλο και περισσότερων ενεργειών.
• Εφαρμογές όπως το Skype και τα Google Maps που άλλαξαν το τοπίο των επικοινωνιών και τον τρόπο που ταξιδεύουμε.
• Τα social media, με 3,6 δισ χρήστες καθημερινά, καθορίζουν τον τρόπο κοινωνικοποίησης και επαναπροσδιορίζουν τους βαθμούς διαχωρισμού, μειώνοντας τους από 6 σε 3,5.
• Τα Blockchain, Bitcoin και cryptocurrency. Τεχνολογία που πέρα από τη νομισματική, πιθανά θα μετασχηματίσει αγορές, από τις μεταφορές και την υγεία μέχρι τα ακίνητα.
• Τα 3G, 4G and 5G. Δίνουν τη δυνατότητα να παραμένεις συνδεδεμένος με την πηγή της πληροφορίας οπουδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή.
• Το Bluetooth. Με βάση το εύρος και τον αριθμό των συσκευών που διασυνδέει σε καθημερινή βάση.
• VR and AR. Ίσως περισσότερο το Augmented Reality, αλλάζει τα δεδομένα στο τρόπο που αλληλεπιδρούμε με το περιβάλλον
• Smart anything and voice assistants. Οι έξυπνες συσκευές και ο φωνητικός έλεγχος αλλάζουν τα δεδομένα στις δυνατότητες μας και θα μας απασχολήσει αρκετά το πού περνάει αυτός ο έλεγχος.
• Biometrics and surveillance. Το πλήθος των καμερών και οι δυνατότητες ψηφιακής αναγνώρισης αυξάνουν τις δυνατότητες -ανέπαφων- συναλλαγών και ασφάλειας και τροφοδοτούν τις συζητήσεις περί προσωπικών δεδομένων και ιδιωτικότητας.
• Τέλος, το 3D Printing στην τελευταία δεκαετία, κυρίως, για τις δυνατότητες που δίνει στον ιατρικό τομέα.

Ποια ήταν η εξέλιξη του ITSM;
Ανάλογη με το ρυθμό εξέλιξης των συστημάτων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ήταν και η αύξηση της εξάρτησης των επιχειρήσεων από αυτά. Το business όλο και περισσότερο ταυτίζεται με την τεχνολογία και η εξίσωση του e-business: service=brand αποτελεί πλέον γενικότερο κανόνα.
Επιχειρήσεις σε όλο το κόσμο στράφηκαν προς το IT Service Management με στόχο την επιλογή των κατάλληλων τεχνικών, μεθόδων, διαδικασιών και ενεργειών, ώστε να χτίσουν τις απαραίτητες βάσεις για τη νέα αυτή πραγματικότητα και δικαιώθηκαν για την επιλογή τους. Το ITSM βασίζεται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στο ITIL. Είδαμε λοιπόν μέσα σ’ αυτά τα 20 χρόνια, 3 αναθεωρήσεις και προσαρμογές του ITIL.

Το 2001, με την έκδοση 2, η έμφαση ήταν στο Service Support και το Service Delivery, ενώ η έκδοση 3, το 2007 και 2011, υιοθέτησε τον κύκλο ζωής των υπηρεσιών και την ευελιξία τονίζοντας τη σημασία του σχεδιασμού των υπηρεσιών, του business integration και της συνεχούς βελτίωσης ως κουλτούρα στις ομάδες πληροφορικής. Η έκδοση 4 ήρθε το 2019, η οποία καλύπτοντας πλέον και τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που υποστηρίζονται από την τεχνολογία, σηματοδοτεί το ότι αποτελεί πλαίσιο Διαχείρισης Υπηρεσιών – όχι μόνο ΙΤ. Στην έκδοση 4 συνθέτουμε με τρόπο ευέλικτο τα processes, τους ανθρώπους και την τεχνολογία για τη δημιουργία capabilities ή practices που καλύπτουν το demand και παράγουν επιχειρηματική αξία. Η έκδοση 4 αποτυπώνει, με εμφατικό τρόπο, τις τάσεις των Agile, DevOps και Lean στο σύνολο του Service Management.

Το ITSM στην ουσία απορρέει από την ανάγκη να εντοπίζουμε και να εφαρμόζουμε τις πρακτικές που απαντούν καλύτερα στις απαιτήσεις και προκλήσεις κάθε περιβάλλοντος και κάθε εποχής. Με αυτό τον τρόπο παρακολουθεί τις εξελίξεις, προσαρμόζεται και εξελίσσεται και το ίδιο. Γενικά, παρατηρούμε μια συνεχιζόμενη αύξηση στον αριθμό των επιχειρήσεων που δημιουργούν ΙΤSM ομάδες, αλλά και αύξηση στο ποσοστό των ITSM ομάδων που ενεργά συμμετέχουν σε agile/DevOps initiatives από 65% το 2015, σε 89% μέχρι τα τέλη του 2019.

