Ο Neil Stobart, Storage Enterprise Technologist Director της Dell, μιλάει για τις κυριότερες τάσεις που χαρακτηρίζουν την αγορά storage σήμερα, για τα οφέλη της τεχνολογίας flash και για την επιτακτική ανάγκη κατανόησης των αναγκών των πελατών.

nw: Ποιες είναι οι κυριότερες τάσεις που χαρακτηρίζουν τη σημερινή αγορά storage;

N. Stobart: H μεγαλύτερη τάση στην παρούσα φάση είναι αναμφισβήτητα η τεχνολογία flash.Πρόκειται για μια τεχνολογία που ακούω καθημερινά. Τόσο οι πελάτες, όσο και οι vendors θέλουν να μιλάνε γι’ αυτήν. H τεχνολογία flash ήταν ανέκαθεν πολύ ακριβή, ενώ συνήθως την χρησιμοποιούσαν οργανισμοί, όπως οι τράπεζες, που είχαν τα κεφάλαια για να επενδύσουν σε αυτήν. Ωστόσο, σήμερα η τεχνολογία flash έχει αρχίσει να αποκτά ενδιαφέρον και για οργανισμούς μικρότερου μεγέθους, οι οποίοι παλιότερα ούτε καν συζητούσαν το ενδεχόμενο χρησιμοποίησής της.

Αν το κόστος δεν έπαιζε ρόλο, τότε η τεχνολογία flash θα αποτελούσε τη λύση σε όλα. Ωστόσο, το κόστος, ειδικά σήμερα, παίζει ένα πολύ μεγάλο ρόλο. Παρόλο αυτά οι πελάτες μας στρέφονται σε αυτήν την τεχνολογία επειδή τους επιτρέπει να κάνουν τα πράγματα γρηγορότερα. Θέλουν ταχύτερα τις αναφορές τους, χρειάζονται μια ταχύτερη ανάλυση των δεδομένων τους. Κλασικό παράδειγμα αποτελούν τα επενδυτικά funds.

Αυτά, αν μπορούν να έχουν την πληροφορία έστω και 5 δευτερόλεπτα νωρίτερα από ότι οι ανταγωνιστές τους, τότε μπορούν ενδεχόμενα να κερδίζουν πολλά χρήματα από το χρηματιστήριο. Το βασικό κίνητρο, δηλαδή, που ωθεί τις εταιρείες να επενδύουν στην τεχνολογία flash είναι να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές και κερδοφόρες.

Ωστόσο, όλοι οι οργανισμοί με τους οποίους έχω μιλήσει θέλουν να είναι ταχύτεροι στις αποφάσεις τους, πιο ευέλικτοι. Η τεχνολογία flash τους το επιτρέπει αυτό αν την χρησιμοποιήσουν σωστά. Η διαφορά που έχουμε εμείς σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας είναι ο τρόπος που εκμεταλλευόμαστε αυτήν την τεχνολογία, οι δυνατότητες που δίνουμε στους πελάτες μας, ώστε να την εκμεταλλευτούν καλύτερα.

Ενα άλλο πράγμα που ακούω συχνά είναι η δόμηση της διαχείρισης δεδομένων, μιας τεράστιας ποσότητας αδόμητων δεδομένων που αυξάνεται καθημερινά. Πλέον κανείς δεν θέλει να σβήσει τίποτα. Τα δεδομένα – video, media, μουσική, εικόνες, έγγραφα κ.λπ. – αποτελούν την πνευματική ιδιοκτησία των οργανισμών σήμερα, αποτελούν ένα είδος περιουσιακού στοιχείου. Το storage πρέπει να είναι έτοιμο, ώστε να υποστηρίξει τάσεις όπως είναι τα Big Data και τα Analytics. Για κάποιους Big Data σημαίνουν, απλά, τα πολλά δεδομένα.

