Στο μοντέλο Database-as-a-Service που αναμένεται να κυριαρχήσει στο εγγύς μέλλον στη διεθνή αγορά ΙΤ, τη μεταφορά τμημάτων των επιχειρηματικών δεδομένων στο public cloud, αλλά και τη διαρκή προσπάθεια που καταβάλλει η Oracle για την απλοποίηση της διαχείρισης πολύπλοκων διαδικασιών cloud, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο netweek ο Prashant Barot, Technology Director, Oracle EMEA.

netweek: Κύριε Barot, ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον τομέα του cloud, με βάση τις επιδιώξεις των ίδιων των επιχειρήσεων-πελατών σας;

Prashant Barot: Θα έλεγα πως υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που αναζητούν όσοι επαγγελματίες καταφεύγουν σε λύσεις που σχετίζονται με το cloud, τις on premises εκφάνσεις του, το private cloud κ.ο.κ. Για παράδειγμα, οι τράπεζες και οι τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί επιθυμούν, μέσω της καλύτερης αξιοποίησης των υφιστάμενων Oracle database λύσεων που έχουν εγκατεστημένες, να τις βελτιστοποιήσουν προκειμένου να παρέχουν υπηρεσίες ταχύτερα και σε σαφώς μικρότερο κόστος. Θα πρέπει να υπογραμμίσω πως έχουμε επενδύσει σημαντικά στη μετάβαση από τις on-premises υποδομές προς το public cloud, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούμε στο διαρκώς εντεινόμενο ενδιαφέρον εκ μέρους των επιχειρήσεων-πελατών. Μάλιστα, διαθέτουμε τη δική μας πρόταση, την Oracle Managed Cloud Services, μέσω της οποίας προσφέρουμε διαχειρίσιμες υπηρεσίες cloud.

Αυτή η λύση επιτρέπει, δε, στις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς να «μοχλεύσουν» τις σχετιζόμενες με την Oracle επενδύσεις τους, προκειμένου να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους ακόμη πιο βαθιά στο cloud, ώστε να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη αξία, περισσότερες επιλογές και, φυσικά, υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης. Αυτήν τη στιγμή, η Oracle προσφέρει enterprise-grade, end-to-end διαχειρίσιμες υπηρεσίες cloud σε ολόκληρο το (ιδιαίτερα ευρύ) χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών εφαρμογών, middleware, βάσεων δεδομένων και τεχνολογιών hardware. Μέσω της συγκεκριμένης προσέγγισης από την πλευρά μας, αναλαμβάνουμε το σύνολο των πτυχών που άπτονται της διαχείρισης του public cloud, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς-πελάτες μας να εστιάσουν σε ό,τι είναι σημαντικό όσο και παραγωγικό για την καθημερινή λειτουργία τους, αφήνοντας κατά μέρος τον… πονοκέφαλο της διαχείρισης των λειτουργικών ζητημάτων και προβλημάτων.

netweek: Mε ποιο τρόπο η Oracle διαχειρίζεται την πρόκληση της ασφάλειας στο cloud;

Prashant Barot: Η ασφάλεια αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα που απασχολούν ολόκληρη την αγορά, ανεξαρτήτως εάν κάποιος προέρχεται από την πλευρά των τεχνολογικών παρόχων ή των πελατών. Πόσο, μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία το σύγχρονο επιχειρείν στηρίζεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό στα δεδομένα, τα οποία οι οργανισμοί οφείλουν να αναζητούν, να λαμβάνουν, να μοιράζονται και να αλλάζουν. Καθώς, λοιπόν, η Oracle διαχειρίζεται σε αποκλειστικό βαθμό το περιβάλλον του δημόσιου cloud, αυτομάτως η προσοχή μας εστιάζει στην ενίσχυση του συνολικού βαθμού ασφαλείας, προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε το αίσθημα ασφάλειας προς τους πελάτες μας. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να επενδύουμε σημαντικά ποσά, έτσι ώστε να λειτουργούμε περισσότερο προληπτικά, παρά κατασταλτικά στο εν λόγω ζήτημα.

