Τα έξοδα για το ΙΤ φέτος θα αυξηθούν παγκοσμίως μόλις κατά 2% , φθάνοντας στο σύνολο τους τα 3,7 τρισ. δολάρια. Αυτό αναφέρεται σε μια πρόσφατη μελέτη της Gartner, η οποία έρχεται να διορθώσει μια προηγούμενη πρόγνωσή της.

Πριν από μερικούς μήνες οι αναλυτές ήταν πιο οπτιμιστές. Τότε δήλωναν ότι η αύξηση των επενδύσεων στο χώρο του ΙΤ για το 2013 θα άγγιζε τα 4,1%. Αν και αυτό το ποσοστό δεν θα επιτευχθεί φέτος, η Gartner εκτιμά ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί μέσα στο 2014. Ρίχνοντας μια διεξοδικότερη ματιά στα επιμέρους έξοδα, οι αναλυτές της Gartner πιστεύουν ότι οι CIOs θα ξοδέψουν περισσότερο στο λογισμικό για επιχειρήσεις. Επίσης, η μικρότερη αύξηση θα καταγραφεί στις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών.

Μεταφράζοντας τις παραπάνω εκτιμήσεις σε νούμερα, προκύπτει ότι μέσα στο 2013 οι Διευθυντές Πληροφορικής θα ξοδέψουν περίπου 304 δισ. δολάρια (έναντι 285 δισ. δολάρια το 2012) για επιχειρηματικό λογισμικό. Στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των CIOs βρίσκονται οι λύσεις CRM (Customer Relationship Management) με μια αύξηση της τάξης του 6,4%, ένα ποσοστό χαμηλό σε απόλυτους όρους. Συγκριτικά: για τις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών θα δαπανηθούν μέσα στο 2013 σχεδόν 1,66 δισ. δολάρια (το 2012 ήταν 1,64 δισ. δολάρια). Σε αυτή, λοιπόν, την περιοχή υπάρχει μια αύξηση της τάξης του 1% περίπου. Οσον αφορά τις συσκευές, η Gartner υπολογίζει περίπου για το 2013 έξοδα της τάξης των 695 δισ. δολαρίων (έναντι 676 δισ. δολαρίων το 2012), ήτοι 2,8% περισσότερο σε σχέση με πέρσι. Το χρονικό διάστημα 2011-2012 οι δαπάνες γι’ αυτή την περιοχή είχαν αυξηθεί κατά 11% περίπου.

Η υποχώρηση στις πωλήσεις PCs, όπως καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2013, συνεχίζεται και στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ αναμένεται μια μικρή ανάκαμψη κατά το δεύτερο μισό του 2013. Αν και νέες συσκευές θα μπουν στην αγορά μέσα στο δεύτερο μισό του έτους, δεν θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν την κατάσταση έναντι των υφισταμένων αδυναμιών στην παραδοσιακή αγορά PCs. Οσον αφορά τα tablets αναμένεται να υπάρχει μια αύξηση στον τζίρο τους κατά 38,9%, ενώ για τα κινητά τηλέφωνα, ο τζίρος τους προβλέπεται να αυξηθεί κατά 9,3%.

Για τις υπηρεσίες ΙΤ οι CIOs θα επενδύσουν 926 δισ. δολαρίων (έναντι 906 δισ. δολαρίων το 2012). Αυτό αντιστοιχεί σε μια αύξηση της τάξης του 2,2%. Για τα data centers θα επενδυθούν, σύμφωνα με την Gartner, σχεδόν 143 δισ. δολάρια (σε σχέση με τα 140 δισ. δολάρια το 2012), ήτοι περίπου 2,1% περισσότερα χρήματα. Ο Richard Gordon, Managing Vice President της Gartner, αναφέρεται, με αφορμή την έρευνα, στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ευρώπη. Εκτιμά ότι οι CIOs, παρά το γεγονός ότι οι προοπτικές δεν είναι ρόδινες, θα ξεκινήσουν, ωστόσο, στρατηγικά projects φέτος.

H ετήσια πρόβλεψη της Gartner για τις επενδύσεις στο ΙΤ παγκοσμίως αποτελεί τον κορυφαίο δείκτη για τις κυριότερες τεχνολογικές τάσεις στο hardware, στο software, στις υπηρεσίες IT και στην αγορά των τηλεπικοινωνιών. Για περισσότερο από μια δεκαετία, τα στελέχη του IT και των επιχειρήσεων χρησιμοποιούν αυτές τις τριμηνιαίες εκθέσεις για να αναγνωρίζουν τις ευκαιρίες και προκλήσεις της αγοράς και να βασίζουν τις κρίσιμες επιχειρηματικές τους αποφάσεις σε δοκιμασμένες μεθόδους παρά σε …μαντείες.

Η υποχώρηση στην ανάπτυξη των επενδύσεων για το IT που καταγράφεται φέτος οφείλεται κυρίως στις μείωση των προβλέψεων για τις συσκευές, αλλά και στη αστάθεια που καταγράφεται στην αγορά συναλλάγματος.Σε περιφερειακό επίπεδο, η αύξηση των δαπανών θα περιοριστεί το 2013 για τις περισσότερες περιοχές.