Ο ιδιαίτερα σημαντικός ρόλος τον οποίο καλείται να παίξει η ENISA, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Κυβερνοασφάλεια, ειδικά σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ο υβριδικός πόλεμος μαίνεται παράλληλα με τον «κανονικό» μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας, επισημάνθηκε χθες με την ευκαιρία των επίσημων εγκαινίων των νέων γραφείων της στην Αθήνα, με την παρουσία του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη και εκπροσώπων από τις διπλωματικές αποστολές των χωρών-μελών, αλλά και θεσμικών οργάνων.

Τόσο οι δυο επίσημοι καλεσμένοι, όσο και ο «οικοδεσπότης» της εκδήλωσης, ο εκτελεστικός διευθυντής της ENISA την τελευταία τριετία, Juhan Lepassaar, επεσήμαναν τον συμβολισμό της χρονικής συγκυρίας. «Ούτε καν μπορούσαμε να φανταστούμε τις δυσάρεστες εξελίξεις στον Βορρά της Ευρώπης, όταν τα σχεδιάζαμε, κι ότι ο πόλεμος θα έφτανε στην πόρτα μας» ομολόγησε ο κ. Σχοινάς, υπογραμμίζοντας ότι «παράλληλα με όσα τραγικά γίνονται στο Κίεβο και τη Μαριούπολη- οι κυβερνοαπειλές κατά της Ευρώπης και των γειτόνων της είναι συνεχείς. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να απαντήσουμε με μια φωνή και ανάλογες συντονισμένες δράσεις, με ενότητα και αλληλεγγύη».

«Καμπανάκι» για αντίδραση
Την ανάγκη να ενισχύσουμε το ταχύτερο δυνατό το επίπεδο της κυβερνοασφάλειας στην Ευρώπη και σ’ όλες τις χώρες – μέλη τόνισε από την πλευρά του και ο κ. Πιερρακάκης, εκφράζοντας παράλληλα τη χαρά του για την παρουσία της ENISA στη χώρα μας και στο «καινούριο σπίτι» της. Ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για συντονισμένη αντίδραση, καθώς το «καμπανάκι» έχει ήδη χτυπήσει, ζητώντας εντονότερη προσπάθεια για τη δημιουργία του European Cyber Shield. «Πρέπει να προστατεύσουμε τον ψηφιακό κόσμο και τις τεχνολογίες μας με τον ίδιο τρόπο που προστατεύουμε και τον φυσικό» δήλωσε, προσθέτοντας ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντική η ενίσχυση της συνεργασίας μας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, με πνεύμα αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, και προς αυτή την κατεύθυνση, η συνεισφορά της ENISA μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο». Συμπλήρωσε δε, ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να περιοριστεί μονάχα στο ρόλο του οικοδεσπότη, αλλά πρέπει να αξιοποιήσει θετικά την παρουσία της στον τόπο μας.

Ευχαριστίες και διεργασίες
Ο Εσθονός εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας, αφού ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές «για τη συνεχή και γενναιόδωρη υποστήριξη και συνεργασία τους», τόνισε ότι «οι νέες εγκαταστάσεις προσφέρουν στην ENISA μια στέρεη βάση για να φέρει εις πέρας την αποστολή της και να επιτύχει υψηλό επίπεδο κυβερνοασφάλειας για όλους, στην Ευρώπη». Βεβαίως, όπως παραδέχθηκαν και οι τρεις ομιλητές, απαντώντας σε ερώτηση του NetFax, μεγάλα ζητούμενα είναι, επίσης, η οικοδόμηση κοινής αντίληψης σε όλη την Ευρώπη σε θέματα κυβερνοασφάλειας, με παράλληλη ευαισθητοποίηση των πολιτών, αλλά και ετοιμότητας σε μόνιμη βάση, καθώς τίποτα δεν δείχνει ότι οι κυβερνοεπιθέσεις θα μειωθούν – το αντίθετο!

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε, χαρακτηριστικά, ότι «η εποχή της αθωότητας και των καλοπροαίρετων δράσεων έχει πλέον τελειώσει», κάνοντας ειδική αναφορά στην οδηγία NIS 2, που επιβάλλει στις χώρες-μέλη τη διαμόρφωση υψηλού επιπέδου εθνικής πολιτικής σε θέματα κυβερνοασφάλειας και προστασίας κρίσιμων εθνικών υποδομών. Ιδιαίτερη μνεία έκανε, επίσης, στη σημαντική συμβολή (για πρώτη φορά, όπως επεσήμανε, αποδίδοντας τα εύσημα τον κ. Πιερρακάκη) της Ελλάδας στη διαμόρφωση των σχετικών κοινών ευρωπαϊκών προδιαγραφών, καθώς και στις συζητήσεις για τη συγκρότηση κοινής ομάδας κυβερνο-άμυνας..

Η επόμενη ημέρα
Η εκπεφρασμένη ανάγκη και θέληση όλων των χωρών-μελών για ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας στην Ευρώπη, με αφορμή και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κυριάρχησε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Management Board της ENISA, που ακολούθησε τα εγκαίνια και το κόψιμο της παραδοσιακής «κόκκινης κορδέλας», παρόντος και του κ. Σχοινά, με αντικείμενο την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις κατευθύνσεις που πρέπει να πάρει τα επόμενα χρόνια. Τα κύρια σημεία συζήτησης ήταν η βελτίωση της ευαισθητοποίησης των πολιτών και της διευρωπαϊκής συνεργασίας, η αποτίμηση της εφαρμογής των ευρωπαϊκών πολιτικών ασφαλείας στις χώρες-μέλη και η περισσότερο ενεργή συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας στις κατά τόπους κυβερνο-ασκήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.