Το ετήσιο CIO Agenda Report της Gartner παρακολουθεί το πώς οι CIOs εξισορροπούν τις επιχειρηματικές, στρατηγικές, τεχνικές και διαχειριστικές προτεραιότητές τους.

Το report αποτελείται από ευρήματα ερευνών, case studies και αναλύσεις ειδικών, επιτρέποντας στους CIOs να συγκρίνουν τις δικές τους στρατηγικές και δραστηριότητες με τις προτεραιότητες και τις ενέργειες των συνεργατών τους παγκοσμίως και, ίσως, να πάρουν μία γεύση του τι επιφυλάσσει το μέλλον.

Το IT το 2013: Αναπτύσσοντας σχέδια για την «κατάκτηση» των ψηφιακών ευκαιριών
Οι CIOs την τελευταία δεκαετία προσπαθούσαν συνεχώς να «τακτοποιούν» τις λειτουργίες του τμήματός τους, σε ένα περιβάλλον «σφιχτών» προϋπολογισμών, με περιορισμένη τεχνολογική καινοτομία, μείωση δαπανών και outsourcing. Τους τελευταίους 18 μήνες, ωστόσο, οι ψηφιακές τεχνολογίες, όπως το mobile, τα big data, το social και το cloud, έχουν φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο, αλλάζοντας το επιχειρηματικό και τεχνικό τοπίο του IT. Σε γενικές γραμμές, οι CIOs αναφέρουν ότι οι επιχειρήσεις τους αντιλαμβάνονται μόνο το 43% των επιχειρηματικών δυνατοτήτων της τεχνολογίας.

Ωστόσο, το ποσοστό αυτό πρέπει να αυξηθεί, αν το IT επιθυμεί να παραμείνει «επίκαιρο» στον συνεχώς αναπτυσσόμενο ψηφιακό κόσμο. Δεν υπάρχει, λοιπόν, άλλη επιλογή από το να αυξηθούν οι δυνατότητες της τεχνολογίας σε μια επιχείρηση, κάτι που σημαίνει ανάπτυξη της στρατηγικής IT και καθορισμός προτεραιοτήτων, όχι για τα συνηθισμένα θέματα του IT, αλλά για το IT ως μοχλό ανάπτυξης.

Οι στρατηγικές ανάπτυξης κυριαρχούν στις προτεραιότητες επιχειρησιακής στρατηγικής
Οι πέντε κορυφαίες επιχειρησιακές στρατηγικές για το 2013 δίνουν έμφαση στην επίτευξη της ανάπτυξης, την απόκτηση πελατών και την επέκταση της τεχνολογίας:
1. Αύξηση επιχειρησιακής ανάπτυξης2. Επίτευξη λειτουργικών αποτελεσμάτων
3. Μείωση επιχειρησιακών δαπανών
4. Προσέλκυση και διατήρηση νέων πελατών
5. Βελτίωση των εφαρμογών και της υποδομής του IT.

Το IT, πλέον, αντιμετωπίζει μια «σιωπηλή» κρίση, καθώς οι τωρινές πρακτικές δεν ανταποκρίνονται στις μελλοντικές προσδοκίες. Για το λόγο αυτό, οι CIOs πρέπει να επανεξετάσουν την προσοχή που δίνουν στα κόστη, έναντι στις αυξημένες απαιτήσεις για ψηφιακές τεχνολογίες. Η ένταση μεταξύ κόστους και ψηφιακής τεχνολογίας δημιουργεί τρία αντικρουόμενα ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια: στρατηγική, χρηματοδότηση και δεξιότητες.

