Δύο είναι οι οικονομικοί φορείς που, σύμφωνα με πληροφορίες του NetFAX, πέρασαν επιτυχώς από την πρώτη φάση της αξιολόγησης (ποιοτική επιλογή) του διαγωνισμού για την «Ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ)», συνολικής εκτιμώμενης αξίας σύμβασης 62 εκατ. ευρώ.

Από τις δέκα συνολικά συμμετοχές δεκτές έγιναν οι αιτήσεις της Intracom Telecom και της ενώσεως εταιρειών «Μυτιληναίος – Elbit Systems C4I and Cyber Ltd». Οι παραπάνω οικονομικοί φορείς θα συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία περιλαμβάνει την κατάθεση οικονομικής και τεχνικής προσφοράς.

Σύμφωνα με το πρακτικό της επιτροπής του διαγωνισμού απορρίφθηκαν οι αιτήσεις συμμετοχής των υπολοίπων σχημάτων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το διαγωνισμό και τα οποία ήταν τα εξής:

–  «General Dynamics Mission Systems – Italy SrL».-  Cosmote.-  «IDE – Intrakat».-  Hensoldt Optronics GmbH.-  «Vodafone – G4S».-  Indra Sistemas.-   «Τεχνική εταιρεία Χριστόφορος Δ. Κωνσταντινίδης – TSG IT Advanced Systems Ltd – TAR IDEAL CONCEPTS LTD».-  Τέρνα.

Το Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης  θα αποτελείται από:

–   35 σταθερούς σταθμούς αισθητήρων μέσα στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, στους οποίους θα τοποθετηθούν: ραντάρ, σταθμός βάσης AIS, μετεωρολογικός σταθμός, αναμεταδότης VHF και ηλεκτρο-οπτικός αισθητήρα, σε 26 εξ αυτών. –   2 αυτοκινούμενους σταθμούς αισθητήρων για την κάλυψη επιχειρησιακών κενών. –   Ένα κύριο Κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου με κέντρο δεδομένων (Data Center) στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος. –   Ένα εφεδρικό Κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου στη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου με απομακρυσμένο κέντρο δεδομένων. –   Tηλεπικοινωνιακή υποδομή με 22 ραδιοζεύξεις, 419 χιλιόμετρα οπτικής ίνας και 5 μισθωμένες γραμμές για τη διασύνδεση των σταθμών επιτήρησης με τα Κέντρα Διοίκησης και Ελέγχου μέσω του δικτύου των Ενόπλων Δυνάμεων –   Λογισμικό που θα ολοκληρώσει το σύνολο των αισθητήρων και συστημάτων. Το συγκεκριμένο έργο θα καλύψει μία περιοχή έρευνας και διάσωσης περίπου 1.150.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.