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται και η προσπάθεια που καταβάλλεται εκ μέρους μας ώστε να ενημερώσουμε τις επιχειρήσεις για το ζήτημα του IT Security, τονίζοντας πως ότι γνώριζαν, εφάρμοζαν και ακολουθούσαν εδώ και πολλά χρόνια -και δη στο θέμα του δικτύου- είναι βέβαιο πως δεν μπορεί να τους προστατεύσει σήμερα. Οι απειλές είναι πολλαπλάσιες, οι επιθέσεις ή σχετικές απόπειρες περισσότερο εξελιγμένες όσο και στοχευμένες, ενώ και ο χρόνος αντιμετώπισής τους έχει περιοριστεί σε μέγιστο βαθμό. Συμπερασματικά, οι πελάτες μας θα πρέπει να έχουν κατά νου πως επιλέγοντας την πρότασή της Oracle για το public cloud, απαλλάσσονται αυτομάτως από πρόσθετα άγχη και ανησυχίες αναφορικά με την ασφάλεια των δεδομένων τους, καθώς η προστασία τους αποτελεί δική μας υπόθεση!

netweek: Μια από τις πραγματικότητες με τις οποίες βρίσκονται συχνά-πυκνά αντιμέτωποι οι IT Managers είναι και η διαδικασία του integration σύγχρονων εφαρμογών και διαδικασιών με παλαιότερης γενιάς ή ακόμη και παρωχημένο τεχνολογικό εξοπλισμό. Ποια είναι η άποψή σας;

Prashant Barot: Κοιτάξτε, η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο φαινόμενο τείνει να εξαφανιστεί, καθώς οι επιχειρήσεις εδώ και αρκετό καιρό έχουν αντιληφθεί τη σημασία της τεχνολογίας στην εύρυθμη λειτουργία τους, αλλά και στη στήριξη των αναπτυξιακών τους κινήσεων και ενεργειών. Παρόλα αυτά, ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία μια επιχείρηση υπολείπεται σε επίπεδο ανανεωμένου εξοπλισμού, τότε απλά θα απαιτηθεί μια περισσότερο σύνθετη διαδικασία προκειμένου να είναι σε θέση τα υφιστάμενα, on-premise πληροφοριακά της συστήματα να συνεργαστούν αρμονικά με νεότερης γενιάς εφαρμογές, ΙΤ εξοπλισμό και συστήματα.

Τα πάντα μπορούν να γίνουν, απλά θα χρειαστεί ένας πιο αναλυτικός σχεδιασμός των σχετικών διαδικασιών, καθώς επίσης και η πάροδος ενός ελαφρώς μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος σε σχέση με ό,τι συνήθως απαιτείται. Μάλιστα, όσο πιο σύντομα οι εν λόγω επιχειρήσεις ή οργανισμοί αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν το βήμα προς τα εμπρός, τόσο πιο σύντομα και εύκολα θα επιλυθούν τα όποια ζητήματα συμβατότητας και συνέργειας.

Από την πλευρά μας, έχουμε αναπτύξει αναλυτικές διαδικασίες και εργαλεία, μέσω των οποίων έχουν προβλεφθεί πολλαπλά σενάρια επιτυχούς αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων. Θέτοντας υπόψη τους τα δεδομένα που ισχύουν για κάθε αντίστοιχη περίπτωση, με αυτοματοποιημένο τρόπο και σε ελάχιστο χρόνο, μας «υποδεικνύεται» η πλέον κατάλληλη μέθοδος και διαδρομή που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να πολλαπλασιαστούν τα οφέλη για τον ενδιαφερόμενο πελάτη. Εν συνεχεία, ερχόμαστε σε επαφή με τον πελάτη μέσω της διοργάνωσης ενός αναλυτικού όσο και επεξηγηματικού workshop, ώστε να αποφασίσουμε τον οδικό χάρτη που πρέπει να ακολουθήσουμε και τα σημεία-ορόσημο που πρέπει να γίνουν πράξη.

