Το STORK 2.0 (Secure idenTity acrOss boRders linKed 2.0) είναι ένα σημαντικό έργο διάρκειας τριών ετών που έχει ξεκινήσει για να προωθήσει τη δημιουργία και αξιοποίηση ενός ενιαίου και βιώσιμου χώρου για ηλεκτρονικής ταυτοποίησης και αυθεντικοποίησης στην Ευρώπη, για νομικά και φυσικά πρόσωπα.

Η πρωτοβουλία θα οδηγήσει στη σύγκλιση μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, για την ασφαλή και εύκολη πρόσβαση στις διασυνοριακές δημόσιες υπηρεσίες που χρησιμοποιούν διαπιστευτήρια για ηλεκτρονική αναγνώριση (eID). Τέσσερα πιλοτικά θα λειτουργήσουν για 12 μήνες, με έμφαση στην ηλεκτρονική μάθηση και ακαδημαϊκά προσόντα (eLearning and Academic Qualifications), υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής (eBanking), παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για επιχειρήσεις (Public Services for Business) και υπηρεσίες για ηλεκτρονική υγεία (eHealth), για να επιδείξουν τις δυνατότητες και τα οφέλη της διαλειτουργικότητας στη ηλεκτρονικής ταυτοποίηση (eID) στη καθημερινή ζωή.

Το STORK 2.0 είναι μια πρωτοβουλία που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ μέσα από το Πρόγραμμα Υποστήριξης Πολιτικής για τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT Policy Support Programme – ICT PSP) που ανήκει στο ευρύτερο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Ανταγωνιστικότητα και τη Καινοτομία (Competitiveness and Innovation Programme Framework IP). Φέρνει μαζί 58 εταίρους και 19 χώρες. Η Ελλάδα συμμετέχει με δικαιούχους το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Οι τέσσερις βασικοί στόχοι του STORK 2.0 είναι: α. Επιτάχυνση της ανάπτυξης της ηλεκτρονικής αναγνώρισης για τις υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, β. Μεγιστοποίηση της αφομοίωσης των κλιμακούμενων λύσεων σε όλη την ΕΕ, γ. Διευκόλυνση της σύγκλισης του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, δ. Λειτουργία τεσσάρων διασυνοριακών και διατομεακών πιλοτικών.