Η Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες, με την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ψηφιακή θεματολογία, Neily Kroes, προκειμένου να προσδιορίσουν άμεσους και μεσοπρόθεσμους στόχους και να καθορίσουν το πλαίσιο συνεργασίας τους ενόψει της Ελληνικής Προεδρίας.

Όπως τόνισε η Υφυπουργός, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα μετάβασης στην ανοικτή διακυβέρνηση. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών που να εγγυώνται τη διαφάνεια, να καταπολεμούν τη διαφθορά και να μεγιστοποιούν τη συμμετοχή του πολίτη στην λήψη αποφάσεων.
«Έχουμε ήδη έναν σημαντικό αριθμό προγραμμάτων, ορισμένα μάλιστα, όπως το “Διαύγεια”, έχουν κατοχυρωθεί ως καλές πρακτικές στην Ευρώπη. Διαμορφώνουμε τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με τρόπο φιλικό προς το χρήστη, και προχωράμε στην άρση των διοικητικών βαρών των επιχειρήσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά η Υφυπουργός.

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Kroez συμφώνησε στην ανάγκη να βρεθεί λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να μη έχουμε μία χαμένη γενιά. Αναφέρθηκε επίσης στην προσδοκία δημιουργίας 1 εκατ. θέσεων εργασίας στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών έως το 2015. Η Υφυπουργός υπογράμμισε τέλος ότι «χρειάζεται να δουλέψουμε συνολικά προς την κατεύθυνση απλοποίησης και ενοποίησης των συστημάτων διοίκησης των κρατών-μελών χωρίς να απολέσουμε τις εθνικές μας θέσεις και αρμοδιότητες. Χρειάζεται απλοποίηση και η γραφειοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι νέες τεχνολογίες έχουν ιδιαίτερη σημασία στην προσπάθεια αυτή».