Περί Digital Twins και υδάτων
της Αγγελικής Κορρέ

Για χρόνια, η πόλη Jackson στο Mississippi των ΗΠΑ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την υδροδότηση. Σε διάφορες στιγμές και για διάφορους λόγους, το πόσιμο νερό ήταν αναξιόπιστο και μη διαθέσιμο. Τα πράγματα έφτασαν στον πάτο κατά τη διάρκεια του 2021 και του 2022, όταν ολόκληρο το σύστημα υδροδότησης του Jackson «έπεφτε» συχνά για εβδομάδες κάθε φορά. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, σχεδόν 150.000 κάτοικοι έμειναν χωρίς φρέσκο νερό. Καθώς η πόλη δουλεύει για να βγει από το τέλμα αυτό, έχει στραφεί στην προηγμένη τεχνολογία -ειδικά στα «ψηφιακά δίδυμα»/ digital twins- για τον καλύτερο εντοπισμό, τη διάγνωση και την επίλυση προβλημάτων. Με το σύστημα, «Είναι δυνατή η προβολή σωλήνων, αντλιών, δεξαμενών και άλλων υποδομών σε ένα ψηφιακό δίδυμο. Το μοντέλο παρέχει πληροφορίες που καθοδηγούν ακριβείς αποφάσεις», λέει η Carolyn Rose, στέλεχος στην εταιρεία λογισμικού Autodesk. Αν και η επίλυση των προβλημάτων νερού της πόλης δεν θα είναι εύκολη -και το ζήτημα είναι συνυφασμένο με την πολιτική και με πρακτικά προβλήματα που δημιουργούν περαιτέρω περιπλοκές- ένα ψηφιακό δίδυμο υπόσχεται να επαναβαθμονομήσει τα πάντα, από τη λειτουργική απόδοση και το κόστος μέχρι την ποιότητα του νερού. «Η χρήση ενός ψηφιακού δίδυμου θα επιτρέψει στο Jackson να βελτιώνει συνεχώς την απόδοση του συστήματος υδροδότησης», λένε οι τοπικοί αρμόδιοι… Είναι άραγε οι τεχνολογίες Digital Twins το …«next big thing» στη διαχείριση των σύγχρονων πόλεων;

 

Social Media Health Warning?
του Βαγγέλη Βαγγελάτου

Η αρχή είχε γίνει σχεδόν δώδεκα χρόνια πριν, με το Facebook και την πρώτη ιατρικά διαπιστωμένη social media ψυχική διαταραχή, την Facebook Addiction Disorder ή εν συντομία FAD, που προειδοποιούσε για την εξάρτηση από την κατά τα άλλα «απλή» ιδέα του «καφενέ» του Mark Zuckerberg. Πιο πρόσφατα είχαμε τον «συναγερμό» για τις πολιτικές προεκτάσεις της δύναμης του Twitter και τον χειρισμό στα -μάλλον αδέξια- χέρια του Elon Musk, που ανακάτεψε το ζήτημα της ταυτότητας στο διαδίκτυο με την βιωσιμότητα, τον ακραίο πολιτικό ακτιβισμό και έναν στα όρια του γραφικού πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ. Λίγες εβδομάδες πριν η μεγαλύτερη υπερδύναμη του πλανήτη ξεκίνησε πόλεμο απαγορεύσεων κατά του app που όλοι μάθαμε από τα αθώα συγχρονισμένα χορευτικά εφήβων, καθώς το Τik -Tok έχασε το αθώο προφίλ του κατηγορούμενο ως εργαλείο κατασκοπίας. Και εσχάτως και στην Μεγάλη Βρετανία, μετά από καταγγελίες, το You Tube ερευνάται για παρακολούθηση, συλλογή στοιχείων και χειραγώγηση μέσω αυτών, των ανηλίκων χρηστών του, μετά από καταγγελία ιδιώτη, μέλους της οργάνωσης προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών 5Rights Foundation. H έρευνα έρχεται λιγότερο από 3 χρόνια μετά την καταδίκη του YouTube από αμερικανικές αρχές σε πρόστιμο 170 εκατομμυρίων δολαρίων για παράνομη συλλογή στοιχείων ανηλίκων. Έτσι από την ψηφιακή «κοινότητα», στην πολιτική, στην διεθνή κοινότητα και τώρα στα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας, η εποχή της αθωότητας για τα κοινωνικά δίκτυα δείχνει να έρχεται στο τέλος της.

Να σου ‘τυπώσω’ ένα ποτάκι; Τι πίνεις;
του Γιάννη Ριζόπουλου

Όλοι περιμένουμε πως, αργά ή γρήγορα, θα φτάσει μια μέρα που -πέρα από εξαρτήματα, βίδες και διακοσμητικά- ακόμα και το καθημερινό μενού μας θα προκύπτει με κάποιο τρόπο ως προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης, από έναν απλό ή πιο εξειδικευμένο 3D Printer, αρκεί να τον τροφοδοτήσουμε με κατάλληλες πρώτες ύλες και συνταγές, για να πάρουμε από πιάτα ημέρας έως τούρτες. Πείτε, λοιπόν, ότι διαλέγουμε, ‘εκτυπώνουμε’ την επιλογή μας και σερβίρουμε το ‘φρεσκοτυπωμένο’ φαγητό. Τι θα πιούμε μαζί του, για να το απολαύσουμε περισσότερο; Σ’ αυτό το υποθετικό ερώτημα, έρχεται να δώσει απάντηση μια νεοφυής από το Σαν Φρανσίσκο, που δημιούργησε έναν 3D Printer ικανό να ‘εκτυπώσει’ κάθε λογής ποτά, από τέια και καφέδες έως αναψυκτικά και αλκοολούχα. Ξεκινώντας από την παρατήρηση ότι σε όλα η βάση σε ποσοστό περίπου 95% είναι το νερό, η startup Cana (που έλαβε το όνομά της από το θαύμα του Ιησού, στην Κανά της Γαλιλαίας…) το συνδυάζει με άλατα, σάκχαρα και αμινοξέα, συνολικά 213 συστατικά σε μορφή φύσιγγας, δίνοντας εκατοντάδες συνδυασμούς ποτών. Η προτεινόμενη τιμή του 3D Printer της (με την ονομασία Cana One, βεβαίως) είναι 900 δολάρια και στόχος είναι να βγει στην αγορά πριν από το τέλος του χρόνου. Cheers στη νέα εποχή!