Στο πλαίσιο του VMware Annual Event που έλαβε χώρα στις 18 Νοεμβρίου 2015 στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο Alex White, VP Enterprise Business, EMEA, VMware, μίλησε στο netweek για τα σχέδια της VMware, για τη δυναμική της ελληνικής αγοράς και για λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν τους CIOs να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που τους προβληματίζουν σήμερα.

netweek: Πώς βλέπετε τη θέση της VMware σε μια κορεσμένη αγορά virtualization, με το cloud να κερδίζει συνεχώς έδαφος;

Alex White: Αναμφίβολα το cloud είναι κάτι που θα μας απασχολεί όλο και περισσότερο στο μέλλον. Άλλωστε, μια από τις σημαντικές ανακοινώσεις που κάναμε λίγο μετά το VMware World της Βαρκελώνης ήταν η δημιουργία ενός νέου business unit παροχής υπηρεσιών cloud, του Virtustream, το οποίο συνδυάζει assets της ΕΜC με το Vcloud business unit της VMware. Στο cloud σήμερα εκτελούνται μια πληθώρα από web-based workloads, ενώ πολλά από τα workloads που είναι κρίσιμης σημασίας για τις περισσότερες επιχειρήσεις εξυπηρετούνται από τα ιδιωτικά data center τους. Το Virtustream αλλάζει αυτή την κατάσταση, καθώς μπορεί να υποστηρίξει κρίσιμης σημασίας I/O και workloads στο public cloud, κάτι που μας δίνει ένα μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Έτσι, είναι δυνατή η διαχείριση στο cloud κρίσιμων εταιρικών δεδομένων και εφαρμογών, ακόμα και μεγάλων βάσεων δεδομένων, όλα υποστηριζόμενα από τα data centers του Virtustream.

netweek: Πόσο σημαντικό είναι το mobility για εσάς;

Alex White: Πλέον, όλα σχετίζονται με το mobility. Ουσιαστικά, όλα όσα γίνονται έχουν στόχο να επεκτείνουν τις δυνατότητες των επιχειρήσεων. Έχουμε αναπτύξει μια πλατφόρμα για το cloud που στόχο έχει να αυξήσει τις δυνατότητες του ΙΤ. Αν και αναμφίβολα υπάρχει καινοτομία πίσω από αυτήν την πλατφόρμα, ουσιαστικά την αναπτύξαμε για να προσφέρουμε μεγαλύτερη φορητότητα στις επιχειρήσεις, τους τελικούς χρήστες και τους πελάτες. Οι απαιτήσεις από τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Υπάρχει η ανάγκη διαθεσιμότητας δεδομένων και πληροφορίας παντού, από οποιαδήποτε συσκευή και ανά πάσα στιγμή. Αυτό θα δημιουργήσει σημαντικές δυσκολίες στις επιχειρήσεις που δεν έχουν συνηθίσει να εργάζονται με αυτό τον τρόπο στο παρελθόν.

Σε κάθε περίπτωση είναι λογικό οι εργαζόμενοι να θέλουν να αποκτήσουν νέες ψηφιακές δεξιότητες, με όλο αυτό το ψηφιακό περιβάλλον δίπλα τους. Αυτό φάνηκε και σε μια πρόσφατη έρευνα που διεξήγαμε στην περιοχή EMEA, στην οποία συμμετείχαν 570 στελέχη από διαφορετικούς κλάδους. Όπως φάνηκε στην έρευνα, σχεδόν τα 2/3 των συμμετεχόντων, ανεξαρτήτου ηλικίας και δημογραφικών στοιχείων, θέλουν να αποκτήσουν περισσότερες ψηφιακές δεξιότητες. Οι εταιρείες οφείλουν να καταλάβουν ότι χρειάζεται να προσφέρουν μεγαλύτερη φορητότητα στους υπαλλήλους τους. Αυτό θα τους επιτρέψει να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες, να διατηρήσουν το μερίδιο αγοράς, να αυξήσουν την κερδοφορία τους, να οδηγήσουν το προσωπικό τους στην απόκτηση περισσότερων δεξιοτήτων. Το mobility αποτελεί ως εκ τούτου ύψιστη προτεραιότητα.

