Ένα δυναμικό πυρήνα 1000 -σε πρώτη φάση- καλά εκπαιδευμένων ανθρώπων που θα συνεργάζονται και θα καινοτομούν. αξιοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα με επίκεντρο τον άνθρωπο, φιλοδοξούν να δημιουργήσουν η ΜΚΟ SciFY και ο «Δημόκριτος».

Το NetFAX μίλησε με τους εκπροσώπους των δυο βασικών συντελεστών της πρωτοβουλίας για την ιδέα, το ξεκίνημα, τους στόχους, αλλά και το πρόγραμμα υλοποίησης, τους επόμενους μήνες. «Έχοντας εκπαιδεύσει στη SciFY περισσότερα από 1500 άτομα (στελέχη επιχειρήσεων, μαθητές και σπουδαστές) την τελευταία τριετία σε θέματα ΤΝ και μεγάλη γκάμα εφαρμογών, διαπιστώσαμε πως υπάρχει δίψα για μάθηση, δέος για τις επιπτώσεις και ανάγκη για πιο ολοκληρωμένη εκπαίδευση – ένα δίωρο σεμινάριο μπορεί μεν να γκρεμίσει κάποιες προκαταλήψεις, αλλά ανοίγει μικρό μονάχα «παράθυρο» σ’ αυτόν τον τεράστιο τομέα. Η τεχνολογική εξέλιξη δεν σταματάει, αντίθετα επιταχύνεται…» τόνισε ο Βασίλης Γιαννακόπουλος, Marketing & Social Impact Manager της ΜΚΟ. Για να προσθέσει ότι, «η Εθνική Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη, που τώρα βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσή της, θα πρέπει να υλοποιηθεί από ανθρώπους που θέλουν, ξέρουν και μπορούν – δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, αν δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα και δεν γνωρίζει ο καθένας πώς να την προσαρμόσει και να την αξιοποιήσει καλύτερα στις ανάγκες του, είτε είναι επιχειρηματίας, μηχανικός, ιστορικός ή ό,τι άλλο»…

Δημιουργία «πυρήνα» γνώσης

Έτσι, με τη βοήθεια του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και συγκεκριμένα του ahedd Digital Innovation Hub, του οικοσυστήματος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις καινοτομικές λύσεις που εκείνο έχει αναπτύξει, είπαν να σχηματίσουν μια κοινότητα, έναν πυρήνα ο οποίος θα απελευθερώσει δυνάμεις της αγοράς και θα δώσει το καλό παράδειγμα για άλλες δράσεις, που τόσο πολύ τις έχουμε ανάγκη, καθώς στον σχετικό δείκτη ΤΝ της Οξφόρδης, η Ελλάδα κατέχει από πλευράς ετοιμότητας την τελευταία θέση στην Ευρώπη και την 67η στον κόσμο. Χρειάζεται, λοιπόν, εμπλοκή πολλών από πολλούς κλάδους, «δασκάλων» και χρηστών, με συμμετοχή σε κοινότητες όπου θα υπάρχει αλληλοϋποστήριξη, δικτύωση και πρόσβαση σε πηγές γνώσης. Από την άνοιξη θα ξεκινήσουν οι εκπαιδεύσεις με τη στήριξη της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα και πρώτους αποδέκτες καινοτόμους ερευνητές, το ahedd, στον «Δημόκριτο». Εκ μέρους του μας μίλησε η Ντένια Κανελλοπούλου, αποκαλύπτοντας πως βρίσκονται ήδη σε επαφές με ελληνικές επιχειρήσεις, με στόχο την εκπαίδευση των εργαζομένων τους σ’ αυτόν τον τομέα. «Το ΕΚΕΦΕ έχει μακρά παράδοση σε τέτοια προγράμματα, όμως, τον τελευταίο χρόνο, οι εκπαιδευτικές δράσεις σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης εξελίσσονται στο πλαίσιο στρατηγικής επένδυσης σ’ αυτό το θέμα, με στόχο τη σωστή επικοινωνία για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και την μεγιστοποίηση της αξιοποίησής της από την αγορά», τόνισε.

Οργανωμένες δράσεις

Για τη δημιουργία της ενεργού κοινότητας, εκκινούν παράλληλα τέσσερις δράσεις: η (virtual, για την ώρα) εκπαίδευση των 1000 Πρωτοπόρων με ταυτόχρονη δικτύωσή τους, η ιστοσελίδα AI in Greece που θα λειτουργεί ως κέντρο αναφοράς και γνώσης, καθώς και η δημιουργία υποστηρικτικής κοινότητας. Για τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού αντίκτυπου, προτεραιότητα θα δοθεί σε επιχειρηματίες, υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων (με δυνατότητα παρακολούθησης και εξειδικευμένων σεμιναρίων, πέραν των γενικών), στελέχη IT, διαμορφωτές και σχεδιαστές πολιτικής, μέλη της Κοινωνίας των Πολιτών, εμπλεκόμενους στην Εκπαίδευση (καθηγητές και μαθητές / φοιτητές), τεχνολόγους και επιστήμονες θετικών, αλλά και ανθρωπιστικών επιστημών. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν ή να συνδράμουν στο εγχείρημα, θα πρέπει να το κάνουν μέσω της φόρμας εκδήλωσης ενδιαφέροντος.