Ενας Διευθυντής Πληροφορικής έχει δεδομένα και αυταπόδεικτα τεχνολικές γνώσεις και δεξιότητες. Μόνο που αυτά σήμερα δεν είναι αρκετά. Η επιχειρηματική διάσταση ενός CIO, αν και δεν αναγράφεται ρητά στις «αγγελίες» εργασίας, θεωρείται προαπαιτούμενο.

Σύμφωνα με έρευνες οι CIOs θεωρούνται από τους πιο καλοπληρωμένους επαγγελματίες. Με μισθούς αρκετά πιο υψηλούς από το μέσο όρο, σίγουρα στα επαγγελματικά τους καθήκοντα περιλαμβάνεται και η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Οταν ένας Διευθυντής Πληροφορικής προσλαμβάνεται, «κληρονομεί» τις υπάρχουσες τεχνολογίες μαζί με την ομάδα των τεχνικών και των παρόχων υπηρεσιών. Οι περισσότερες «αγγελίες» για μια τέτοια θέση αξιώνουν ελάχιστη προϋπηρεσία δέκα ετών, κυρίως σε μεγάλες εταιρείες.

Ο CIO πρέπει να είναι εξοικειωμένος με όλο το τεχνολογικό εξοπλισμό, να είναι συνδεδεμένος με τους επιχειρηματικούς τομείς αλλά και να αντιλαμβάνεται την επιχειρηματική στρατηγική

Και με αυτήν την εμπειρία οι περισσότερες εταιρείες προσδοκούν και έναν μακρύ κατάλογο επιτυχημένης υλοποίησης εφαρμογών. Επιπλέον, οι εταιρείες στοχεύουν στη χρήση της τεχνολογίας για να αλλάξουν τις διαδικασίες, να δημιουργήσουν νέα προϊόντα, να κινούνται πιο γρήγορα, να είναι πιο ανταγωνιστικοί και να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες. Και καταλήγουν στο τελικό ζητούμενό τους: οι CIOs να καταλαβαίνουν τα τεχνικά αλλά και τα επιχειρηματικά ζητήματα.

Στην πραγματικότητα οι τεχνολογικές απαιτήσεις στην περιγραφή μιας θέσης Διευθυντή Πληροφορικής βρίσκονται εκεί προκειμένου να αποθαρρύνουν του υποψήφιους από άλλους κλάδους, που χρησιμοποιούν διαφορετικά προϊόντα ή από άλλα τμήματα της ίδια εταιρείας που είναι εξοικειωμένοι με τις υπάρχουσες διαδικασίες αλλά όχι με τα συγκεκριμένα προϊόντα που τις υποστηρίζουν.

Οι λεπτομερείς τεχνολογικές απαιτήσεις που δίνονται στους υπεύθυνους του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού, τους προσφέρουν μια λίστα ώστε να περιορίσουν τους υποψήφιους αλλά όχι έναν τρόπο για να ανακαλύψουν καινοτόμες σκέψεις για μια νέα οπτική των επιχειρηματικών αλλαγών. Αντίθετα, τέτοιου είδους «αγγελίες» θα πρέπει να είναι λιγότερο συγκεκριμένες.

Τεχνολογικές γνώσεις
Βέβαια, δεν είναι λίγες οι φορές που εταιρείες χρειάζονται ένα CIO με βαθιές τεχνολογικές γνώσεις. Σε τέτοια περίπτωση αρκετοί παράγοντες παίζουν ρόλο, όπως για παράδειγμα το μέγεθος της εταιρείας και οι προοπτικές ανάπτυξης. Οσο πιο μικρή είναι μια εταιρεία αλλά και οι πιθανότητές της να παραμείνει μικρή, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη για έναν τεχνοκράτη CIO.

Ενα μικρό «μαγαζί» χρειάζεται κάποιον που καταλαβαίνει πώς λειτουργούν τα δίκτυα και να μπορεί διευθετεί τα προβλήματα των PCs, να συγχρονίζει τους servers των φορητών τηλεφώνων και των e-mails, ενώ ταυτόχρονα να συμβουλεύει τον CEO για νέες εφαρμογές και τάσεις. Οι εταιρείες στο ξεκίνημά τους χρειάζονται ένα ΙΤ leader που μπορεί να ηγείται.

Ενδεχομένως ένας πρώην σύμβουλος με χρόνια πρακτικής εμπειρίας να είναι ιδανικός CIO. Το μέγεθος της εταιρείας και η ικανότητα προσλήψεων σίγουρα παίζουν ρόλο. Αν υπάρχουν λιγότεροι από 15 άνθρωποι στο ΙΤ, τότε ο CIO είναι πραγματικά manager. Ανεξάρτητα με τη δομή της εταιρείας, δεν μπορεί να ληφθεί μια τεχνολογική απόφαση χωρίς την εξέταση όλων των επιλογών και την κατανόηση των διαφορών μεταξύ των προμηθευτών και των προϊόντων.

Ο CIO πρέπει να είναι εξοικειωμένος με όλο το τεχνολογικό εξοπλισμό, να είναι συνδεδεμένος με τους επιχειρηματικούς τομείς αλλά και να αντιλαμβάνεται την επιχειρηματική στρατηγική. Καθώς η εταιρεία διευρύνεται, ο Διευθυντής Πληροφορικής μπορεί να εκπαιδεύσει μια ομάδα ατόμων με συγκεκριμένες γνώσεις ώστε να μπορούν, αντί αυτού, να διαπραγματευθούν με τους παρόχους. Συνήθως, τέτοιοι CIOs αλιεύονται από την κάστα των managers εφαρμογών ή υποδομής, ανεξαρτήτως κλάδου.

Ο τεχνολόγος που άφησα πίσω
Αρκετοί CIOs με τεχνολογικό υπόβαθρο καταφεύγουν διαρκώς στις ρίζες τους: ασχολούνται με νέα τεχνολογικά επιτεύγματα και ιστοσελίδες, βοηθούν τον CEO με το laptop ή το κινητό του και άλλα τέτοια. Αυτοί οι Διευθυντές Πληροφορικής, στην ουσία, κρύβονται πίσω από αυτά για να αποφύγουν την επαφή με τα υπόλοιπα στελέχη της εταιρείας, την ενασχόληση με το business και την ανταπόκριση στις επιχειρηματικές προκλήσεις.

Αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία ρισκάρετε να δημιουργήσετε την ισχυρή εντύπωση ότι είστε ένας CIO με πολλά «παιχνιδάκια» και αρκετό χρόνο για σπατάλη σε δευτερεύοντα πράγματα. Οι υπερβολικά προσηλωμένοι τεχνολόγοι που αγνοούν τις επιχειρηματικές διαστάσεις, κινδυνεύουν να χάσουν την εργασία τους από απογοητευμένους συνεργάτες και στελέχη που δεν προσδοκούσαν στην πλήρωση της θέσης από έναν απλό τεχνοκράτη αλλά από ένας ολοκληρωμένο τεχνολόγο με business οπτική.