O OTE ανέλαβε, ύστερα από ανοιχτό διαγωνισμό, το έργο για το νέο, ολοκληρωμένο πληροφορικό σύστημα υγείας των δημοσίων νοσοκομείων της Κύπρου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο πληροφορικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 24 μήνες, με εκτιμώμενο κόστος στα 46 εκατ. ευρώ.

Η σύμβαση μεταξύ του ΟΤΕ και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) υπεγράφη την περασμένη Δευτέρα, στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου. Το έργο περιλαμβάνει το λειτουργικό, επιχειρησιακό και τεχνολογικό εκσυγχρονισμό του συνόλου των Δημόσιων Μονάδων Υγείας (νοσοκομείων και κέντρων υγείας).

Πώς θα λειτουργεί το σύστημα
Στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα υγείας που θα υλοποιήσει ο ΟΤΕ, θα εντάσσονται όλες οι λειτουργίες ενός σύγχρονου νοσοκομείου. Η διαχείριση του φακέλου υγείας του ασθενούς και όλη η διαδικασία της νοσηλείας, από την εισαγωγή του στο νοσοκομείο μέχρι το εξιτήριό του, συμπεριλαμβανομένης της συνταγογράφησης, θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά. Στο σύστημα θα εντάσσονται, επίσης, οι επιχειρησιακές λειτουργίες των μονάδων υγείας, όπως η διαχείριση των κλινικών εργαστηρίων, της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, της Τράπεζας Αίματος, αλλά οι διοικητικές λειτουργίες, όπως η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, ο έλεγχος δαπανών, η διαχείριση αποθεμάτων και εγκαταστάσεων, κ.ά.

Για την υλοποίηση του έργου, ο ΟΤΕ αναλαμβάνει τη μελέτη εφαρμογής, τη σχεδίαση, την ανάπτυξη, καθώς και την εγκατάσταση εξειδικευμένου λογισμικού, καθώς και την υλοποίηση δύο πλήρως εξοπλισμένων ιδιωτικών data centers. Επιπλέον αναλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση του συνόλου του περιφερειακού εξοπλισμού (PCs, laptops, tablets κλπ), ενώ θα εκπαιδεύσει το διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό των μονάδων υγείας ως προς τη χρήση του εξοπλισμού και των επιμέρους υποσυστημάτων του πληροφοριακού συστήματος υγείας.