Η πανδημία αποδείχτηκε ορόσημο για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, με τα cloud, IoT και 5G να βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της επιτάχυνσης.

Για πολλές εταιρείες, κυρίως όσες αναγκάστηκαν να κλείσουν τις εγκαταστάσεις τους λόγω των περιορισμών της πανδημίας, το cloud βοήθησε την εν μία νυκτί αποκεντρωμένη επιχείρηση τους να παραμείνει λειτουργική. Ουσιαστικά, το cloud επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αξιοποιούν εξελιγμένες εφαρμογές και να αποθηκεύουν δεδομένα σε πολλούς διασκορπισμένους υπολογιστές, προσβάσιμους μέσω σύνδεσης στο διαδίκτυο. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυτό σήμαινε ότι τα δεδομένα της εταιρείας και οι εφαρμογές λογισμικού μπορούσαν να είναι εύκολα προσβάσιμες από το σπίτι αντί να είναι κλειδωμένες σε servers στο γραφείο. Αυτό που άλλαξε πραγματικά το παιχνίδι είναι η μετατόπιση του cloud από το μέρος όπου αποθηκεύονται δεδομένα στο computing processing, που με τη σειρά του επέτρεψε στις εταιρείες να δημιουργήσουν νέες υπηρεσίες και εφαρμογές.

Το ενδιαφέρον για τη χρήση ΙοΤ έχει επίσης ενισχυθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Από τους διασυνδεδεμένους οικιακούς λαμπτήρες και θερμοστάτες έως τις εφαρμογές του Industry 4.0, τα δίκτυα ΙοΤ περιλαμβάνουν μία τεράστια γκάμα δυνατοτήτων. Και ενώ η έννοια του ΙοΤ υπάρχει εδώ και περίπου 20 χρόνια, η υιοθέτηση του ήταν προηγουμένως αργή. Αυτό συμβαίνει επειδή το σύννεφο χρειάζεται πρώτα για να το διευκολύνει; Η απάντηση είναι όχι. Το cloud ενισχύει το ΙοΤ, δεν είναι όμως προαπαιτούμενο. Αν και ο συνδυασμός του ΙοΤ με το cloud μπορεί να προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες, προκύπτει το ζήτημα των καθυστερήσεων που σε πολλές περιπτώσεις είναι κρίσιμης σημασίας. Και εδώ έρχεται το 5G, το οποίο όταν προστεθεί στην εξίσωση αφενός βελτιώνει την αποδοτικότητα. Ωστόσο, η σε όλη της την έκταση επίδραση του 5G, το οποίο προσφέρει εξαιρετικά γρήγορες ταχύτητες, αυξημένο φάσμα και χαμηλό latency, στις τεχνολογίες ΙοΤ και cloud μένει να το δούμε.