Ξεκινώντας από τον Οκτώβριο του 2016, όλα τα νέα αυτοκίνητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με τη συσκευή eCall, σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου που ανακοινώθηκε πρόσφατα. Η τεχνολογία eCall, που θα είναι ενσωματωμένη στα αυτοκίνητα, θα καλεί αυτόματα τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης, 112, όταν «ανιχνεύεται» ένα σοβαρό ατύχημα.

Έπειτα, θα στέλνει τις πληροφορίες στις ομάδες διάσωση, όπως το χρόνο του ατυχήματος, την τοποθεσία του αυτοκινήτου και την κατεύθυνσή του. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλησε παράλληλα να καθησυχάσει του ευρωπαίους πολίτες σχετικά με τον κίνδυνο παραβίασης των προσωπικών τους δεδομένων, λέγοντας ότι τα στοιχεία θα αποθηκεύονται για κάποιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τους εθνικούς κανονισμούς και τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την προστασία των δεδομένων.

Τονίστηκε, επίσης, ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση σύστημα παρακολούθησης αφού ενεργοποιείται εφόσον υπάρξει κάποιο ατύχημα ή ο οδηγός του αυτοκινήτου το ενεργοποιήσει και δεν συνδέεται με κανένα mobile δίκτυο, επομένως δεν μπορεί να παραβιαστεί από hackers.