netweek: Ποια είναι η άποψή σας για το VDI; Πότε θα γίνει main-stream;

Alex White: Το VDI εκφράζει ένα σενάριο χρήσης ανάμεσα σε πολλά άλλα, το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον σε μεγάλους οργανισμούς. Το ουσιαστικό, πάντως, είναι να δίνεις στους πελάτες τη δυνατότητα επιλογής, ειδικά στο cloud. Οφείλεις να υποστηρίζεις κάθε λειτουργικό σύστημα, να προσφέρεις μια ανοικτή πλατφόρμα, μια τάση που όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές αναγνωρίζουν. Είναι σημαντικό η πλατφόρμα που παρέχεις να μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού, να είναι διαθέσιμη σε όποιον θέλει να τη χρησιμοποιήσει. Πάνω σε αυτήν τη λογική θα κινηθεί ο κλάδος μας τα επόμενα χρόνια. Σημαντικό είναι να καταλαβαίνεις σε κάθε περίπτωση τους χρήστες σου, τι είναι κρίσιμο επιχειρηματικό για σένα και να επιλέγεις εκείνο το σενάριο χρήσης που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου. Όλα, δηλαδή, είναι θέμα επιλογής.

netweek: Τι συμβουλές θα δίνατε ως VMware στους CIOs όσον αφορά την οργάνωση των υποδομών τους;

Alex White: Αφιερώνουμε χρόνο για να μιλάμε με τις επιχειρήσεις σχετικά με το IT, αλλά και το πώς μπορεί να βοηθήσει στο ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Η μεγάλη πρόκληση προκύπτει από την παραδοχή ότι οι παλιοί τρόποι λειτουργίας του ΙΤ δεν επαρκούν, πλέον, για να υποστηρίξουν αυτά που μπορεί να κληθεί να κάνει μια επιχείρηση σήμερα. Το ΙΤ ήταν πολύ στατικό και άκαμπτο όσον αφορά τις λειτουργίες του. Πάρτε, για παράδειγμα, το change management στα data centers. Για να υλοποιηθεί αυτό απαιτούνται μήνες ή ακόμα και χρόνια. Από την άλλη ο κλάδος της Πληροφορικής έχει δημιουργήσει διεργασίες, οι οποίες επιβραδύνουν τις λειτουργικές αλλαγές. Ένα πολύ σημαντικό change management, από την άποψη της διακυβέρνησης, μπορεί να πάρει ημέρες ή και εβδομάδες όταν η Amazon με τα Web services παρέχει υπηρεσίες που μπορούν να αλλάζουν σχεδόν άμεσα.

Εταιρείες όπως η Amazon ή ακόμα και η Uber, που αναπτύσσεται με απίστευτους ρυθμούς ακόμα και από μήνα σε μήνα, δεν είναι στατικές, ανανεώνουν τακτικά τις εφαρμογές τους και διεκπεραιώνουν διεργασίες change management σχεδόν κάθε ώρα και κάθε ημέρα. Ειδικά όσον αφορά την Amazon, ισχυρίζεται ότι μπορεί κάθε 11 δευτερόλεπτα να κυκλοφορεί ένα update για τις υπηρεσίες που παρέχει μέσα από τις πλατφόρμες της. Αυτή την ευελιξία είναι αδύνατον να την αποκτήσεις με τις παραδοσιακές υπηρεσίες του ΙΤ. To θέμα, βέβαια, δεν είναι να γίνεις Amazon, αλλά να δρας σαν την Amazon. Να ενεργείς ταχύτερα με την αρωγή της Πληροφορικής.