netweek: Πώς αντιμετωπίζετε την επόμενη ημέρα των βάσεων δεδομένων; Τι προοπτικές υπάρχουν για το μοντέλο του Database-as-a-Service;

Prashant Barot: Μόλις αναφέρατε το πρώτο τμήμα της ολοκληρωμένης στρατηγικής της Oracle στο συγκεκριμένο τομέα, καθώς πράγματι αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία την ανάπτυξη και τη διάθεση των databases ως υπηρεσία. Πάντοτε συνιστούσαμε στις επιχειρήσεις- πελάτες μας να «κτίσουν» τις βάσεις των δεδομένων τους ως υπηρεσία στο private cloud και σιγά-σιγά να τις μεταφέρουν στο public cloud. Δεν σας κρύβω πως αποτελεί κεντρική μας απόφαση να επενδύσουμε σημαντικά στον εν λόγω τομέα και όχι αποκλειστικά στις βάσεις των δεδομένων, οι οποίες εξάλλου μετεξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς. Ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι η ανάπτυξη ολοκληρωμένων υπηρεσιών που θα αντιμετωπίζουν ολιστικά, αλλά και αποσπασματικά -σε περίπτωση που επιλέγει κάτι τέτοιο ο ίδιος ο πελάτης- τα ζητήματα που τον απασχολούν.

netweek: Ποια είναι η αντίδραση των επιχειρήσεων στην προτροπή σας να μεταφέρουν τμήματα των δεδομένων τους στο public cloud;

Prashant Barot: Κοιτάξτε, οι αντιδράσεις ποικίλουν. Αρκετοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι σε αυτή τη διαδικασία, παρά το γεγονός ότι αντιλαμβάνονται πως τα οφέλη θα είναι πολλά, ενώ και η αγορά κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Η Oracle αντιλαμβανόμενη τη συγκεκριμένη πραγματικότητα, επιχειρεί να κάνει τα αναγκαία βήματα ώστε να διευκολύνει το αρχικό στάδιο της διαδικασίας υιοθέτησης και μεταφοράς μέρους των δεδομένων της στο public cloud. Υπό αυτό το πρίσμα, έχουμε αναπτύξει, για παράδειγμα, το Cloud Machine. Αυτό απευθύνεται ακριβώς σε εκείνες τις επιχειρήσεις που ναι μεν ενδιαφέρονται και τους αρέσουν οι database υπηρεσίες που βασίζονται στο cloud, ωστόσο δεν είναι απολύτως έτοιμες προκειμένου να κάνουν το επόμενο βήμα και να μεταφέρουν το σύνολό των δεδομένων τους στο public cloud.

Το Cloud Machine της Oracle αποτελεί μια on premise λύση η οποία διασφαλίζει και παρέχει τις ίδιες ακριβώς υπηρεσίες με τις αντίστοιχες ενός δημόσιου cloud, ενώ η επιχείρηση-πελάτης τιμολογείται με βάση τη χρήση των υπηρεσιών, σε μια εφαρμογή του μοντέλου pay as you go. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια ενδιάμεση κατάσταση, ένα στάδιο προσαρμογής, στο οποίο η επιχείρηση έχει την ευκαιρία να αντιληφθεί τη νέα cloud πραγματικότητα, προσαρμόζοντάς την στα «θέλω» και τις ανάγκες της, μεταφέροντας και διαχειριζόμενη τα δεδομένα που επιθυμεί, πάντοτε από τις εγκαταστάσεις της. Συμπερασματικά, είναι απολύτως σίγουρο πως το μέλλον στον τομέα των βάσεων δεδομένων βρίσκεται στη δημιουργία «πακέτων» υπηρεσιών, που θα απευθύνονται σε τμηματοποιημένες ανάγκες και θα έχουν τη δυνατότητα επάνω τους να «δομηθούν» ακόμη περισσότερα χαρακτηριστικά και υπηρεσίες.