Δύο κοινοπραξίες συνεχίζουν στη διεκδίκηση του 1ου τμήματος του διαγωνισμού του ΤΕΕ, προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ (ή 209 εκατ. ευρώ μαζί με το δικαίωμα της προαίρεσης) για την ψηφιοποίηση περίπου 3,5 εκατ. αρχείων πολεοδομιών. Το έργο, που θα υλοποιηθεί ως συμφωνία-πλαίσιο, περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση, ψηφιακή καταχώριση, αρχειοθέτηση και γεωκωδικοποίηση των φακέλων των αδειών δόμησης. Για το έργο έχουν καταθέσει προσφορές οι ενώσεις εταιρειών «Tέρνα – Fotagon Led – Master» και «Vodafone – Netcompany Intrasoft – Wind».

Η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ ενέκρινε τα δικαιολογητικά συμμετοχής και τις τεχνικές προσφορές των ενώσεων και η διαγωνιστική διαδικασία θα συνεχιστεί με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.  Οπως αναφέρεται στο τεύχος διακήρυξης του έργου, το φυσικό αρχείο των πολεοδομιών περιλαμβάνει μεγάλο πλήθος φακέλων των οποίων η φύλαξη, η αναζήτηση εγγράφων από πολίτες και μηχανικούς κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια ανά έτος.

Επιπλέον, το φυσικό αρχείο απειλείται από φυσικές καταστροφές (έχει συμβεί αρκετές φορές) αλλά και από τη φυσική γήρανση του χαρτιού, που επέρχεται με τον χρόνο. Σκοπός είναι η προστασία και διαφύλαξη των έντυπων αρχείων, αφενός, αφού το πέρας των ετών και οι χώροι αποθήκευσής τους προκαλούν τη φυσική φθορά των εγγράφων, και, αφετέρου, η εύκολη πρόσβαση και διάθεση/αξιοποίηση των στοιχείων, καθώς ο μεγάλος όγκος τους καθιστά δύσκολη την αναζήτηση στοιχείων από τους ενδιαφερομένους. Επιπλέον, η πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί και θα είναι διαλειτουργική με άλλες πλατφόρμες, θα επιτρέψει την εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης, την

εξάλειψη της διαφθοράς και των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι οικονομικές και επενδυτικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη δόμηση και τον χωρικό σχεδιασμό στους τομείς του τουρισμού, των παραγωγικών-επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, της ανάπτυξης δημοσίων ακινήτων και της κατοικίας στο σύνολο. Η ψηφιοποίηση των αρχείων των Πολεοδομιών της χώρας προκηρύσσεται από το ΤΕΕ για δεύτερη φορά.  Την πρώτη ο διαγωνισμός ακυρώθηκε, έπειτα από προσφυγή της κοινοπραξίας Μυτιληναίου – Master.

Μια προσφορά για το δεύερο τμήμα του έργου
Να σημειωθεί ότι το έργο για την ψηφιοποίηση αρχείων πολεοδομίας περιλαμβάνει και δεύτερο τμήμα («Μητρώο Κτιρίων και Γεωμετρική τεκμηρίωσή τους»), προϋπολογισμού -μαζί με το δικαίωμα της προαίρεσης- 17 εκατ. ευρώ και αφορά την επέκταση του Ψηφιακού Χάρτη σε συγκεκριμένους δήμους της χώρας, με σημαντική οικιστική ανάπτυξη και μεγάλη πυκνότητα ακινήτων, ενισχύοντας τη βάση του νέου μητρώου κτιρίων. Για το συγκεκριμένο τμήμα κατέθεσε προσφορά η Netcompany – Intrasoft.