Ο Κίμων Δρακόπουλος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια και κάτοχος Διδακτορικού του ΜΙΤ με θέμα την χρήση εφαρμοσμένων μαθηματικών στην καταπολέμηση των επιδημιών. Η εξειδίκευσή του αυτή τον έκανε να παρακολουθεί την ανταπόκριση της Ελλάδας στη πανδημία με αυξημένο ενδιαφέρον. Μάλιστα, πήρε την πρωτοβουλία πέρσι την άνοιξη να στείλει ένα email στον Πρωθυπουργό της χώρας και να δηλώσει την πρόθεσή του να βοηθήσει.

Μέσα σε τρεις ώρες έλαβε θετική απάντηση και αμέσως κινητοποίησε την ομάδα του με στόχο την ανάπτυξη ενός μοντέλου Τεχνητής Νοημοσύνης για τη βέλτιστη κατανομή των τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού στις πύλες εισόδου της χώρας. Παρουσίασε την πρότασή του στην επιστημονική επιτροπή και, μετά από σειρά δοκιμών, το μοντέλο τέθηκε σε λειτουργία.

Για την εφαρμογή του, η ομάδα του Κίμωνα Δρακόπουλου συνεργάστηκε με την Πολιτική Προστασία, το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ. Εξίσου κρίσιμο με το επιστημονικό σκέλος του προγράμματος ήταν και το πρακτικό κομμάτι. Βασικά ζητούμενα ήταν η δημιουργία εκτιμήσεων επικινδυνότητας για κάθε προφίλ τουρίστα, με βάση στοιχεία όπως η ηλικία του, η χώρα διαμονής κ.λπ. καθώς και η κατά το δυνατό ελαχιστοποίηση του χρόνου αναμονής για τους εξεταζόμενους ταξιδιώτες.

Η προσέγγιση που αναπτύχθηκε βοήθησε να προγραμματίζεται εγκαίρως ο αριθμός των τεστ που γίνονται ανά πτήση και, κατ’ επέκταση, το ημερήσιο πρόγραμμα του ιατρικού προσωπικού στα αεροδρόμια.  Φέτος, ο κώδικας αναπροσαρμόζεται ώστε να περιλαμβάνει και την παράμετρο των εμβολίων. Συγκινητική είναι η απάντηση που δίνει ο Κίμων Δρακόπουλος σχετικά με το κίνητρο πίσω από την πρόθεσή του να αναλάβει αυτό το πρωτοφανές για τα δεδομένα της χώρας έργο: «Θεωρούσα ότι ‘χρωστάω’ στην Ελλάδα, για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση που μου παρείχε. Κι ένιωθα την ανάγκη να το ανταποδώσω με τον τρόπο μου».

Στον Κίμωνα Δρακόπουλο απονεμήθηκε τιμητικό βραβείο στο πλαίσιο των Tourism Awards 2021 που διοργάνωσε η Boussias, για την ανάπτυξη του μοντέλου Τεχνητής Νοημοσύνης βάσει του οποίου γίνεται η κατανομή των τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού στις πύλες εισόδου της χώρας.