Οι εταιρείες Intel και Nokia διευρύνουν την στρατηγική τους συνεργασία με σκοπό την από κοινού αξιοποίηση της εμπειρίας τους στο χώρο των open-source πλατφόρμων.

Στο πλαίσιο του Mobile World Congress που διεξάγεται στη Βαρκελώνη, οι επικεφαλής των Intel και Nokia, Paul Otellini και Olli-Pekka Kallasvuo αντίστοιχα, γνωστοποίησαν το πεδίο συνεργασίας τους, το οποίο συνοψίζεται στο όνομα MeeGo. Πρόκειται για μία ενιαία πλατφόρμα λογισμικού για μελλοντικές ψηφιακές συσκευές, η οποία ενσωματώνει τα καλύτερα χαρακτηριστικά του Maemo και του Moblin, του λογισμικού που είχαν αναπτύξει ανεξάρτητα στο παρελθόν, η Nokia και η Intel αντίστοιχα.

Η εν λόγω πλατφόρμα δεν θα «τρέχει» μόνο σε smartphone και netbook, όπως συνέβαινε με τους προκατόχους της. Αντίθετα, θα είναι δυνατό να ενσωματωθεί σε μία ευρεία γκάμα ψηφιακών συσκευών, όπως για παράδειγμα tablets, τηλεοράσεις, ηχοσυστήματα αυτοκινήτου κ.α. Ειδικότερα, το MeeGo αξιοποιεί τις δυνατότητες του λειτουργικού συστήματος Moblin και το γεγονός πως μπορεί να συνεργαστεί με πολλές και διαφορετικές ψηφιακές συσκευές.

Παράλληλα, αξιοποιεί την επιτυχία του Maemo στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας, αλλά και τα ευρέως αποδεκτό από τους developers Qt application και UI framework, τα οποία αναμένεται να διευκολύνουν σημαντικά την εύκολη ανάπτυξη εφαρμογών. Με την χρήση του Qt για την ανάπτυξη εφαρμογών, οι developers θα μπορούν να «γράφουν» μία μόνο φορά τον κώδικα της εφαρμογής τους και στη συνέχεια να τη «δημοσιεύουν» τόσο στο MeeGo, όσο και σε άλλες πλατφόρμες, όπως για παράδειγμα αυτές της Symbian. Το Ovi Store θα είναι το «κανάλι» μέσω του οποίου θα γίνεται η εμπορική διάθεση των εφαρμογών για όλες τις συσκευές της Nokia.