Ωστόσο, τα Big Data είναι κάτι πολύ περισσότερο, είναι η ανάλυση μιας τεράστιας ποσότητας δεδομένων και η άντληση επιχειρηματικής αξίας από αυτά. Αυτό σημαίνει ότι μαζί με το storage ένας οργανισμός χρειάζεται και άπλετη υπολογιστική ισχύ για την αξιοποίηση των δεδομένων που φιλοξενούνται σε αυτό Και η τεχνολογία flash βοηθά σημαντικά σε αυτό.

nw: Παρά τα οφέλη της τεχνολογίας flash, πολλές Διευθύνσεις Πληροφορικής δίνουν σήμερα μεγάλη βαρύτητα στο κόστος. Με ποιο τρόπο φροντίζει η Dell, ώστε να δίνει στους CIOs το σωστό storage, στο σωστό κόστος;

N. Stobart: Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο θέμα. Μπορείς να κάνεις τα πάντα με την τεχνολογία αν εξασφαλίσεις τις επενδύσεις που απαιτούνται. Παρόλο αυτά για μένα είναι μεγάλη πρόκληση να μπορείς να προσφέρεις στους πελάτες σου αυτό που ακριβώς χρειάζονται με την κατάλληλη επένδυση. Η Dell προσφέρει ένα μεγάλο εύρος λύσεων storage, που καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες και κοστίζουν αντίστοιχα.

Σίγουρα, αν επιλέξει κανείς μια λύση flash θα κοστίσει. Ωστόσο, χρειάζεται πραγματικά μια λύση flash; Γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει μια συζήτηση με τους πελάτες, ώστε να καθοριστούν οι απαιτήσεις τους και να επιλεγεί η κατάλληλη λύση. Το storage αποτελεί το πιο ακριβό συστατικό σε ένα data center. Και θα συνεχίσει να είναι. Γιατί το storage θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς, όπως είπα και πριν, κανείς δεν θέλει να σβήσει τίποτα πια. Γιατί θέλουν να αξιοποιήσουν τα δεδομένα και να απομυζήσουν επιχειρηματική αξία από αυτά.

Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να προσφέρουμε τη βέλτιστη λύση, στο βέλτιστο κόστος. Και χρησιμοποιούμε γι’ αυτό τεχνολογίες όπως είναι το thin provisioning για τη βελτιστοποίηση της χρήσης του storage μέσα στο περιβάλλον ενός οργανισμού, αλλά και την τεχνολογία data tiering, δίνοντας μια έξυπνη αρχιτεκτονική στα συστήματα storage. Tην εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται από το virtualization στους servers τη φέρνουμε και στο storage. Με μεγάλη αποτελεσματικότητα και ρυθμίζοντας τις επιδόσεις που χρειάζονται στην πραγματικότητα για το storage.

Σε αντίθεση με πολλές νεοεισερχόμενες εταιρείες στην αγορά του storage tiering, η Dell Compellent επεξεργάστηκε ριζικά την αρχιτεκτονική Fluid Data, ώστε να συμπεριλάβει το Automated Tiered Storage. Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει στους οργανισμούς να μετακινήσουν τα δεδομένα τους πιο δυναμικά, έξυπνα και αποτελεσματικά ανάμεσα σε πολλαπλά storage tiers και επίπεδα RAID. Ολες οι διαδικασίες εγγραφής και τα συχνά προσπελάσιμα δεδομένα τοποθετούνται σε drives υψηλών επιδόσεων σε βελτιστοποιημένα κατά τις επιδόσεις επίπεδα RAID, ενώ τα πιο αραιά προσπελάσιμα δεδομένα, τοποθετούνται σε οικονομικότερα drives.


Το λογισμικό Compellent Data Progression που υλοποιεί την λειτουργία Αutomated Storage Tiering αποτελούσε από την αρχή μέρος των Dell | Compellent storage arrays και δεν απαιτεί επιπρόσθετο hardware ή έξτρα πόρους για τη λειτουργία του. Το Automated Tiered Storage ενσωματώνεται, επίσης, με την πλήρη γκάμα των υπολοίπων τεχνολογιών της Dell Compellent, μεγιστοποιώντας την απόδοση του storage, την αποτελεσματικότητα, την αξιοπιστία και την ευκολία διαχείρισης.

Επιπρόσθετα, καθώς το Automated Automated Tiered Storage δεν είναι «κλειδωμένο» σε μια πλατφόρμα ή ένα μοντέλο συστήματος storage, οι οργανισμοί μπορούν να επωφεληθούν από τη λειτουργικότητα του στα συστήματα παραγωγής, χωρίς downtime και χωρίς την ανάγκη εφαρμογής ενός δαπανηρού update – παράλληλα μπορεί να κλιμακώνεται καθώς αλλάζουν οι ανάγκες του οργανισμού.