Επεκτείνοντας την απόδοση του IT
Οι ψηφιακές τεχνολογίες, οι επιχειρησιακές απαιτήσεις για ανάπτυξη και το συνεχώς εναλλασσόμενο επιχειρηματικό τοπίο απαιτούν από τους CIOs και τους οργανισμούς IT να επεκτείνουν την απόδοσή τους και να υιοθετήσουν μια πιο ανοιχτή συμπεριφορά για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις. Σύμφωνα με την έρευνα αναγνωρίζονται τρία προφίλ απόδοσης:

Φροντίστε το «κληροδότημά» σας: Διαχειριστείτε τις τωρινές λειτουργικές και επενδυτικές ευθύνες στο πλαίσιο των υπαρχόντων ορίων και περιορισμών – όπου η επιχείρηση χρειάζεται σταθερότητα, διαχείριση κόστους και ποιότητα υπηρεσιών.

«Κυνηγήστε» νέες ευκαιρίες ψηφιακής τεχνολογίας: Αναζητήστε νέες καινοτομίες και ευκαιρίες πέρα από τα επιχειρησιακά όρια. Κάποια έργα μπορεί να αποτύχουν, αλλά το καθένα από αυτά βοηθά την επιχείρηση να μάθει περισσότερα για την ψηφιακή τεχνολογία και την αξία της.

«Συλλέξτε» αξία από τις αλλαγές των επιχειρηματικών διαδικασιών και τα εκτεταμένα προϊόντα/υπηρεσίες: Αλλάξτε δραστικά τις επιχειρηματικές διαδικασίες, επεκτείνετε τις υπηρεσίες και τα προϊόντα και αναπαράγετε τις καλές πρακτικές, ώστε να αναμορφώσετε τις επιχειρηματικές διαδικασίες και εφαρμογές του IT για την παραγωγή επιπλέον αποτελεσμάτων.

Οι ψηφιακές τεχνολογίες διαμορφώνουν τις τεχνολογικές προτεραιότητες των CIOs
Οι δέκα κορυφαίες τεχνολογικές προτεραιότητες παγκοσμίως αντικατοπτρίζουν μια μεγαλύτερη έμφαση σε εξωτερικά προσανατολισμένες τεχνολογίες, αντίθετα με το παραδοσιακό IT και τα συστήματα, με γνώμονα τις λειτουργίες της επιχείρησης. Οι CIOs πιστεύουν ότι οι τεχνολογίες αυτές θα διαταράξουν την επιχείρηση θεμελιωδώς μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Επιπλέον, βλέπουν τους εαυτούς τους με μια ευρεία γκάμα καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων, τα οποία βασίζονται στη «φροντίδα» των υπαρχόντων προγραμμάτων, υποστηρίζοντας το «κυνήγι» νέων ψηφιακών ευκαιριών και τη συλλογή αξίας από προϊόντα, υπηρεσίες και λειτουργίες.

Οι προϋπολογισμοί των CIO για το IT προβλέπεται να είναι ελαφρώς μειωμένοι, με μέση παγκόσμια μείωση 0,5%.
• 25% των επιχειρήσεων αναμένουν μείωση στον προϋπολογισμό του IT.• 33% αναμένει αύξηση σε σχέση με το 2012.
• 42% προβλέπει τις ίδιες δαπάνες με το 2012.

Φυσικά, η Διεύθυνση Πληροφορικής δεν μπορεί να περιμένει την εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδότησης, χωρίς να αναλάβει νέες ευθύνες ή να παράγει νέα αποτελέσματα. Οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν αλλάξει, πλέον, το τοπίο και οι CIOs πρέπει να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον, ώστε το mobile, τα data/analytics, οι κοινωνικές τεχνολογίες και το cloud να δικαιολογούν την επανεξέταση του προϋπολογισμού του IT και την αύξηση των επενδύσεων.


