«Σήμερα πραγματοποιείται μια σημαντική αλλαγή. Η αβεβαιότητα έχει σημασία. Υπάρχει κάτι εκεί έξω, κάτι πολύ μεγάλο. Τόσο μεγάλο που τμήματά του μοιάζουν κρυμμένα. Βιώνουμε μια σεισμική αλλαγή στην Πληροφορική, μια αλλαγή που συμβαίνει κάθε δεκαετία και θα έχει τεράστια επίδραση στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στη σημερινή ασταθή οικονομικά εποχή. Ονομάζεται "The Cloud", μια επιχειρηματική πλατφόρμα του 21ου Αιώνα που χτίζεται πάνω σε τεχνολογίες cloud computing. Στο παρελθόν, η Πληροφορική στόχευε στην παραγωγικότητα. Σήμερα λόγω του Cloud, αφορά τη συνεργατικότητα, τη διανεμημένη βάση πληροφοριών και τη συλλογική ευφυΐα. Το εντυπωσιακό στοιχείο δεν είναι το on-demand IT, αλλά η on-demand επιχειρηματική καινοτομία.», Peter Fingar, Συγγραφέας του Dot Cloud.

«Οι εταιρείες και οι οργανισμοί, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου, απομακρύνονται από την πρακτική αγοράς και συντήρησης δικού τους hardware και λογισμικού και επιλέγουν να αξιοποιήσουν το Internet για τις εφαρμογές λογισμικού και τις υπόλοιπες υπολογιστικές υπηρεσίες που χρειάζονται για να λειτουργήσει η επιχείρησή τους. Η άφιξη αυτού που επικράτησε να ονομάζουμε “cloud computing” μετασχηματίζει την αγορά τεχνολογίας, φέρνει καινούργιους ανταγωνιστές στο προσκήνιο και απειλεί μερικούς από τους μεγαλύτερους παίκτες του κλάδου.

Το “σύννεφο”, επίσης, δημιουργεί και ανοίγει καινούργιες ευκαιρίες για τους CIOs και τους CΟOs, κυρίως καθώς αυτοί αναζητούν τρόπους να επεκτείνουν και να ενισχύσουν τις ικανότητες των εταιρειών τους, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να συγκρατήσουν το λειτουργικό κόστος χαμηλά», Nicholas Carr, συγγραφέας.

Είμαστε όλοι μάρτυρες σήμερα μιας συνταρακτικής αλλαγής που προέρχεται από τις δυνατότητες της τεχνολογίας με σημαντικές επιπτώσεις στο business. Πολλοί αναφέρουν το Cloud Computing ως το τρίτο στάδιο της Πληροφορικής που αλλάζει ριζικά τόσο την οικονομική όσο και την καινοτομική διάσταση των επιχειρήσεων.

Πώς όμως μπορεί να ωφεληθεί μια επιχείρηση από το cloud;
Πώς διαμορφώνεται το business case;
Ποιοι παράγοντες οδηγούν στην απόφαση για μετάβαση στο «σύννεφο»;
Ποιοι είναι οι σημερινοί προβληματισμοί γύρω από το cloud και πώς μπορούν να ξεπεραστούν;
Πώς διαμορφώνεται ο ρόλος της Πληροφορικής και του CIO μέσα στο πλαίσιο του Cloud;
Πώς το Cloud αλλάζει το τοπίο και την επιχειρηματική αξία;
 
Στα παραπάνω και σε πολλά ακόμα ερωτήματα θα προσπαθήσει να απαντήσει το 1ο ανεξάρτητο Συνέδριο αποκλειστικά για το Cloud Computing που διοργανώνει το netweek στις 9 Μαρτίου, φιλοδοξώντας να αποτελέσει ένα χρήσιμο οδηγό σχετικά με την εισαγωγή, δράση και μετάβαση της επιχείρησης στο νέο τοπίο που διανοίγεται μπροστά μας, αυτό του Cloud.