Η πορεία μας (με δεδομένο ότι σχεδόν όλοι έχουμε συναλλαγές με το τραπεζικό σύστημα) προς το open banking και το open finance περιγράφηκε με ιδιαίτερη γλαφυρότητα και αρκετές διαφωτιστικές λεπτομέρειες στη διάρκεια του Open Finance Day, δικτυακής εκδήλωσης η οποία διοργανώθηκε το απόγευμα της Τρίτης από τον Συνεργατικό Σχηματισμό Greek Fintech Cluster, με την υποστήριξη της εταιρίας τεχνολογίας και καινοτομίας, Crowdpolicy.

Συνολικά δέκα ομιλητές παρουσίασαν τη σημερινή κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί μετά τον κομβικό Σεπτέμβριο του 2019, όταν ξεκίνησε η ισχύς του κανονισμού PSD2, ο οποίος ουσιαστικά απελευθέρωσε τα (ως τότε «δέσμια» των τραπεζών) δεδομένα των πελατών τους. Ακολουθώντας τη γενικότερη τάση για περισσότερη «ανοικτότητα» (open source – open data – open banking – open finance) στην καθημερινότητά μας, η Ευρώπη θεσμοθέτησε την ελεύθερη (προφανώς με την έγκριση του χρήστη τους) πρόσβαση στα τραπεζικά δεδομένα – ήττα των μονοπωλίων, νίκη των fintech και όσων άλλων ήθελαν να μπουν στον τραπεζικό χώρο, στο πλαίσιο μιας νέας ανατρεπτικής λογικής, στην οποία έπαιξε ρόλο ακόμα και η πανδημία.

Σαρωτικές οι αλλαγές στο πεδίο

Στην πιο ενδιαφέρουσα (καθώς προέβλεψε το μέλλον των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών) ομιλία της εκδήλωσης, ο καθηγητής στο Alliance Business School του Μάντσεστερ και Μέλος του Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Μάρκος Ζαχαριάδης, περιέγραψε την πορεία από το open στο embedded finance, επισημαίνοντας πως τα δεδομένα, παρά το διαμοιρασμό τους, θα παραμείνουν «βασιλιάς» και στη νέα εποχή – όποιος τα αξιοποιεί καλύτερα, αυτός θα είναι κι ο πιο επιτυχημένος. Για πολύ καλύτερες υπηρεσίες και σημαντικά οφέλη στην εποχή της διασύνδεσης πολλών οικοσυστημάτων, έκανε λόγο ο επικεφαλής του Κέντρου Καινοτομίας της Eurobank, Γιώργος Πάνου, ενώ η Βίκυ Φωτεινού παρουσίασε το (ιδιαίτερα φιλικό προς τις fintech) πρόγραμμα καινοτομίας της Visa. Ενδιαφέρουσες λύσεις ειδικά για μη-πελάτες τραπεζών ανέδειξε η αντιπρόεδρος του ΔΣ της Paylink, Αλεξάνδρα Πάτση, ενώ ο Fintech Innovation Director της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Καλογεράκης, εστίασε στην εναλλακτική (χάρη στις δυνατότητες του open banking) αξιολόγηση επιχειρήσεων που συμμετέχουν σε εγγυοδοτικά προγράμματα.

Σημαντικά τα όσα παρουσίασε ο Senior Project Manager της ιταλικής GFT, Ernesto Troiano, σχετικά με το Infinitech, το κορυφαίο ευρωπαϊκό έργο ψηφιακής οικονομίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020, αλλά και η πρόοδος της Eurobank στην υιοθέτηση open banking πρακτικών όπως την εξιστόρησε ο αρμόδιος manager της τράπεζας, Βαγγέλης Αντωνόπουλος. Τέλος, ειδικής μνείας αξίζει η εισήγηση του Χρήστου Καλλονιάτη, αναπλ. Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που στάθηκε στα τεχνικά, ηθικά και οργανωτικά θέματα τα οποία σχετίζονται με το open banking.