Στο συνέδριο του Economist για την καινοτομία και την ευρυζωνικότητα, οι πρωτοπόροι Σουηδοί παρουσίασαν μοντέλα υγιούς ανάπτυξης μέσα από το broadband και οι φορείς του ελληνικού κράτους έθεσαν τους δικούς τους φιλόδοξους στόχους.

Το 99% του πληθυσμού της Σουηδίας απολαμβάνει σήμερα τις υπηρεσίες της ευρυζωνικότητας, επεσήμανε ο Henrik Hansson, Πολιτικός Σύμβουλος του Υπουργείου Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Επικοινωνιών της Σουηδίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Σουηδία κατατάσσεται πρώτη στον κατάλογο του Economist για την Ψηφιακή Οικονομία για το 2010. Αυτό επιτεύχθηκε χάρη σε ένα επταετές πρόγραμμα ύψους 650 εκατ. ευρώ, που είχε στόχο τη δημιουργία «ανοικτών δικτύων».

Εως το 2012, περίπου 400.000 νοικοκυριά στην Στοκχόλμη θα είναι συνδεδεμένα σε δίκτυα οπτικών ινών με απεριόριστες δυνατότητες, ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Stokab Σουηδίας Jorgen Kleist. Σήμερα, η ευρυζωνική κάλυψη στην πρωτεύουσα της Σουηδίας ανέρχεται στο 100% και είναι συνδεδεμένο το 80% των επιχειρήσεων.

Με 1.200.000 χλμ. οπτικής ίνας, η Σουηδία διαθέτει το μεγαλύτερο ανοικτό δίκτυο στον κόσμο. Στην περίπτωση της Σουηδίας, η αύξηση της διείσδυσης της ευρυζωνικότητας κατά 10% οδήγησε σε ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 1%. Ταυτόχρονα, δίκτυα οπτικών ινών όπως αυτό της Stokab δημιουργούν, εκτός από έσοδα, και νέες θέσεις εργασίας. Ο δε ρόλος της κυβέρνησης είναι, κυρίως, η διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των ιδιωτικών εταιρειών.

Το Broadband δεν είναι είδος πολυτελείας
Η επένδυση στην έξυπνη τεχνολογία και την ευρυζωνικότητα αποτελεί προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση και όχι «πολυτέλεια», διαμήνυσε ο Επικεφαλής Νοτιοανατολικής Μεσογείου και Διευθύνων Σύμβουλος της Ericsson Hellas, Σπύρος Νικολάου. Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης, ανέφερε ως άμεση προτεραιότητα την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, το οποίο και εκτιμάται ότι θα επιφέρει εξοικονόμηση 4 δισ. ευρώ ετησίως για το ελληνικό δημόσιο.

Ο Παντελής Τζωρτζάκης, Σύμβουλος του Πρωθυπουργού επί θεμάτων Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη ραγδαία ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με πρώτη προτεραιότητα τον έλεγχο των δημοσιονομικών δεδομένων και την απλούστευση των διαδικασιών.

Την ανάγκη υιοθέτησης μιας Εθνικής Ευρυζωνικής Στρατηγικής επεσήμανε ο Λεωνίδας Κανέλλος, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και Αντιπρόεδρος του Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC). Η ανάπτυξη δικτύων πρόσβασης επόμενης γενιάς απαιτεί αφενός δυναμικές επενδυτικές στρατηγικές, αφετέρου κοινές επενδύσεις παρόχων, καθώς και συνέργειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αναβάθμιση των δικτύων.

Ο ανταγωνισμός θα πρέπει να μεταφερθεί από τις επενδύσεις σε δίκτυα σε επίπεδο υπηρεσιών. Εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, 72 πόλεις ανά την επικράτεια διαθέτουν δίκτυα οπτικών ινών στα οποία έχουν συνδεθεί μόνο δημόσια κτίρια, μετέφερε ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Αντώνης Μαρκόπουλος, προαναγγέλλοντας την επέκταση και στον ιδιωτικό τομέα, μέσα από τον ορισμό τριών διαχειριστών με σύμβαση παραχώρησης.

Ο Μιχάλης Ταμήλος, πρώην Δήμαρχος Τρικκαίων, απηύθυνε ερώτημα σχετικά με τους λόγους της προώθησης ενός κεντροποιημένου μοντέλου ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας, το οποίο περιορίζει το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο Α. Μαρκόπουλος απάντησε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση, ειδικά σε περιπτώσεις όπου έχει την ετοιμότητα και την εξειδίκευση, μπορεί και αυτή να κατέβει στο σχετικό διαγωνισμό. Επεσήμανε ότι εκτός από το μοντέλο τύπου Stokab, το οποίο και δίνει πρώτο ρόλο στην τοπική αυτοδιοίκηση, υπάρχουν και άλλα μοντέλα -όπως αυτά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας- που ταιριάζουν καλύτερα στα δεδομένα της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.