Στο  τρίπτυχο  «δίκτυα  5ης  γενιάς- οπτικές ίνες -εκσυγχρονισμός των πληροφοριακών συστημάτων» θα επικεντρωθούν οι επενδύσεις της Vodafone και τη νέα χρονιά, όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χάρης Μπρουμίδης, κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους του Τύπου. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μπρουμίδης, η Vodafone προχωρά στην ίδρυση αυτόνομης εταιρεία οπτικών ινών η οποία θα επιταχύνει τη δημιουργία των δικτύων και θα αξιοποιήσει χρηματοδοτικές ευκαιρίες που ενδεχομένως να προκύψουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Είμαστε σε μία διαδικασία ώστε η εταιρεία να δημιουργηθεί το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για ένα σχήμα, το οποίο θα μας προσφέρει ευελιξία» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπρουμίδης. Η νέα αυτή εταιρεία υποδομών θα αναλάβει το υπάρχον δίκτυο, θα υποστηρίξει την επέκταση του και θα λειτουργήσει επιπρόσθετα των επενδύσεων, ύψους 600 εκατ. ευρώ, που «τρέχει» η Vodafone με χρονικό ορίζοντα το 2024, για τη διασύνδεση πάνω από 800.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων με FTTH και FTTC. Αναφορικά με το 5G, η πληθυσμιακή κάλυψη αυτή την στιγμή στην επικράτεια έχει φτάσει σε ποσοστό 50%, με στόχο να φτάσει στο 100% μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι αναβαθμίσεις στα πληροφοριακά συστήματα σε νέες τεχνολογίες, όπως είναι το cloud. Κατά την ανασκόπηση των πεπραγμένων της περσινής χρονιάς ο κ. Μπρουμίδης ανέφερε ότι υπήρχε μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα του δημοσίου με την ανάθεση έργων συνολικής αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ, ενώ η εκτίμηση για το 2023 είναι ότι το ποσό αυτό θα είναι 200 εκατ.

Πληθωρισμός και ενεργειακό κόστος πιέζουν την  τηλεπικοινωνιακή αγορά
Ο κ. Μπρουμίδης σημείωσε πως το μείγμα του κόστους ενέργειας, των πληθωριστικών πιέσεων και της αύξησης του μισθολογικού  κόστους  αποτελεί  την μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει όχι μόνο η εταιρεία αλλά και ο κλάδος της τεχνολογίας, γενικότερα, την ερχόμενη χρονιά. «Οι τηλεπικοινωνίες είναι ένας εξαιρετικά ενεργοβόρος κλάδος.  Ήδη υπάρχει ένα κόστος πολύ αυξημένο, ενώ έχουμε δει ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις σε όλα τα υλικά. Για παράδειγμα, σε κάποιες περιοχές το κόστος των οπτικών ινών έχει αυξηθεί κατά 80%. Βέβαια υπάρχει και το εργασιακό κόστος καθώς σε ένα τέτοιο περιβάλλον, πρέπει να γίνουν αυξήσεις σε μισθούς, ιδιαίτερα στους χαμηλόμισθους», σημείωσε ο κ. Μπρουμίδης. Για τη Vodafone, το κόστος αυτό αναμένεται να ανέλθει για τη χρήση 2023-2024 στα 60 εκατ. ευρώ. Σε ερώτηση για το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η διαμορφωθείσα κατάσταση ο κ. Μπρουμίδης είπε ότι «θα πρέπει να πάμε σε αυξήσεις τομιλογίων», συμπληρώνοντας πάντως πως η εταιρεία δεν έχει λάβει προς το παρόν κάποια τέτοια απόφαση.