Πολλές εταιρείες από το χώρο της τεχνολογίας βρίσκονται σήμερα στα δικαστήρια, ωστόσο η διαμάχη μεταξύ Oracle και Google λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις κυρίως λόγω των αποζημιώσεων που συζητούνται.

Η δίκη που έχει προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα έρχεται μετά από ένα χρόνο διακανονισμών. Η Oracle, αν κερδίσει τη δίκη, αναμένεται να πιέσει προς τη διεκδίκηση περίπου 1 δισ. δολ. Η Google, παράλληλα, υποστηρίζει ότι οι ζημίες θα είναι λιγότερες από 100 εκατ. δολ.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η πιθανότητα να διεκδικήσει η Oracle ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του Android, του λειτουργικού συστήματος για smartphones της Google. Η υπόθεση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι το Android παραβιάζει πατέντες και πνευματικά δικαιώματα που σχετίζονται με την Java, τη γλώσσα ανάπτυξης των εφαρμογών Android.

«Η διοίκηση της Google αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη Java για το Android χωρίς να εξασφαλίσει άδεια για το software», δήλωσε ο David Boies, δικηγόρος της Oracle και συμπλήρωσε: «Η Google καταστρέφει όλο το οικοσύστημα που έχει χτιστεί γύρω από τη Java». Eκπρόσωπος της Google αρνήθηκε να σχολιάσει.