Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδας μιλάει στο netweek για το τεχνολογικό αποτύπωμα των δυο τελευταίων δεκαετιών, τα ups & downs του κλάδου, τη «σπορά» που πλέον κάρπισε και το μέλλον που μας περιμένει.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδας μιλάει στο netweek για το τεχνολογικό αποτύπωμα των δυο τελευταίων δεκαετιών, τα ups & downs του κλάδου, τη «σπορά» που πλέον κάρπισε και το μέλλον που μας περιμένει.

Το 2000, τέτοια εποχή, εργαζόμουν στην εταιρεία Βιοτραστ ΑΕ με αντικείμενο ερευνητικά έργα στο χώρο της υγείας. Έφυγα αρχές του 2001 για το ΙΝΑ, το Ινστιτούτο που έστησαν οι μεγάλες τηλεπικοινωνιακές με τον ΣΒΒΕ στη Θεσσαλονίκη, με αγορά-στόχο τα Βαλκάνια. Οι ελληνικές εταιρείες έβγαιναν με αξιώσεις στην περιοχή κι εμείς βοηθούσαμε τις εθνικές αρχές τους στον ρυθμιστικό τομέα. Η Vidavo ήρθε στη ζωή μου το 2002, όσο ήμουν ακόμα στο ΙΝΑ (έφυγα το 2005) και την έφτιαξα αξιοποιώντας ένα πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας. Έκτοτε έχει σταθερή πορεία – μάλιστα, λόγω πανδημίας, η τηλεϊατρική συζητείται πλέον ευρύτερα κι αυτό σημαίνει ότι θα πάει ακόμα καλύτερα.

Ζήσαμε μια 20ετία τρομερής και ταχύτατης εξέλιξης των τεχνολογιών, μια 20ετία θαυμάτων. Ξεκινήσαμε με το άνοιγμα της αγοράς και το «μπουμ» της κινητής τηλεφωνίας, της οποίας η ταχύτατη διείσδυση στην κοινωνία έριξε έξω όλα τα business plan. Το Internet άρχισε, επίσης, να γίνεται περισσότερο εργαλείο καθημερινότητας και λιγότερο δικτύωσης ανθρώπων της τεχνολογίας. Η πρώτη δεκαετία ήταν εξαιρετική για τη χώρα: Μπήκαμε στο €, κάναμε σημαντική προεδρία, οργανώσαμε Ολυμπιακούς Αγώνες φτιάχνοντας μεγάλα έργα υποδομής, κερδίσαμε το Euro. Λίγο μετά την περίοδο της ευφορίας, με κορυφή το happy year 2004 -εξαιρετικά δημιουργική και στις ΤΠΕ, με την εμφάνιση πολλών καινούριων εταιρειών πέρα από τις κλασικές, με άνοιγμα της αγοράς και δημιουργία νέων προϊόντων- ξεκίνησε η πτώση.

Ο ΣΕΚΕΕ
Από το 2010 και μετά το smartphone εξελίχθηκε σε εργαλείο δουλειάς και κοινωνικοποίησης. Τότε ιδρύθηκε και ο ΣΕΚΕΕ, εκφράζοντας το καινούριο που έρχεται με την ωρίμανση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και την εξέλιξη των κινητών σε πολυεργαλεία. Παράλληλα, μπήκαν βαθύτερα στη ζωή μας τα κοινωνικά δίκτυα, που μαζί με το 4G χαρακτήρισαν όλη τη δεκαετία. Το 2015, σε εποχή «βαθιάς νύχτας» για τη χώρα και τον κλάδο, είδαμε κάμποσες αχτίδες φωτός να γίνονται φωτεινότερες – σήμερα θερίζουμε! Όλες οι επενδύσεις που γίνονται στη χώρα, είναι αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας εκείνη την περίοδο. Εκεί, το brain drain βοήθησε ανάποδα: Πολύς άξιος και ικανός κόσμος που έφυγε και εδραιώθηκε έξω, έδωσε το μήνυμα ότι εδώ πίσω υπάρχει καλό «υλικό».

Ψηφιακός Μετασχηματισμός
Κοιτάμε την επόμενη δεκαετία με πολύ μεγάλη αισιοδοξία και θεωρούμε ότι τα φεγγάρια είναι καλά. Όλο και περισσότεροι κατανοούν πως ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός δεν είναι εφεύρημα ή πολιτικό σύνθημα, αλλά κάτι ουσιαστικό και κρίσιμο, προκειμένου η χώρα να κάνει επιτέλους το μεγάλο άλμα – αν παρακολούθησε τις προηγούμενες επαναστάσεις από απόσταση, αυτή τη φορά πρέπει να είναι επάνω στο τραίνο, όπου διαμορφώνονται τα πράγματα. Εκεί «κουμπώνει» το οικοσύστημα: Έχουμε εταιρείες που εξαγοράστηκαν, άλλες που βγήκαν στο εξωτερικό κι είναι leader στον χώρο τους -η έννοια «ελληνική εταιρεία τεχνολογίας» σταματάει πλέον να είναι ανέκδοτο και γίνεται σεβαστή πραγματικότητα. Οι λίγες εταιρείες που είχαν να πουν πράγματα το 2015, έχουν γίνει πολλές – το αποδεικνύουν οι επενδύσεις από τεχνολογικούς κολοσσούς κι οι ελληνικές εταιρείες στο εξωτερικό! Στο χέρι μας είναι αυτό να το χτίσουμε και να το μεγαλώσουμε περισσότερο.

