Σε σημαντικό κόμβο μεταφοράς δεδομένων και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών μετατρέπεται σταδιακά η χώρα μας όπως μαρτυρούν οι συμφωνίες που έχουν ανακοινωθεί το τελευταίο διάστημα. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Grid Telecom, θυγατρικής του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και της Telecom Egypt, με αντικείμενο τη διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου, μέσω υποθαλάσσιας καλωδιακής υποδομής. Η νέα αυτή συνεργασία μεταξύ δύο στρατηγικών παικτών στην περιοχή έχει ως στόχο, όχι μόνο να βελτιώσει τη διασύνδεση μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, αλλά κυρίως να καλύψει τις αυξανόμενες και μελλοντικές ανάγκες των χωρών της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης.

Να σημειωθεί πως η Grid Telecom έβαλε, εσχάτως, την Κρήτη στους διεθνείς ευρυζωνικούς χάρτες μέσω της ονοματοδοσίας των καλωδίων οπτικών ινών που συνδέουν τηλεπικοινωνιακά το νησί με την ηπειρωτική χώρα, μέσω των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με την Πελοπόννησο και την Αττική. Το διπλό καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών που συνδέει την Κρήτη με την Πελοπόννησο και είναι ήδη σε λειτουργία, έλαβε τις επωνυμίες MINOAS-EAST και MINOAS-WEST ενώ το διπλό καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών που εγκαταστάθηκε πρόσφατα μεταξύ της Πάχης Μεγάρων και του Ηρακλείου, στο πλαίσιο της υπό κατασκευή ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, ονομάστηκε APOLLO-EAST και APOLLO-WEST. Με την αξιοποίηση των καλωδίων οπτικών ινών συνολικού μήκους 940 χλμ.  που διασυνδέουν την Κρήτη με τα ευρυζωνικά δίκτυα της ηπειρωτικής Ελλάδας -και κατ’ επέκταση της Ευρώπης- η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ προσθέτει χωρητικότητα εκατοντάδων Tbps για τη μεταφορά δεδομένων, μέσα από τέσσερις εναλλακτικές γεωγραφικές οδεύσεις.

Τέλος, η Grid Telecom, τον περασμένο Δεκέμβριο προχώρησε με την Islalink στην υπογραφή συμφωνίας 25ετούς διάρκειας με αντικείμενο την επέκταση του επίγειου οπτικού δικτύου κορμού του υποβρυχίου καλωδίου IONIAN που συνδέει την Ιταλία και την Ελλάδα. Στην ελληνική πλευρά, το καλώδιο μήκους 320 χιλιομέτρων της Islalink θα συμπληρωθεί από δίκτυο οπτικών ινών 1.000 χλμ. της Grid Telecom, το οποίο συνδέει την Πρέβεζα με την Αθήνα και στη συνέχεια με τη Θεσσαλονίκη. Το έργο αναμένεται να είναι έτοιμο τον Νοέμβριο του 2022 και έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια εναλλακτική διαδρομή διασύνδεσης του ελληνικού με το ιταλικό δίκτυο, όπως και με τους βασικούς κόμβους της Δυτικής Ευρώπης.

Εκτός από τις παραπάνω στρατηγικές κινήσεις του ΑΔΜΗΕ, μέχρι στιγμής την Ελλάδα αφορούν δύο ακόμα συμφωνίες που έχουν ανακοινωθεί:

  • Η πρώτη, τον περασμένο Ιούλιο, είναι αυτή της Sparkle με την Google για την κατασκευή των υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων Blue και Raman: Το Blue θα συνδέσει την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και το Ισραήλ, ενώ το Raman θα συνδέσει την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, το Τζιμπουτί, το Ομάν και την Ινδία.
  • Επίσης το Μάιο του 2021, η Reliance Jio Infocomm Ltd (Jio) ανακοίνωσε την ανάπτυξη του μεγαλύτερου διεθνούς συστήματος υποβρυχίων καλωδίων με επίκεντρο την Ινδία και ειδικότερα τα υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα India-Asia-Xpress (IAX) και India-Europe-Xpress (IEX). Με βάση τον χάρτη του έργου φαίνεται ότι εξετάζεται ως επιλογή ένα σημείο προσαιγιάλωσης στο Τυμπάκι της Κρήτης.