Οι Διευθυντές Πληροφορικής θέλουν να νιώθουν ασφάλεια για τη λύση backup που θα επιλέξουν, θέλουν να αισθάνονται τη σιγουριά ότι θα μπορέσουν να ανακτήσουν τα δεδομένα τους , όποτε και αν χρειαστεί. Για να μπορέσει, λοιπόν, μια λύση backup να τραβήξει την προσοχή ενός CIO θα πρέπει να του προσφέρει τις εξασφαλίσεις που αποζητά.

To ότι τα συστήματα IT μπορούν να αστοχήσουν δεν είναι κάτι το καινούργιο, ούτε κάτι το ασυνήθιστο. Το πρόβλημα, ωστόσο, δημιουργείται όταν μια εταιρεία και δη η Διεύθυνση Πληροφορικής αποτύχει να προβλέψει και να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις. Για κάθε IT Manager η λήψη αξιόπιστων backups των κρίσιμων επιχειρηματικών δεδομένων αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση. Αν δεν ακολουθηθεί μια σωστή στρατηγική είναι πολύ πιθανό να προκληθεί μια ανεπανόρθωτη ζημιά, ένεκα της απώλειας σημαντικών εταιρικών δεδομένων.

Η εξασφάλιση των κρίσιμων επιχειρηματικών δεδομένων γίνεται όλο και πιο σημαντική, όχι μόνο λόγω της αδιάκοπης αύξησής τους, αλλά και της συνεχώς μεγαλύτερης εξάρτησης μιας εταιρείας από αυτά. Παράλληλα, η ολοένα και μεγαλύτερη αποδοχή του cloud, ευνοεί την ανάπτυξη υποδομών δεδομένων σε υβριδικά περιβάλλοντα, κάτι που αυξάνει την πολυπλοκότητα μιας λύσης backup-restore. Παρά την επιτακτική ανάγκη για την αποφυγή απώλειας δεδομένων, το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν γενικά αποδεκτά στάνταρ που να διευκολύνουν την εξυπηρέτηση αυτής της ανάγκης. Κάθε εταιρεία ακολουθεί εν γένει τη δική της τακτική, ενώ το μόνο πράγμα στο οποίο συμφωνούν όλοι είναι η ανάγκη ύπαρξης μιας ενιαίας λύσης για το backup και το disaster recovery.

Παράγοντες επιτυχίας
Για την επιτυχημένη υλοποίηση μιας λύσης backup και recovery παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες. Οι υπεύθυνοι του IT, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντικότητα μιας τέτοιας λύσης, χρειάζεται να ακολουθήσουν βέλτιστες πρακτικές, διασφαλίζοντας την επιτυχία της. Και αυτό μπορεί να γίνει λαμβάνοντας υπόψη τους ακόλουθους παράγοντες:

  • Μια καλή στρατηγική disaster recovery ξεκινά με την υποστήριξη από τη διοίκηση μιας εταιρείας. Σε αυτό βοηθάει αν οι τελικές αποφάσεις για την επένδυση σε μια τέτοια λύση παρθούν από ανώτερα διοικητικά κλιμάκια. Αν μια στρατηγική ανάκτησης δεδομένων δεν έχει την υποστήριξη της διοίκησης, είναι πιο πιθανό να αποτύχει. Εφόσον η στρατηγική backup έχει την υποστήριξη της διοίκησης, θα διατεθούν οι πόροι που θα χρειαστούν για την ανάκτηση των δεδομένων. Αν, απεναντίας, οι υπεύθυνοι του ΙΤ χάσουν τη στήριξη του διοίκησης, τότε δεν θα τους χορηγηθούν τα κεφάλαια που χρειάζονται για την υποστήριξη της στρατηγικής τους.
  • Μια καλή στρατηγική disaster recovery δεν εξαρτάται μόνο από την υφιστάμενη υποδομή. Σημαντικό ρόλο παίζουν μια πληθώρα από διαφορετικές παραμέτρους και διεργασίες, όπως και μια καλή τεκμηρίωση των υπαρχόντων κανονιστικών οδηγιών διαχείρισης δεδομένων.
  • Οι επιχειρήσεις με virtualized υποδομές θεωρητικά έχουν την τάση να χρησιμοποιούν καλύτερες στρατηγικές backup. Στην προκειμένη περίπτωση σημαντικό ρόλο παίζουν η αυξημένη αξιοπιστία, οι καλύτερες λειτουργίες ανάκτησης, όπως και η λήψη συχνότερων backups.
  • Γενικά υπάρχει μια αύξηση στη χρήση τεχνολογιών cloud για την αποθήκευση των δεδομένων, παρά το σκεπτικισμό που εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα για το «σύννεφο». Η μεγαλύτερη ανησυχία που υπάρχει αφορά στην ταχύτητα ανάκτησης των δεδομένων από το cloud, ενώ το μεγαλύτερο πλεονέκτημα μιας λύσης backup στο cloud είναι το χαμηλό κόστος. Ανεξάρτητα με τους όποιους προβληματισμούς υπάρχουν, όλο και περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν το cloud για τη λήψη backups. Το θέμα περιπλέκεται όταν εμπλέκεται μέσα το public cloud, καθώς χάνεται, κατά κάποιο τρόπο, ο έλεγχος των δεδομένων. Ακόμα και έτσι, το backup στο cloud κερδίζει συνεχώς έδαφος, λόγω των σημαντικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει – ειδικά όσον αφορά το κόστος.
  • Οπως καταγράφεται από τελευταίες μελέτες, όλες οι επιχειρήσεις δείχνουν να έχουν προβλήματα με το backup και το disaster recovery σε υβριδικές υποδομές. Η μεταφορά δεδομένων ανάμεσα σε φυσικές, virtual και cloud υποδομές θέτει μεγάλες απαιτήσεις, όσον αφορά την ασφάλεια δεδομένων σε υβριδικά περιβάλλοντα. Λόγω της απουσίας γενικευμένων στάνταρ, χρησιμοποιούνται δύο ή και τρεις διαφορετικές λύσεις για τη λήψη αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων. Αυτό εξηγεί γιατί, για πολλούς υπεύθυνους του ΙΤ η πολυπλοκότητα των υβριδικών υποδομών αποτελεί έναν από τους κυριότερους προβληματισμούς τους.