Η λειτουργικότητα Automated Storage Tiering δίνει, γενικά, τα εξής πλεονεκτήματα:

  • Είναι ενσωματωμένη σε μια πλατφόρμα virtualized storage και δεν προστίθεται ως ξεχωριστό λογισμικό.
  • Διαχειρίζεται και μεταφέρει τα δεδομένα σε data pages (σελίδες δεδομένων) των 512KB, 2MB ή 4MB.
  • Εκμεταλλεύεται ενώ είναι σε λειτουργία καινοτόμα χαρακτηριστικά, προσδίδοντας ένα είδος real time ευφυΐας.
  • Παρέχει αυτοματοποιημένη διαχείριση.
  • Ενσωματώνεται απρόσκοπτα στα snapshots, προσφέροντας υψηλές επιδόσεις εγγραφής και ανάγνωσης δεδομένων.
  • Αξιοποιεί άλλες λειτουργίες για να μεγιστοποιήσει τα οφέλη του tiering.
  • Προσφέρει ανεξαρτησία πλατφόρμας, με δυνατότητα κλιμάκωσης ανάλογα με τις ανάγκες.

nw: Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μυστικό για μια επιτυχημένη πώληση σε προϊόντα τεχνολογίας;

N. Stobart: To κλειδί για εμένα είναι να καταλάβει κανείς τις ανάγκες των πελατών. Η μεγαλύτερη πρόκληση από κάθε άποψη – επιχειρηματική ή τεχνολογική – που έχει ένας πελάτης είναι ότι πρέπει να μιλήσει με πολλούς διαφορετικούς vendors, να κατανοήσει τι μπορεί να προσφέρει ο καθένας από αυτούς και στο τέλος να επιλέξει τη λύση που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του.

Στην αγορά σήμερα υπάρχουν μια πληθώρα παρόμοιων λύσεων για το storage. Ετσι, πρέπει κανείς να εξετάσει τις λεπτομέρειες. Είναι πολύ σημαντικό, δε, να υπάρχει μια στενή σχέση με τους πελάτες και να αντιλαμβάνεσαι τι χρειάζονται πραγματικά. Γιατί πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξοδέψει κανείς περισσότερα χρήματα από αυτά που χρειάζονται. Γι’ αυτό είναι επίσης σημαντικό να μη μιλάς, αλλά να ακούς τους πελάτες σου. Και μετά να τους προτείνεις μια λύση με βάση αυτά που χρειάζονται.

nw: Με ποιο τρόπο η Dell καλύπτει τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς storage;

N. Stobart: Οπως είπα και πριν, προσφέρουμε βέλτιστες λύσεις για κάθε ανάγκη. Η οικογένεια PowerVault, για παράδειγμα, με τα μοντέλα Direct Attached Storage (DAS), βελτιστοποιεί την αρχιτεκτονική του data storage και εξασφαλίζει τη διαθεσιμότητα των δεδομένων. Πρόκειται για μια οικογένεια προϊόντων που είναι εξαιρετικά κλιμακούμενη.

Παράλληλα, προσφέρει πραγματικές σοφιστικέ δυνατότητες προστασίας των δεδομένων. Οι οργανισμοί σήμερα αναζητούν σοφιστικέ μεθόδους προστασίας των δεδομένων τους, γιατί θέλουν να εξαλείψουν το ενδεχόμενο απώλειας δεδομένων και να ελαχιστοποιήσουν το downtime ένεκα μιας αστοχίας ή μιας καταστροφής.

Η φιλοσοφία μας είναι να προσφέρουμε με τις λύσεις storage υψηλά επίπεδα διαβάθμισης, όσον αφορά την προστασία των δεδομένων. Ταυτόχρονα, προσφέρουμε απλή και εύκολη διαχείριση. Σήμερα, ένα σύστημα storage πρέπει να είναι εύκολα διαχειρίσιμο. Το τελευταίο πράγμα που θέλει μια Διεύθυνση Πληροφορικής είναι η αύξηση της πολυπλοκότητας στην IT υποδομή της. Κάτι που οφείλεται εν μέρη και στις περικοπές. Πλέον, το IT διεκπεραιώνει τις εργασίες που του αντιστοιχούν με πολύ λιγότερα άτομα από ότι παλιότερα.

Ετσι, πρέπει οι λύσεις που προσφέρεις να είναι απλές, αυτοματοποιημένες και να απαιτούν ελάχιστο χρόνο για τη διαχείρισή τους. Μια φιλοσοφία που έχουμε ενσωματώσει στα προϊόντα storage που διαθέτουμε.