Ο Θωμάς Καλαμάρης, IT & Broadband Services Manager της Hellas Sat S.A, μιλάει στο netweek για τον τρόπο ανάπτυξης λύσεων πληροφορικής και συντήρησης υφιστάμενων υποδομών σε ένα περιβάλλον κρίσης, αλλά και για τις προτεραιότητες που πρέπει να θέτει η Διεύθυνση Πληροφορικής για τη διατήρηση της υποστήριξης των εταιρικών στόχων.

Στην Hellas Sat επιλέξαμε να επενδύσουμε σε νέα τεχνολογία που, αν και αρχικά θα εμφανίζει σχετικά αυξημένο κόστος στην εταιρεία, βραχυπρόθεσμα θα μείωνε σημαντικά τα κόστη συντήρησης και υποστήριξης υλικών και λογισμικών, ελαφρύνοντας σημαντικά την εταιρεία από συμβόλαια υποστήριξης απαρχαιωμένου υλικού και λογισμικού. Επιπλέον, η εταιρεία επέλεξε ως μέσο αντιμετώπισης της κρίσης την ανάπτυξη υπηρεσιών, οι οποίες είναι δυνατόν να παρασχεθούν πέραν της ελληνικής επικράτειας, ώστε να αντισταθμίσει την μείωση της εγχώριας συνδρομητικής βάσης με την αύξηση των συνδρομητών/πελατών και συνεργατών προερχόμενων από τις αγορές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ν. Αφρικής. Ισως η δυνατότητα που δίνει η δορυφορική τεχνολογία για πρόσβαση “παντού” και χωρίς όρια αποτέλεσε, για την περίπτωση της εταιρείας μας, το αντίδοτο στην κρίση.

Η Hellas Sat κάνοντας χρήση τεχνολογίας αιχμής για τη διαχείριση των υποδομών της στον εξειδικευμένο τομέα των δορυφορικών δεν θα μπορούσε να μην έχει την Πληροφορική ως ακρογωνιαίο λίθο της επιχειρησιακής της στρατηγικής. Η εξασφάλιση της καλής διαχείρισης των πόρων της εταιρείας, οι οποίοι διακρίνονται από το υψηλό τους κόστος και την υψηλή εξειδίκευση για τη διαχείρισή τους, εξασφαλίζει στη Διεύθυνση Πληροφορικής την άμεση και συνεχή συνεργασία με τη Διοίκηση της εταιρείας. Στην Hellas Sat η τεχνολογία και η Πληροφορική συνδυάζονται με την ολοκληρωμένη παροχή προϊόντων και υπηρεσιών, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη συνεχή ευθυγράμμιση των στόχων της Πληροφορικής με τους στόχους της επιχείρησης. Την περίοδο που διανύουμε, η Διεύθυνση Πληροφορικής σχεδιάζει και αναπτύσσει μια υπηρεσία live streaming με ταχύτητες που αγγίζουν τα 10Mbps, αλλά και με δυνατότητα πρόσβασης παντού χωρίς περιορισμούς.

Με την υπηρεσία αυτή θα είναι δυνατή η «ad hoc» μετάδοση γεγονότων που συμβαίνουν σε οποιοδήποτε σημείο, με υψηλές ταχύτητες και σε αναλύσεις υψηλής ευκρίνειας. Με γνώμονα την ευελιξία που δίνει η δορυφορική τεχνολογία για ευρεία κάλυψη υπηρεσιών και σε συγχρονισμό με τις συνθήκες της αγοράς, η εταιρεία σχεδιάζει και υλοποιεί τη συγκεκριμένη υπηρεσία, αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματά της προς όφελος των συνδρομητών και συνεργατών της. Το συγκεκριμένο έργο συντάσσεται με τη στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας τα τελευταία χρόνια, με την υλοποίηση δικτύου υπηρεσιών βάσει του πρωτοκόλλου IPv6 και του σχεδιασμού και ανάπτυξης υπηρεσιών cloud της Hellas Sat προς τους συνεργάτες και συνδρομητές της.

Αναζητώντας τη βέλτιστη λύση
Η Διεύθυνση Πληροφορικής καλείται σε κάθε περίπτωση να υποστηρίξει τη στρατηγική της εταιρείας, ενώ σε περιπτώσεις κρίσεων, όπως βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, θα πρέπει να αναζητά λύσεις για τη μείωση του κόστους και την αύξηση της αποτελεσματικότητας των επιχειρηματικών διαδικασιών. Με βάση τα δεδομένα αυτά, η Διεύθυνση Πληροφορικής θα πρέπει να αναζητήσει μεθόδους βελτιστοποίησης της εκτέλεσης των διαδικασιών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην εταιρεία για μια αποδοτικότερη χρήση των πόρων που διαθέτει.

Η εταιρεία Hellas Sat θα συνεχίσει να επενδύει στην τεχνολογία του virtualization, ώστε να πραγματοποιήσει ένα ακόμα βήμα στη δημιουργία και παροχή υπηρεσιών cloud στους συνδρομητές και συνεργάτες της. Στην κατεύθυνση αυτή και για την αποδοτικότερη χρήση των πόρων και των δυνατοτήτων των στελεχών της εταιρείας, η Διεύθυνση Πληροφορικής προσανατολίζεται στη διερεύνηση λύσεων που θα δώσουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε δεδομένα και εταιρικές υπηρεσίες, πέραν των στενών πλαισίου ενός γραφείου και ενός εταιρικού υπολογιστή, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό την περίμετρο λειτουργίας της εταιρείας.

Ο ρόλος του σύγχρονου Διευθυντή Πληροφορικής
Ο σύγχρονος Διευθυντής Πληροφορικής θα πρέπει να παρουσιάζεται στην εταιρεία ως πάροχος λύσεων και προϊόντων, είτε εσωτερικών είτε εξωτερικών. Με το τρόπο αυτό θα παρέχει στην εταιρεία λύσεις σε πραγματικές ανάγκες, προσαρμόζοντας συστήματα σε διαδικασίες και όχι προσαρμόζοντας διαδικασίες σε συστήματα, καθιστώντας τη λειτουργία της εταιρείας λιγότερο αποδοτική. Για να το επιτύχει θα πρέπει να έχει άριστη γνώση του αντικειμένου, του σκοπού και των διαδικασιών της εταιρείας, ώστε να είναι σε θέση να προσαρμόσει τους αυτοματισμούς που του παρέχει σήμερα η τεχνολογία στην κατεύθυνση της εκπλήρωσης της αποστολής και του οράματος της εταιρείας.