Η πρόκληση των Big Data
Βρισκόμαστε στην εποχή των Big Data. Οι απανταχού CIOs καλούνται να «κολυμπήσουν» μέσα σε ένα τεράστιο ωκεανό δεδομένων, ενώ μόλις πρόσφατα απέκτησαν τα εργαλεία εκείνα που τους επιτρέπουν να επεξεργαστούν τους τεράστιους όγκους δεδομένων και να εκμαιεύσουν χρήσιμες πληροφορίες από αυτούς. Παράλληλα, η εποχή των Big Data δημιουργεί μια μεγάλη πρόκληση, η οποία απασχολεί όλο και περισσότερο τους CIOs. Πώς μπορεί κανείς να πάρει backup μέσα σε έναν τόσο απέραντο όγκο δεδομένων;

Παλιότερα, το μέγεθος των δεδομένων που έπρεπε να διαχειριστεί ένας CIO δεν ήταν τόσο μεγάλο πρόβλημα, ενώ όταν η Διεύθυνση Πληροφορικής λάμβανε καινούργια δεδομένα απλά τα πρόσθετε στο υπάρχον πρόγραμμα backup που είχε δημιουργήσει. Συνήθως, το backup λάμβανε χώρα αργά τη νύχτα και o CIO ήταν βέβαιος πως ότι και να συνέβαινε στα νέα δεδομένα θα μπορούσε να τα κάνει restore από το backup που είχε δημιουργήσει. Σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει λόγω των Big Data. Tα σετ δεδομένων που η Διεύθυνση Πληροφορικής καλείται να διαχειριστεί είναι πολύ μεγάλα για να μπορούν να γίνουν backup. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με petabytes δεδομένων που μπορεί να αποτελούνται από βίντεο, audio και εικόνες, ένας όγκος δεδομένων που είναι ανέφικτο να μετακινηθεί μέσα στο εταιρικό δίκτυο, ώστε να δημιουργηθούν αντίγραφα ασφαλείας γι’ αυτόν.

Καταρχάς, η οποιοδήποτε σκέψη λήψης backup των Big Data σταματά στη γέννησή της. Αλλωστε, το κόστος δημιουργίας backup των Big Data, τα οποία μπορεί να είναι …απεριόριστα σε μέγεθος, είναι, με μια πρώτη ματιά, απαγορευτικό. Οπότε, τι λύση υπάρχει σε αυτό το πρόβλημα; Ισως, τελικά, το πρόβλημα του backup των Big Data να μπορεί να επιλυθεί με ένα παλιό γνώριμο: τα tapes. Πριν οι δίσκοι φθηνύνουν, τα πάντα ήταν αποθηκευμένα στα tapes. Μπορούσε να τα βρει κανείς εύκολα, ενώ ήταν και πολύ φθηνά. Ο λόγος που τα tapes είναι κάτι που ίσως θα πρέπει οι Διευθυντές Πληροφορικής να ξαναθυμηθούν είναι ότι τα δεδομένα δεν δημιουργούνται με τον ίδιο τρόπο. Πολλά από τα δεδομένα για τα οποία το IT είναι υπεύθυνο για τη διαχείρισή τους σπάνια και ίσως ποτέ, γίνονται προσβάσιμα. Ετσι, η αποθήκευσή τους σε ακριβό storage δεν έχει καμία απολύτως οικονομική λογική. H σωστή στρατηγική είναι να αποθηκεύει κανείς στους δίσκους μόνο εκείνο το κομμάτι από τα Big Data που πραγματικά χρειάζεται.

