Στο μέλλον, η Επιχειρηματική Ευφυΐα θα εξαρτάται ακόμα περισσότερο από τη συνέργεια μεταξύ ανθρώπου και υπολογιστή

Από μια εποχή που αναλύαμε δεδομένα που ήταν δικά μας ή είχαμε τον έλεγχό τους, μεταβαίνουμε σε μια εποχή που θα δούμε ακόμα περισσότερα δεδομένα που είναι πέρα από τον έλεγχό μας. Για παράδειγμα, τα δεδομένα που έρχονται μέσω του Διαδικτύου.

Τα Big data μεγαλώνουν
Τα Big Data αναφέρονται στα ειδικά εργαλεία και τις διαδικασίες που αναπτύσσονται για να διαχειρισθούν και να αξιοποιηθούν τεράστιες ποσότητες δεδομένων, όμως τα όρια επεκτείνονται συνεχώς, καθώς ο αυξάνεται ο όγκος των δεδομένων. Σήμερα, οι χρήστες της Επιχειρηματικής Ευφυΐας γνωρίζουν το παραδοσιακό ΒΙ πολύ καλά. Δεν τίθεται θέμα για την ποιότητα των δεδομένων πια. Τα Big Data απαιτούν μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Μία προσέγγιση με σημείο αναφοράς τη συνέργεια μεταξύ ανθρώπου και υπολογιστή.

Η λειτουργία του εγκεφάλου είναι πρωτοφανής, όταν πρόκειται για την κατανόηση και την ερμηνεία κανόνων και προτύπων, αλλά μπορεί να διαχειριστεί και να φιλοξενήσει μόνο μικρές ποσότητες δεδομένων. Αντιθέτως, ένας υπολογιστής μπορεί να διαχειριστεί και να παρουσιάσει μεγάλες ποσότητες δεδομένων.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα Big Data, αν και σπάνια μπορεί να έχει πλήρη επισκόπηση των δεδομένων, ο ανθρώπινος παράγοντας είναι εξαιρετικά σημαντικός. Ως εκ τούτου, ως ένα ανθρώπινο ον θα πρέπει κανείς να χρησιμοποιήσει την κοινή λογική για να αξιολογήσει ποια από τα στοιχεία είναι σημαντικά τη δεδομένη στιγμή και σε αυτό να συσχετίσει και την ποιότητα και τις πληροφορίες που φέρουν.

Τα Big Data έχουν σχέση με όλους τους τύπους δεδομένων. Το Διαδίκτυο ξεχειλίζει από αδόμητα Big Data, ενώ την ίδια στιγμή, οι υπολογιστές που στέλνουν αυτόματα τοποθεσίες GPS διανέμουν επίσης Big Data, αλλά σε μία δομημένη μορφή. Η λήψη διαχειριστικών αποφάσεων με βάση τα Big Data σχετίζεται με το χειρισμό ενός τεράστιου όγκου «γρήγορων» δεδομένων. Και αυτό θα είναι πρόκληση τόσο για τον εγκέφαλο όσο και για τον υπολογιστή, με έναν εντελώς νέο τρόπο.

Η Επιχειρηματική Ευφυΐα αφορά τη Διοίκηση
Μετά την εγκατάσταση ενός εργαλείου Επιχειρηματικής Ευφυΐας, οι υπολογιστές μπορούν να βοηθήσουν το προσωπικό να αποκτήσει μια επισκόπηση για την απόδοση του οργανισμού. Σημαντικότερα, από τη σκοπιά της συνέργειας, ο υπολογιστής έχει την ικανότητα να ειδοποιεί το προσωπικό για ενδεχόμενες προκλήσεις, προβλήματα ή ευκαιρίες. Από εκεί και πέρα είναι θέμα του κάθε υπαλλήλου το πώς θα χρησιμοποιήσει τις ειδοποιήσεις αυτές. Οι τελευταίες λύσεις που κυκλοφορούν στην αγορά περιέχουν «πράκτορες» (agents) που έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν διαφορετικούς τύπους δεδομένων. Με αυτόν τον τρόπο, το λογισμικό παρακολουθεί τις λειτουργίες της επιχείρησης, αφήνοντας χρόνο στο ανθρώπινο δυναμικό να επικεντρωθεί στην ηγεσία της επιχείρησης προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αυτό σημαίνει, επίσης, ότι το προσωπικό θα έχει περισσότερο διαθέσιμο χρόνο να εστιάσει στα Big Data, που αποτελούν πρωτίστως δεδομένα πρόσβασης και ελέγχου εκτός της εταιρείας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το να φέρνει κανείς άλλες τεχνικές, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί τα Big Data για επιχειρησιακούς σκοπούς, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Πρέπει να συσχετίζονται δυναμικά τα τμήματα πληροφοριών, οι τάσεις και η ποιότητα, ώστε να λαμβάνεται γνώση για τη συμπεριφορά που βρίσκεται πέρα από τον έλεγχο του εκάστοτε οργανισμού.

Σπάνια μπορεί κανείς να έχει τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων του ή να τα αναλύει εντελώς. Ως ηγέτης, θα πρέπει να κάνει κάποιες επιλογές ώστε να παραμείνει επικεντρωμένος σε αυτό που είναι σημαντικό, στη «μεγάλη θάλασσα» των Big Data. Ως εκ τούτου, η συνέργεια ανάμεσα στον άνθρωπο και τον υπολογιστή γίνεται ακόμα πιο σημαντική για τη μελλοντική επιτυχία των Big Data.