Στην Ελλάδα, με την έντονη προσπάθεια του itSMF, από 2006 καταφέραμε να γνωρίσει ο χώρος μας το ITSM, τα οφέλη από τη χρήση των βέλτιστων πρακτικών, την πελατοκεντρική προσέγγιση, τη σημασία της στενής συνεργασίας του business με το IT και την κουλτούρα της συνεχούς βελτίωσης. Στη χώρα μας, ο ρυθμός και το εύρος εφαρμογής ITSM δεν ήταν αντίστοιχα των άλλων χωρών, ίσως λόγω της παρατεταμένης κρίσης, ή της αδυναμίας της πολιτείας να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες. Η χώρα μας, η οποία στηρίζεται κατά κύριο λόγο στις υπηρεσίες, έχει ανάγκη να εφαρμόσει, να διαφημίσει ότι εφαρμόζει, αλλά πολύ περισσότερο να οδηγήσει τις εξελίξεις πλαισίων και πρακτικών που προωθούν το Service Value System.
Έχουμε τα στελέχη, τις γνώσεις και τις ικανότητες, τα capabilities, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για σταθερή εξέλιξη του τομέα της Πληροφορικής, αλλά και για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Ποια ήταν η συνεισφορά του netweek;
To netweek παρέχει ενημέρωση εστιασμένη και προσαρμοσμένη στους επαγγελματίες της πληροφορικής. Διαβάζοντας το netweek από τα πρώτα του τεύχη, θεωρώ ότι η πληρότητα της ύλης του είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του. Με τις εξελίξεις στο χώρο μας να τρέχουν σε γρήγορους ρυθμούς, μου παρέχει τη σφαιρική ενημέρωση που έχω ανάγκη, καλύπτοντας τα τρέχοντα θέματα, τις εξελίξεις και τις τάσεις σε όλες τις ενότητες και, φυσικά, μου γλυτώνει χρόνο έχοντας κάνει την επιλογή των σημαντικότερων.

Το netweek στάθηκε, επίσης, δίπλα στο itSMF Hellas, στήριξε την προσπάθεια ενημέρωσης και διάδοσης του ITSM στην Ελλάδα φιλοξενώντας άρθρα και αναλύσεις, καλύπτοντας τα συνέδρια μας, ενισχύοντας. Με το ίδιο τρόπο το netweek στάθηκε, και συνεχίζει να στέκεται, δίπλα σε όλες τις προσπάθειες των ανθρώπων και των εταιρειών του χώρου της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών, δίνοντας βήμα να παρουσιάσουν θέσεις, απόψεις, προβληματισμούς, τη δουλειά που γίνεται, τα αποτελέσματα και τη βελτίωση που πετυχαίνουν.

Τι περιμένετε από το IT στην Ελλάδα;
Θα ήθελα να τονίσω την ανάγκη, αλλά και την ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις, όχι μόνο να συμβαδίσουν, αλλά και να ξεπεράσουν τους διεθνείς ανταγωνιστές τους σε επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας και υπηρεσιών τεχνολογίας.
Η Ελλάδα διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό υψηλού επιπέδου, το οποίο όμως, κατά γενική ομολογία, αποδίδει καλύτερα είτε στο εξωτερικό είτε σε περιβάλλοντα πολυεθνικών. Πιστεύω πως επιχειρήσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα, πρέπει να επικεντρωθούμε και να επενδύσουμε περισσότερο στην αλλαγή της κουλτούρας μας, στην εφαρμογή μεθοδολογιών, στην επιμονή στην ποιότητα και τον μετασχηματισμό των επιχειρηματικών του μοντέλων. Θα διασφαλίσουμε με αυτό τον τρόπο την ανταγωνιστικότητά μας και θα εκμεταλλευτούμε καλύτερα τις ευκαιρίες της διεθνούς αγοράς στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Σε ό,τι αφορά τις τεχνολογίες, πιστεύω ότι θα επικεντρωθούμε:
• Στα Augmented Αnalytics, όπου με τη χρήση Machine Learning και AI μπορούμε να μεταμορφώσουμε όγκους αναλυτικών στοιχείων σε μικρά εύπεπτα κομμάτια επιταχύνοντας ενέργειες και αυτοματισμούς.
• Στην Κβαντική Υπολογιστική, η οποία με εκτιμώμενη υπολογιστική ισχύ ίσως εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή των συμβατικών σημερινών υπολογιστών, θα διαμορφώσει μια νέα πραγματικότητα στην επεξεργασία και ανάλυση στοιχείων, προσομοιώσεων και αναμένεται να συνεισφέρει σε όλους τους τομείς από την ιατρική, ως τις αγροτικές καλλιέργειες.
• Στο Digital Twin σε συνδυασμό με το IoT και τα Augmented Αnalytics. Το δέσιμο της εικονικής με τη φυσική πραγματικότητα θα αλλάξει το τρόπο που παρέχουμε, παρακολουθούμε, αναλύουμε και ελέγχουμε τις υπηρεσίες.
• Στους Έξυπνους χώρους. Ο συνδυασμός φυσικού και ψηφιακού περιβάλλοντος, με ανθρώπινη αλληλεπίδραση, θα δημιουργήσουν νέους διαδραστικούς τρόπους παροχής υπηρεσιών σε κάθε περιβάλλον, όπως έξυπνες πόλεις, ψηφιακοί χώροι εργασίας, έξυπνα σπίτια, κλπ. NW

Ο Τάσος Αλέφαντος άφησε έντονα το στίγμα του στο τμήμα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, το οποίο ανέλαβε με το ξεκίνημα του αερολιμένα και πέτυχε τη μεταμόρφωση του σε μια κερδοφόρα επιχειρηματική μονάδα.
Το 2014 ανέλαβε τη θέση του CIO στην εταιρεία Globo Technologies και το 2016 μεταπήδησε στο θέση του γενικού διευθυντή στο IT Infrastructure Services & Support Division της SingularLogic. Είναι ιδρυτικό μέλος του itSMF Hellas και έχει πιστοποιήσεις CISA, ISO20000 Auditor και CRISC.