Στην εποχή των Gigabit εισέρχεται πλέον η χώρα, καθώς οι πάροχοι αναβαθμίζουν τις ταχύτητες προς τους πελάτες καθώς τα δίκτυα οπτικών ινών (FTTH) απλώνονται στην Ελλάδα και προχωρούν σε επενδύσεις. Ενδεικτική της κινητικότητας που καταγράφεται στο συγκεκριμένο πεδίο είναι η πρόσφατη ανακοίνωση της Cosmote, σύμφωνα με την οποία, εντός των επόμενων εβδομάδων θα ξεκινήσει να προσφέρει πακέτα σύνδεσης όπου η ταχύτητα λήψης δεδομένων θα φθάνει έως το 1 Gbps.

Στόχος της είναι από τα μέσα Σεπτεμβρίου περίπου, όπου και θα λάβει τις τελικές εγκρίσεις από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, να εμπλουτίσει το χατροφυλάκιό της με ταχύτητες download 300 Mbps, 500 Mbps και 1 Gbps, σε οικιακούς και εταιρικούς πελάτες, μέσω υποδομής οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home – FTTH).

Από πλευράς της η Vodafone δρομολογεί επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ και στόχο έχει να καλυφθούν με δίκτυο οπτικών ινών (FTTH ή FFTC) μέσω χονδρικής ή λιανικής διάθεσης περί τα 800.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή προχωρά και το υποθαλάσσιο καλώδιο 610 χλμ. που θα συνδέσει την Αττική με τα νησιά Σύρο, Τήνο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη, Κω, Ρόδο και Κρήτη

.Επενδύσεις ύψους 1,3 δισ. ευρώ και πλέον δρομολογεί μέχρι το 2026 και  η Nova Wind μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί στην επέκταση του δικτύου οπτικών ινών στο σπίτι (FTTH). Όχημα για τις υποδομές οπτικών ινών θα αποτελέσει η θυγατρική της Hellenic Open Fiber, η οποία θα αρχίσει σύντομα να εκτελεί επενδυτικό σχέδιο, συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, με στόχο την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών. Στην υπάρχουσα λίστα θα πρέπει να προστεθεί και η ΔΕΗ, η οποία όπως έχει ανακοινώσει ξεκινά σύντομα την χονδρική διάθεση οπτικών ινών στο Περιστέρι.