Την τελευταία δεκαετία υπάρχει παγκοσμίως μια τεράστια –και με διαρκή ανοδικό ρυθμό- αύξηση στη χρήση κινητών συσκευών (smartphones-tablets) που χρησιμοποιούνται για πρόσβαση και πλοήγηση στο Internet μέσω Wi-Fi ή 3G / 4G δικτύων. Οι χρήστες προκειμένου να μην καταναλώνουν τα πακέτα δεδομένων τους –αν έχουν- που κοστίζουν, προτιμούν τη χρήση δικτύων Wi-Fi και, συνεπώς, αναζητούν και προσδοκούν να είναι συνεχώς online στα μέρη που βρίσκονται, τόσο για προσωπικούς όσο και για επαγγελματικούς λόγους.

Διανύοντας την εποχή του «διαρκώς και παντού» συνδεδεμένου ανθρώπου στο Internet υπό πολλές μορφές – όπως π.χ. social media user ή business road-warrior – και με το βλέμμα στο άμεσο μέλλον του Virtual Reality, του IoT και του “Mobile-Is- Everything”, το οποίο ήταν και το σλόγκαν του Mobile World Congress 2016 στη Βαρκελώνη είναι ήδη αντιληπτό στις επιχειρήσεις και οργανισμούς πως πρέπει να παρέχουν, πλέον, ταχύτατο και αξιόπιστο Internet στους πελάτες και συνεργάτες που επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις τους.

Αξίζει να αναφερθεί πως η ημερήσια χρήση δεδομένων Internet μέσω πρόσβασης Wi-Fi αγγίζει το 93% στην Ελλάδα, ενώ ενδεικτικό των ανεπτυγμένων χωρών είναι το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ που φθάνει το 74%. Στον κόσμο των υπηρεσιών, η πρόσβαση σε δίκτυο Wi-Fi επαγγελματικών προδιαγραφών είναι πλέον εκ των ουκ άνευ για υπαλλήλους και πελάτες τραπεζών, καταστημάτων retail, εμπορικών επιχειρήσεων κάθε μεγέθους, ξενοδοχείων, χώρων εστίασης, δημόσιων υπηρεσιών κ.α.

Επιπρόσθετα, πρόκειται για μια ισχυρά αμφίδρομη χρήση υπηρεσίας, καθώς οι επιχειρήσεις έχουν σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία marketing στη διάθεσή τους, ώστε να επικοινωνήσουν διαδραστικά με τους online χρήστες του Wi-Fi δικτύου τους, προκειμένου να ενισχύσουν οι ίδιες το λεγόμενο user engagement & retention προς όφελος, τόσο δικό τους όσο και των χρηστών.

Δυναμικές τηλεπικοινωνιακές υποδομές
Προς αυτήν την κατεύθυνση καλούνται οι επιχειρήσεις και οργανισμοί να επενδύσουν σε τεχνολογικές υποδομές, οικονομικές μεν αλλά αποδοτικές, ευέλικτες και κυρίως επαγγελματικών προδιαγραφών. Το τοπίο μέχρι σήμερα δεν είναι το καλύτερο δυνατόν, αφού στη συντριπτική πλειοψηφία, προσφέρουν πρόσβαση στο Wi-Fi δίκτυο τους μέσω χαμηλού κόστους συνδέσεις ADSL / VDSL, μέσω μιας γραμμής (το σύνηθες σενάριο).

Ικανοποιητικό δίκτυο για οικιακή χρήση, αλλά σε καμία περίπτωση για τις επαγγελματικές ανάγκες της νέας εποχής. Ευτυχώς, γίνονται ήδη κινήσεις για δραστική βελτίωση των υποδομών και αναγκαστικά θα γίνουν σε ευρύτερη κλίμακα. Προβλήματα, όπως ανεπαρκές bandwidth, ασταθείς και διακοπτόμενες συνδέσεις, απουσία έξυπνης διαχείρισης σε δικτυακό επίπεδο για την πρόσβαση από κινητές συσκευές και φορητούς υπολογιστές πολλαπλών και διαφορετικών κατασκευαστών και λειτουργικών συστημάτων, καθώς και απουσία QoS, πρέπει να εκλείψουν άμεσα!

Οι επιχειρήσεις πρέπει να εκμεταλλευτούν με το βέλτιστο δυνατό τρόπο τους δικτυακούς και τηλεπικοινωνιακούς τους πόρους, με στόχο τη διάθεση Wi-Fi δικτύου μέσω αδιάλειπτου, γρήγορου και ευέλικτου Internet απαλλαγμένο από τεχνικά bottlenecks, όπως packet loss και latency των γραμμών, και με δυνατότητα 24/7 real-time παρακολούθησής τους.

Η πρόκληση
Το οικοσύστημα των διασυνδεδεμένων με τον άνθρωπο προϊόντων και υπηρεσιών θα προκαλέσει έκρηξη στη χρήση του Internet όπως την ξέρουμε σήμερα και τα αρμόδια τμήματα των επιχειρήσεων θα πρέπει να είναι έτοιμα να αναλάβουν δράση πολύ πιο σύντομα από το αναμενόμενο. Καινοτόμες τεχνολογίες θα υιοθετηθούν για τη βέλτιστη εκμετάλλευση των τηλεπικοινωνιακών πόρων τους με σκοπό να χτιστεί ένα σταθερό και δυναμικό περιβάλλον υποδομών, μέσω του οποίου οι επιχειρήσεις θα επικοινωνούν διαδραστικά με τους υπαλλήλους, συνεργάτες και πελάτες τους.