Έργο ψηφιακού μετασχηματισμού για τον όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια ανέλαβε και υλοποίησε η Οffice Line. To έργο αφορά στη μεταφορά υπηρεσιών και servers του ομίλου στο Microsoft Azure Cloud. «Αυτή τη στιγμή το 50% των φορτίων μας έχουν μεταφερθεί στο cloud, ενώ υπολογίζουμε ότι το 70-75% των φορτίων θα λειτουργεί από το ‘’σύννεφο’’. Το πιο σημαντικό είναι ότι πλέον όλες οι εφαρμογές, οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες για τον ψηφιακό μας μετασχηματισμό ξεκινούν και τελειώνουν στο cloud», δήλωσε ο Παναγιώτης Λυκουρίδης, διευθυντής λειτουργίας και υποστήριξης υποδομών, της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφορικής και Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, στη διάρκεια workshop, με τη συμμετοχή του Βασίλη Παπούλια, COO της Office Line, στο πλαίσιο του InfoCom World 2021.

Όπως είπε ο κ. Λυκουρίδης, η απόφαση για τη μετάβαση της υποδομής στο cloud δεν ήταν αποτέλεσμα των τεχνολογικών εξελίξεων με τις οποίες έπρεπε να συμβαδίσει ο όμιλος, αλλά καθοδηγήθηκε από την ανάγκη να αποκτήσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης μετεξέλιξης του και με γνώμονα τη μακροχρόνια και εποικοδομητική συνεργασία που διατηρούν τα Ελληνικά Πετρέλαια με την Microsoft.

Τα πλεονεκτήματα της μετάβασης στο cloud
Σύμφωνα με τον κ. Λυκουρίδη, η μετάβαση του ομίλου στο Microsoft Azure, σε συνεργασία με την Office Line, συνοδεύεται από μία σειρά από πλεονεκτήματα: «Πρώτον, επιτυγχάνεται άμεση εξυπηρέτηση προς το business οποιαδήποτε στιγμή ζητηθεί, δεύτερον μειώσαμε το maintenance time λόγω του στησίματος που έχει το Azure και τρίτον και πιο σημαντικό είναι ότι καταφέραμε να πετύχουμε το application modernization. Προσπαθούσαμε επί χρόνια να βρούμε τρόπο να εκσυγχρονίσουμε όλα αυτά τα legacy applications που έχει μια βαριά βιομηχανία σαν εμάς και αυτή τη στιγμή τα έχουμε εξελίξει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι αυτή τη στιγμή, μοντέρνα applications, τα οποία είτε παρέχονται ως SααS είτε ως PaaS δεν είναι διαθέσιμα σε περιβάλλοντα on premises, όποτε δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε εκεί».

Όπως ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Παπούλιας, το Microsoft Azure and Modernization Program που υιοθέτησαν τα Ελληνικά Πετρέλαια έχει «τρέξει» σε πελάτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.