Τα παλιά δεδομένα, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται, πρέπει να γίνονται backup και να αποθηκεύονται σε tapes. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κανείς τόσο να προστατεύσει τα δεδομένα του και να τα αποθηκεύσει σε ένα ασφαλές μέρος, όσο και να μειώσει σημαντικά το κόστος αποθήκευσης όλων των δεδομένων. Ευτυχώς ή δυστυχώς, ένας CIO είναι πλέον υπεύθυνος για τη διαχείριση μιας μεγάλης ποσότητας δεδομένων. Ολος αυτός ο ωκεανός data είναι χρήσιμος για την εταιρεία και ο Διευθυντής Πληροφορικής οφείλει να βρει ένα τρόπο, ώστε να δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας τους.

Η χρυσή τομή στο πρόβλημα αποθήκευσης των Big Data μπορεί να δοθεί από τα tapes. Αυτά απαλλάσσουν τον CIO από την ανάγκη αποθήκευσης του τεράστιου όγκου δεδομένων στο ακριβό storage, λύνοντας το πρόβλημα του backup και μειώνοντας το κόστος του. Μια από τις σημαντικότερες αρμοδιότητες ενός CIO είναι να διασφαλίσει την ανάγκη της εταιρείας για την ασφαλή αποθήκευση των εταιρικών δεδομένων, όσο μεγάλα και αν είναι.Η εύρεση τρόπων που θα μπορούσαν να εκπληρώσουν αυτό τον στόχο, οικονομικότερα και αποτελεσματικότερα, όπως γίνεται με την επαναφορά των tapes, μπορεί να βοηθήσει ένα CIO να κάνει πιο αποδοτικά και σωστά τη δουλειά του.

Backup και recovery σε virtualized υποδομές
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έλαβε χώρα ανάμεσα σε CIOs στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οι οργανισμοί αδυνατούν να εκμεταλλευτούν τα πλήρη οφέλη των virtualized αρχιτεκτονικών, λόγω αδυναμίας εφαρμογής αποτελεσματικών στρατηγικών backup και recovery σε αυτές. Οπως κατέδειξε σχετική έρευνα της Vanson Bourne, η ανάκτηση δεδομένων από εικονικούς servers, γίνεται ελαφρώς ταχύτερα από ότι στους φυσικούς servers. Ο χρόνος ανάκτησης είναι σημαντικός γιατί κάθε ώρα downtime μεταφράζεται σε κόστος χιλιάδων δολαρίων, όπως αναφέρεται στην ίδια έρευνα.

Η ανάκτηση συγκεκριμένων αρχείων και εφαρμογών μπορεί να διαρκέσει ακόμα περισσότερο. Για παράδειγμα, η ανάκτηση συγκεκριμένων emails μπορεί να πάρει 14 ώρες κατά μέσο όρο. Ανεξάρτητα, δε, από το χρόνο ανάκτησης, οι εταιρείες μπορούν να καταγράψουν προβλήματα σε περισσότερα από ένα στα έξι recoveries. Επιπρόσθετα, το 88% των CIOs που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρουν προκλήσεις στη διαδικασία backup και recovery που σχετίζεται με τον όγκο των δεδομένων, το 84% αναφέρουν προβλήματα πολυπλοκότητας, ενώ το 87% αναφέρουν δυσκολίες που σχετίζονται με το κόστος.

Δεν εκπλήσσει, ως εκ τούτου, το γεγονός ότι το 58% των CIOs σχεδιάζουν να αλλάξουν τα εργαλεία backup που χρησιμοποιούν στα virtualized περιβάλλοντά έως το 2014. Παρά τη δυναμική που προσφέρει το virtualization για ταχύτερη και πιο αποτελεσματική προστασία των δεδομένων, το σίγουρο είναι ότι ακόμα υπάρχει δυσκολία στην εκμετάλλευση όλων των οφελειών που προσφέρει στο backup και στο restore. Οι Διευθύνσεις Πληροφορικής χρειάζεται να αναθεωρήσουν τις τακτικές τους, να ξεχάσουν τον τρόπο που λειτουργούσε το backup και η ανάκτηση των δεδομένων στα φυσικά περιβάλλοντα και να δουν με ποιο τρόπο μπορούν να εκμεταλλευτούν αποτελεσματικότερα το backup και το restore σε virtualized περιβάλλοντα. Γιατί, όπως φαίνεται, ακόμα δεν το έχουν καταφέρει.