Αύξηση κατά 6% κατέγραψαν οι πωλήσεις smartphones παγκοσμίως για το 2021 σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Gartner. Η άνοδος αυτή διαδέχεται την κατά 12,5% πτώση στις συσκευές smartphones για το 2020 και οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εκρηκτική ζήτηση στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Όπως αναφέρει η Gartner, οι χαμηλότερες πωλήσεις smartphones το 2020 οφείλονταν κατά κύριο λόγο στις συνέπειες της πανδημίας. Βέβαια, το κλίμα αυτό ανεστράφη στο πρώτο εξάμηνο του 2021 και ενώ η αγορά έδειχνε ότι κινείται έντονα ανοδικά, οι ελλείψεις σε μικροεπεξεργαστές και άλλα εξαρτήματα αλλά και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν  στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω των μεταλλάξεων του COVID 19 ανέκοψαν την έντονη, αυτή, αυξητική τάση των πωλήσεων.

«Η αύξηση της ζήτησης από πλευράς καταναλωτών αλλά και η μείωση των πωλήσεων το 2020 σε μεγάλες αγορές, όπως η Ινδία και η Κίνα, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των πωλήσεων το πρώτο εξάμηνο του έτους», δήλωσε ο Anshul Gupta, ανώτερος διευθυντής έρευνας στη Gartner. «Ωστόσο, αυτή η τάση αντιστράφηκε το δεύτερο εξάμηνο του έτους, χωρίς να μειωθεί η υψηλή ζήτηση από τους καταναλωτές. Οι ελλείψεις σε αποθέματα για δημοφιλή μοντέλα αλλά και τα περιορισμένα αποθέματα για τα υπόλοιπα οδήγησαν σε καθυστερήσεις πωλήσεων που θα μεταφερθούν, πιθανότατα στη φετινή χρονιά», πρόσθεσε ο Anshul Gupta.

Η αύξηση των πωλήσεων για τους μεγάλους, πιο γνωστούς κατασκευαστές οφείλεται στο άνοιγμα των αγορών μετά τα lockdowns αλλά και στην εισαγωγή του 5G και των υπηρεσιών του χωρίς επιπλέον χρεώσεις για τους χρήστες. Η νέα αυτή τεχνολογία που απαιτεί αναβαθμισμένες συσκευές συντέλεσε κατά πολύ στην αύξηση των πωλήσεων 5G Ready smartphones.  Οι Κινέζοι κατασκευαστές  Xiaomi, Oppo και Vivo επέκτειναν τα δίκτυα διανομής τους στη Μέση Ανατολή, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική.  Ωστόσο, οι ισχυρές πωλήσεις της Apple στην Κίνα το τέταρτο τρίμηνο του 2021 αποδυνάμωσε τη ζήτηση για κινεζικά smartphone.