Στη δεύτερη δεκαετία του, κι επειδή είναι ένας ζωντανός Σύνδεσμος με εταιρείες που έχουν κάτι να πουν και να δώσουν στην αγορά, ο ΣΕΚΕΕ όχι μόνο παρακολουθεί, αλλά και διαμορφώνει εκ των έσω τα πράγματα. Γι’ αυτό το λόγο αποφάσισε να μετεξελιχθεί: Το 2010 οι κινητές εφαρμογές ήταν κάτι καινοτόμο και διαφορετικό, το 2020 έχουν γίνει πια commodity. Έτσι, έγινε Σύνδεσμος Εταιριών Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδας, με motto Digital Transformation Innovators. Προχωρεί με όχημα την καινοτομία, με ανθρώπους που ξέρουν και υλοποιούν συστήματα ψηφιακού μετασχηματισμού. Σ’ αυτή την πορεία πρέπει να συναντηθεί με την υπόλοιπη οικονομία -ιδιαίτερα τη βιομηχανία, τη ναυτιλία, τις υπηρεσίες, τον πρωτογενή και το κράτος, να εξελίξει αυτούς τους τομείς, ώστε να προχωρήσει η χώρα. Φτιάξαμε τέσσερα verticals: Τουρισμό (όπου φέτος είχαμε προβλήματα) και ναυτιλία (το ωριμότερο), αγροδιατροφή (ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο), υγεία (πάει ήδη πολύ καλά) και ετοιμάζουμε το Industry 4.0 (η παραγωγή πρέπει, επίσης, να εκσυγχρονιστεί) – ξεκινάμε με ευαισθητοποίηση για τον μετασχηματισμό και προχωρούμε σε προτάσεις και λύσεις, ενώ συνεργαζόμαστε και με τους κλαδικούς φορείς, ώστε να δημιουργηθεί μεγαλύτερη όσμωση.

Σίγουρα η χώρα χρειάζεται ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο θα ξεφεύγει από τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού με ολίγη ναυτιλία και πρωτογενή παραγωγή. Κι αυτά πρέπει να συνεχίσουν και θα τα βοηθήσουμε, χρειάζονται τον μετασχηματισμό τους – οι ψηφιακές τεχνολογίες είναι οριζόντιος τομέας, όμως μπορεί και μόνος του να γίνει μια από τις μηχανές ανάπτυξης της οικονομίας.

Τech Μedia
Ο Ειδικός Τύπος ακολούθησε, σε γενικές γραμμές, την πορεία της αγοράς και του οικοσυστήματος – τα Tech Media είναι σοβαρά στην Ελλάδα, δεν έχουμε φαινόμενα όπως σε άλλους χώρους. Το netweek έχει πολύ ξεκάθαρη συμβολή όλα αυτά τα χρόνια, έχει προσαρμοστεί πάρα πολύ, έχει γίνει περισσότερο digital απ‘ ό,τι ήταν – και λογικά. Και μόνο το γεγονός ότι κλείνει τα 20, δείχνει την ανθεκτικότητά του κι αυτό δεν είναι απλό στην τεχνολογία. Και το NetFax το διαβάζει πάρα πολύς κόσμος, κάτι που δείχνει πόσο καλή δουλειά γίνεται και πόσο χρήσιμος είναι ο δικός σας κλάδος στον δικό μας και σ’ όλους τους υπόλοιπους.

Τα στοιχήματα
Η καινούρια δεκαετία ξεκίνησε μ’ ένα πολύ σημαντικό θέμα, αυτό της ενέργειας, που έχει δυο αναγνώσεις: Aφενός πρέπει να «πρασινίσουμε» ως εταιρείες, οργανισμοί και χώρες, αφετέρου χρειαζόμαστε πολύ φτηνό και μικρό σε όγκο / βάρος αποθηκευτικό χώρο ενέργειας, ακριβώς γιατί περνάμε στην εποχή των data, που σημαίνει από τη μια ΙοΤ και αισθητήρες, άρα φτηνή και εύκολα αποθηκεύσιμη ενέργεια, κι από την άλλη ΑΙ και robotics, ώστε να αξιοποιούμε τα δεδομένα για να αντλούμε χρήσιμη πληροφορία.
Θεωρώ πως τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια (είναι επικίνδυνο να κάνεις προβλέψεις για μακρύτερα) θα πάμε προς αυτοματοποίηση διαδικασιών, πολύ περισσότερα δεδομένα, πολύ πιο έξυπνα συστήματα.
Μετά, βλέπουμε. Θα αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα πώς δουλεύουν τα βιολογικά συστήματα, θα φτιάξουμε μηχανές που δεν θα μοιάζουν τόσο με μηχανές κι εκεί αρχίζουν τα στοιχήματα – θα δείξει η ζωή πώς θα πάμε.

Ο Παντελής Αγγελίδης είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδας (ΣΕΚΕΕ). Έχει συμμετάσχει στην ίδρυση δύο καινοτομικών εταιρειών, στον χώρο της ψηφιακής υγείας (www.vidavo.eu) και σ’ εκείνον του Blockchain (www.blockachain.gr). Είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ece.uowm.gr). Διετέλεσε πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας. Έχει κατοχυρώσει τέσσερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Είναι Marshall Memorial Fellow και υπότροφος του ιδρύματος Μποδοσάκη. Έχει ως κύριο ενδιαφέρον τη μετεξέλιξη ερευνητικών αποτελεσμάτων σε επιχειρηματικές δραστηριότητες, εστιάζοντας σε τεχνολογίες πρόληψης, προαγωγής υγείας και ενεργού γήρανσης.