Νέοι ρόλοι για το IT σε ένα συνεχώς εναλλασσόμενο περιβάλλον
Οι ψηφιακές τεχνολογίες παρέχουν μια πλατφόρμα επίτευξης αποτελεσμάτων, μόνο όμως αν οι CIOs υιοθετήσουν νέους ρόλους που θα τους οδηγήσουν στην ψηφιακή αξία. Το IT πρέπει να προχωρήσει πέρα από τις τωρινές λειτουργίες και συστήματα και να υιοθετήσει νέα συμπεριφορά, ώστε να «προλάβει» τις ψηφιακές ευκαιρίες και την επιχειρηματική απόδοση από τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και τις λειτουργίες.

Οι CIOs αναγνωρίζουν ότι πρέπει να αφήσουν πλέον στην άκρη τα παλαιωμένα εργαλεία τους και να υιοθετήσουν νέους κανόνες. Δεν μπορούν απλά να προσθέτουν νέα θέματα στην ατζέντα τους, καθώς δεν υπάρχει αρκετός χώρος στο IT για να ξεκινήσουν νέα έργα, χωρίς να διακόψουν κάποια άλλα.

Η αγορά εργασίας του IT «λειτουργεί» μόνο σε 1 από τις 4 επιχειρήσεις
Οι CIOs αισθάνονται ότι οι επιχειρήσεις τους διαθέτουν επαρκή ταλέντα για τους λειτουργικούς ρόλους της επιχείρησης. Ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο κενό σε βασικές δεξιότητες που σχετίζονται με τις ψηφιακές τεχνολογίες, όπως η επιχειρησιακή αρχιτεκτονική, το business intelligence και τα analytics, η ασφάλεια και η διαχείριση κινδύνου και η στρατηγική IT.

Για κάθε μία από αυτές τις δεξιότητες, περισσότεροι από τους μισούς CIOs αναφέρουν ότι υπάρχει έλλειψη ταλαντούχου προσωπικού. Η ανάγκη των οργανισμών να κυνηγήσουν τις ψηφιακές ευκαιρίες απαιτεί συνεχή ροή των IT δεξιοτήτων και πόρων. Αντί να «πετάξουν το μπαλάκι» στο τμήμα HR, οι CIOs πρέπει να χρησιμοποιήσουν την αγορά εργασίας του IT αποδοτικά, χωρίς να διαχωρίζουν τις δεξιότητες του IT από τα επιχειρησιακά αποτελέσματα.

Πώς θα δράσουν οι CIOs το 2013
Οι CIOs προβλέπουν ένα σύνολο εργασιών που καθορίζουν τις δράσεις τους για το 2013. Αυτές οι ενέργειες και οι αποφάσεις αντικατοπτρίζουν την ανάγκη να καθιερωθεί μια νέα οικονομική, οργανωτική και επιχειρησιακή λογική για το IT και προσδιορίζουν τις νέες ενέργειες, τις ενέργειες που πρέπει να σταματήσουν, αυτές που πρέπει να επαναλάβουν και αυτές που δεν πρέπει να γίνουν.
• Do new: Εκμεταλλευτείτε τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες, δημιουργώντας νέες δυνατότητες που χρειάζονται για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις ανάπτυξης και αποδοτικότητας.
• Undo: Καταργήστε τις παραδοσιακές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις, δημιουργώντας νέες διαδικασίες, δομές και ρόλους.
• Redo: Επανεξετάστε και επεκτείνετε τις καθημερινές επιχειρησιακές πρακτικές, λύσεις και στρατηγικές, για να ανανεώσετε το IT και να αναζωογονήσετε τη δυνητική του αξία.
• Don’t do: Μην εφαρμόζετε τυφλά τις «καλές πρακτικές» και μην ακολουθείτε τάσεις που ουσιαστικά δεν οδηγούν πουθενά. Αντίθετα, απελευθερώστε τους πόρους, το χρόνο και την προσοχή σας σε νέες προκλήσεις.

Στη φετινή έρευνα έλαβαν μέρος 2053 CIOs από 36 κλάδους σε 41 χώρες, εκπροσωπώντας περισσότερο από 230 δισ. δολ. σε εταιρικές και δημόσιες δαπάνες ΙΤ.