Το IT χρειάζεται να αλλάξει τις λειτουργικές του διεργασίες, να τα αυτοματοποιήσει όλα, να εφαρμόσει παντού το virtualization. Στόχος είναι να αυτοματοποιηθούν τα πάντα με οδηγό την πολιτική της εταιρείας. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας μειώνει σημαντικά το λειτουργικό κόστος, καθώς δεν χρειάζεται, πλέον, να ακολουθείς χρονοβόρες και στατικές διαδικασίες change management. Δεν χρειάζεται να απασχολείς τόσους πολλούς ανθρώπους για να υποστηρίξουν αυτές τις διαδικασίες. Μπορείς να ανακατανέμεις το ανθρώπινο δυναμικό του τμήματός σου σε περισσότερο ευέλικτες διαδικασίες, υποστηρίζοντας την επιχείρηση, αναπτύσσοντας τις εφαρμογές, παρέχοντας νέες υπηρεσίες, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στο ΙΤ. Το IT χρειάζεται να αφομοιώσει αυτό το νέο μοντέλο λειτουργίας. Είμαστε εδώ για να δείξουμε στους συνεργάτες μας πώς να το κάνουν αυτό. Αυτή είναι ουσιαστικά η αξία που η VMware δίνει στους πελάτες της. Γιατί είναι κάτι που το έχουμε εφαρμόσει ήδη σε χιλιάδες οργανισμούς ανά τον κόσμο. Γνωρίζουμε τα λάθη που γίνονται και μπορούμε να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να τα αποφύγουν και να μετριάσουν τα ρίσκα τους.

netweek: Πώς βλέπετε τη δυναμική της ελληνικής αγοράς και τι πλάνα έχετε γι’ αυτήν;

Alex White: Δεν θεωρώ ότι η ελληνική αγορά διαφέρει σημαντικά από τις αντίστοιχες σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Οι προοπτικές που υπάρχουν είναι μεγάλες, καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν αυτήν την εποχή να καινοτομήσουν μέσω του ΙΤ. Καθώς το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών από το διαθέσιμο IT budget διοχετεύεται σε παραδοσιακές λειτουργικές διαδικασίες, υπάρχει, πλέον, η δυνατότητα να μετατοπιστούν αυτά τα έξοδα, να περιοριστούν οι κοστοβόρες και βασισμένες στην ανθρώπινη εμπλοκή διαδικασίες, να αυτοματοποιηθεί το λογισμικό, να δημιουργηθεί χώρος για την καινοτομία, να αποδεσμευτεί μεγαλύτερο μέρος του ΙΤ budget για την καινοτομία.

Αυτό, μεταξύ άλλων, θα επιτρέψει στους developers να δημιουργήσουν νέες εφαρμογές, θα αφιερωθεί περισσότερος χρόνος σε νέες, ευέλικτες, πλατφόρμες, θα γίνει καλύτερη εκμετάλλευση του public και του private cloud. Αυτό αφορά όλες τις επιχειρήσεις, φυσικά και τις ελληνικές. Για παράδειγμα, όλες οι ελληνικές τράπεζες χρησιμοποιούν το λογισμικό μας έως ένα βαθμό και εφαρμόζουν το virtualization μέσα στα data centers τους για να αποκτήσουν τη λειτουργική ευελιξία, να αυξήσουν το opex (καινοτομία) και να περιορίσουν το capex. Οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε μια φάση μετασχηματισμού και αυτό δεν αφορά μόνο τις τράπεζες. Κάθε επιχείρηση χρειάζεται να γίνει περισσότερο ευέλικτη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αυτοματοποιήσει τα πάντα, νε εφαρμόζει το virtualization παντού. Χρειάζεται, επίσης, να απομακρυνθεί από τις φυσικές διεργασίες και από όσα επιβραδύνουν τις διεργασίες και να αφιερωθεί σε αυτά που μπορούν να αλλάξουν γρήγορα.

Η ταχύτητα είναι κρίσιμη σήμερα. Οι εταιρείες χρειάζεται να αποκτήσουν τη φιλοσοφία του cloud, να δουν πώς θα μπορούσαν να αλλάξουν τις εφαρμογές τους κάθε μέρα, κάθε ώρα, ακόμα και κάθε 11 δευτερόλεπτα – όπως ισχυρίζεται η Amazon. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα και πιστεύω ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή. Τα καλά νέα είναι ότι τίποτα δεν έχει χαθεί ακόμα. Έχουμε μπροστά μας ένα τσουνάμι που πρόκειται να τα αλλάξει όλα. Αλλά έχουμε χρόνο. Μπορούμε να βοηθήσουμε τις εταιρείες, μπορούμε να βοηθήσουμε τους ιδιώτες να καταλάβουν πώς μπορούν να το εκμεταλλευτούν αυτό. Αυτό είναι που προσπαθούμε να κάνουμε.