Το τρίτο διεθνές Συνέδριο της ΕΕΤΤ με θέμα « Η καινοτομία σε Ευρυζωνικά Δίκτυα και Υπηρεσίες» πραγματοποιήθηκε στις 6-8 Ιουνίου στο Λαγονήσι, με ιδιαίτερη επιτυχία. Οι ομιλητές ήταν κυρίως κυβερνητικά στελέχη, αλλά και διάφοροι Έλληνες και ξένοι ομιλητές από ρυθμιστικές αρχές, τηλεπικοινωνιακές εταιρείες και φορείς.

Oι ξένοι ομιλητές που προέρχονταν από τηλεπικοινωνιακά προηγμένες χώρες, όπως Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, κ.λπ. προσπάθησαν με τη σειρά τους να επισημάνουν και να συζητήσουν  τις αδυναμίες της ελληνικής αγοράς, καθώς και να προτείνουν λύσεις σε θέματα ανάπτυξης και ανταγωνισμού. Όπως αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει την εξάπλωση της FTTH τεχνολογίας σε σχέση με άλλες προηγμένες χώρες, όπως των ΗΠΑ, ενώ ως προβληματισμός εκφράστηκε ότι η χρήση του mobile broadband ίσως να είναι πιο αποδοτική και λιγότερο απαιτητική σε κεφάλαια.

Σε επίπεδο Local Loop Unbundling (LLU), η Ελλάδα τα πάει πολύ καλά στατιστικά σε σχέση με άλλες χώρες που ξεκίνησαν τη διαδικασία πριν 2 χρόνια μαζί με την Ελλάδα. Γενικότερα, το μήνυμα του συνεδρίου ήταν, ότι αργά αλλά σταθερά -με τη βοήθεια των φορέων, αλλά και της πολιτείας- η Ελλάδα μπορεί να ανταγωνιστεί σε πιο υψηλές θέσεις στη διείσδυση της ευρυζωνικότητας, τουλάχιστον σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά standard.

Πολιτικές ανάπτυξης της καινοτομίας
Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, οι παρουσιάσεις επικεντρώθηκαν στις πολιτικές ανάπτυξης της Καινοτομίας στο Ευρυζωνικό Διαδίκτυο. Kεντρικοί ομιλητές του Συνεδρίου ήταν η Επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα ΜΜΕ, κα Viviane Reding και ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστής Χατζηδάκης. Χαιρετισμό στους συνέδρους απηύθυναν ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης και ο κ. Νίκος Σηφουνάκης, εκπρόσωπος του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, καθηγητής Νικήτας Αλεξανδρίδης επεσήμανε ότι η λέξη «καινοτομία» ως κεντρικός άξονας του Συνεδρίου, αποδίδεται στο γεγονός ότι αποτελεί κινητήριο μοχλό ανάπτυξης, όχι μόνο για την ευρυζωνικότητα, αλλά και γενικότερα για την οικονομία της χώρας. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «στο ΥΜΕ έχουμε εκπονήσει τη Στρατηγική για τις Νέες Τεχνολογίες και τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα της τάξεως των 3 δισ. ευρώ που δίνει έμφαση στη δημιουργία δικτύων επόμενης γενιάς, όπως είναι οι οπτικές ίνες (FTTH). Οι οπτικές ίνες είναι το μέλλον στις ευρυζωνικές συνδέσεις».

Προς όφελος του πολίτη η ευρυζωνικότητα στη Δημόσια Διοίκηση
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου συζητήθηκαν οι καινοτόμες εφαρμογές του Ευρυζωνικού internet. Ειδικότερα εξετάστηκε η καινοτομία στην ευρυζωνική αγορά, στα δίκτυα επόμενης γενιάς (NGN) και στις υπηρεσίες. Ο Υπουργός Εσωτερικών & Δημόσιας Διοίκησης, καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος ήταν ο κεντρικός ομιλητής, ενώ ομιλίες πραγματοποίησαν ο Αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Μανώλης Δρακάκης, ο Πρόεδρος της Κοινωνίας της Πληροφορίας κ. Κωνσταντίνος Δούκας και ο Γενικός Διευθυντής της Ρυθμιστικής Αρχής της Ιταλίας κ. Roberto Viola.

Ο Π. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην είσοδο της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ψηφιακή εποχή, με μια σειρά δράσεων που αναπτύσσει η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να αποκτήσουν οι Δημόσιες υπηρεσίες, δομές εξοπλισμένες με τα κατάλληλα εργαλεία προς όφελος του πολίτη. Επίσης, ανέφερε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών προγραμματίζει μια σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε υπαλλήλους της Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης ώστε να ανταποκριθούν στο νέο ψηφιακό τους ρόλο.

Προοπτικές εκτίναξης της ζήτησης
Η τρίτη και τελευταία ημέρα του Συνεδρίου επικεντρώθηκε στην ελληνική πραγματικότητα, επιδιώκοντας να απαντήσει στο ερώτημα: «αν η καινοτομία στο ευρυζωνικό Internet στην Ελλάδα αποτελεί μύθο ή πραγματικότητα». Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Αναστάσιος Νεράντζης, που δήλωσε πως η πραγματική πρόκληση για την καινοτομία είναι να γίνει εφαρμόσιμη και αξιοποιήσιμη εμπορικά, ενώ επίσης τόνισε ότι όταν η ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας γίνεται με συστηματικές και συντονισμένες διαδικασίες, αποτελεί και διοικητική καινοτομία. Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών κ. Γιώργος Αναστασόπουλος και ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού καθηγητής κ. Βασίλης Ασημακόπουλος.

Ο Γ. Αναστασόπουλος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο συγχρονισμός της ψηφιακής έκρηξης με την κατάρρευση των μονοπωλιακών τηλεπικοινωνιακών δομών, σε συνδυασμό με την «παγκοσμιοποίηση» του Διαδικτύου και τη μείωση του ψηφιακού «αναλφαβητισμού» είναι δυνατόν να εκτινάξουν τη ζήτηση για συνεχώς πιο υψηλές ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Ο καθηγητής Β. Ασημακόπουλος, επεσήμανε ότι η Ελλάδα, η ευρυζωνικότητα, η καινοτομία είναι τρεις συνώνυμοι όροι που μπορούν να παντρευτούν.