Υποδομής συστήματος cloud ή υποδομής ως υπηρεσία (IaaS), με τα έσοδα να καταγράφουν αύξηση 41,4% σε σχέση με το 2020. Σε απόλυτα μεγέθη, τα έσοδα το 2021 έφτασαν τα 90,9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Gartner. «Το IaaS συνεχίζει να αναπτύσσεται με αμείωτη ένταση, καθώς το cloud αποτελεί την κύρια αρχιτεκτονική που χρησιμοποιούν οι οργανισμοί.

Το cloud υποστηρίζει την επεκτασιμότητα και τη διασύνδεση που απαιτούν οι προηγμένες τεχνολογίες και εφαρμογές, ενώ επιτρέπει επίσης στις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις αναδυόμενες ανάγκες, όπως είναι η ενοποίηση δεδομένων και η βελτιωμένη εμπειρία πελατών» σημειώνει σε ανάλυσή της η Gartner. Πώς διαμορφώνεται η πρώτη πεντάδα Σε επίπεδο παρόχων, τα πρωτεία ανήκουν στην Amazon, η οποία συνέχισε να ηγείται και πέρσι της αγοράς, με μερίδιο 38,9% και έσοδα 35,4 δισ. δολάρια.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Microsoft η οποία αύξησε και αυτή το μερίδιο αγορά της στο 21,1% αγγίζοντας σε έσοδα τα 19 δισ. δολάρια. Η Alibaba ήταν και πάλι ο νούμερο 3 πάροχος IaaS δημόσιου cloud παγκοσμίως, με μερίδιο αγοράς 9,5% και έσοδα 8,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2021. Η εταιρεία συνεχίζει να ηγείται της κινεζικής αγοράς cloud ενώ είναι έτοιμη να καταστεί κορυφαίος περιφερειακός πάροχος στην Ινδονησία, τη Μαλαισία και άλλες αναδυόμενες αγορές. Το Google Cloud σημείωσε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των πέντε κορυφαίων προμηθευτών IaaS (+63,7%) το 2021 με πωλήσεις στα επίπεδα των 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Την κορυφαία πεντάδα κλείνει η Huawei, με έσοδα 4,29 δισ. δολάρια.

Να σημειωθεί ότι για το 2021, οι πέντε κορυφαίοι πάροχοι IaaS αντιπροσώπευαν πάνω από το 80% της παγκόσμιας αγοράς. Σύμφωνα με την Gartner, oι υπηρεσίες IaaS θα είναι από τα φωτεινά σημεία της αγοράς πληροφορικής τα επόμενα χρόνια: «Οι αναδυόμενες τεχνολογίες, που μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να φέρουν τις εμπειρίες πιο κοντά στους πελάτες τους, όπως το metaverse, τα chatbot και τα ψηφιακά δίδυμα, θα απαιτήσουν υποδομή υπερκλίμακας για να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις για υπολογιστική και αποθηκευτική ισχύ», αναφέρεται χαρακτηριστικά.