Την επιθυμία του να ξαναδεί όλους τους συνεργάτες του στα γραφεία μετά την λήξη των περιοριστικών μέτρων, την εξομάλυνση της υγειονομικής κρίσης και την άρση των περιοριστικών μέτρων εκφράζει μέσα από συνέντευξή του στο NetFAX o διευθύνων σύμβουλος της SAP Hellas, Ανδρέας Ξηρόκωστας. Ο ίδιος τοποθετείται υπέρ της έξυπνης εργασίας, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι η τηλεργασία δεν ήρθε για να μείνει, καθώς η ανθρώπινη επαφή και η δια ζώσης συναναστροφή στον επαγγελματικό τομέα δεν υποκαθίσταται. Σημειώνει μάλιστα ότι το σπίτι δεν αποτελεί χώρο εργασίας και προσθέτει ότι η εργασία έχει κοινωνική διάσταση και πως η αξία στον επαγγελματικό τομέα δημιουργείται από την ύπαρξη της ομάδας.

 

Κύριε Ξηρόκωστα συζητάμε όλο και περισσότερο τελευταία για την τεχνητή νοημοσύνη. Με ποιον τρόπο επηρεάζει την απόδοση του προσωπικού, πώς μπορεί να βελτιώσει τις λειτουργίες και να βοηθήσει μία επιχείρηση να επιτύχει εξοικονόμηση κόστους;

Καταρχήν δεν πρόκειται ποτέ οι μηχανές να λειτουργήσουν όπως οι άνθρωποι, καθώς δεν διαθέτουν το συναίσθημα και την κριτική προσέγγιση που προκύπτει από την εμπειρία και τον ψυχικό κόσμο του ανθρώπινου είδους. Όταν μιλάμε για τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται επί της ουσίας για την μεταφορά συσσωρευμένης γνώσης σε μία μηχανή, έτσι ώστε να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις ή να μας προτείνει κάποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, βασιζόμενη σε δεδομένα που εμείς έχουμε δώσει. Αυτό σημαίνει ότι βοηθάμε τις μηχανές να γίνουν λίγοι πιο έξυπνες για να μας βοηθήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας πιο σωστά. Είναι γεγονός ότι οι μηχανές γίνονται πιο έξυπνες, ενσωματώνεται η γνώση και η εμπειρία που έχει προκύψει από τα δεδομένα που έχουμε συλλέξει ή από συγκεκριμένες διαδικασίες λήψης αποφάσεων και αυτό δεν είναι κάτι που οδηγεί μόνο στη μείωση του κόστους, αλλά και στην αύξηση της αποδοτικότητας.

Οι άνθρωποι πρέπει να επικεντρωθούν σε αρμοδιότητες που μπορούν να υλοποιήσουν μόνο αυτοί όπως η κρίση και η λήψη αποφάσεων. Εάν ωστόσο στο σύστημα μπορεί να γίνει πιο έξυπνο, γιατί να μην γίνει; Σαφώς όμως η τεχνητή νοημοσύνη δεν απειλεί την ανθρώπινη παρουσία αλλά και την ανθρώπινη παρέμβαση στα γεγονότα.

 

Ο δικός σας ρόλος σε αυτό το κομμάτι ποιος είναι επομένως;

Εμείς προσφέρουμε στους πελάτες μας το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα να κερδίζουν χρόνο που θα τους εξασφαλίσει την ηγετική θέση που διατηρούν στην αγορά. Θα είμαστε πρωτοπόροι και σε αυτό, αλλά ανήκουμε ευρύτερα στους πρωτοπόρους και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας την αιχμή της τεχνολογίας ώστε να συνεχίσουν να βρίσκονται στην κορυφή.

 

-Τι είδατε να «μετασχηματίζεται» τον τελευταίο καιρό ως προς τις απαιτήσεις των πελατών προς το μέρος σας;

Διατηρούμε σταθερές και βαθιές σχέσεις με τους πελάτες μας, οι οποίοι λειτούργησαν έγκαιρα και γρήγορα, προσαρμοζόμενοι στις συνθήκες της περιόδου που διανύουμε. Οι οργανισμοί που διέθεταν μία σωστή υποδομή με πληροφοριακά συστήματα, με παράλληλα κανάλια, δυνατότητα απομακρυσμένης εργασίας και απομακρυσμένης εκτέλεσης εργασίας, είχαν την δυνατότητα να μην αντιληφθούν την έντονη μεταβολή που αντελήφθησαν κάποιες άλλες επιχειρήσεις. Υπήρξαν και αρκετοί, οι οποίοι συνειδητοποίησαν τον Μάρτιο, ότι θα έπρεπε να κάνουν τεχνολογικά άλματα.

Από την πλευρά μας δεν έχουμε προϊόντα που πουλήθηκαν λόγω κρίσης. Κάποιος μάλιστα θα περίμενε ότι ορισμένες επενδύσεις θα αναστέλλονταν προσωρινά λόγω της υγειονομικής κρίσης. Ωστόσο οι πελάτες μας συνέχισαν να επενδύουν και νομίζω ότι ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία να καταλάβει κανείς, ότι βρίσκεται στο σωστό σημείο από πλευράς τεχνολογικής υποστήριξης.

 

-Δεδομένου ότι στο χαρτοφυλάκιό σας εντάσσονται αρκετές ισχυρές επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων ο όμιλος Αγγελικούση, η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank, ο ΟΤΕ, υπήρξαν νέες συνεργασίες στις οποίες προχωρήσατε κατά την περίοδο της πανδημίας;

Ναι. Υπήρξαν ορισμένες νέες συνεργασίες με επιχειρήσεις. Δεν θα ήθελα να τις ανακοινώσω, αλλά νομίζω ότι όταν κρίνουν εκείνες κατάλληλη τη στιγμή θα το πράξουν από μόνες τους.

 

-Θα διαφοροποιήσω επομένως το ερώτημα. Ποιοι κλάδοι ήταν εκείνοι που προσέλκυσαν τις περισσότερες επενδύσεις αυτή την περίοδο;

Ο χώρος της λιανικής είναι ένας από αυτούς που επενδύουν, όπως και ο κλάδος της ενέργειας. Επιπλέον, οι αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις διατηρούν την δυναμική τους στο πεδίο των επενδύσεων κάτι που είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο για την πορεία της οικονομίας. Ταυτόχρονα και ο τομέας των eBooks κινήθηκε με ιδιαίτερη ένταση, εξυπηρετώντας την ανάγκη που προέκυψε από την κανονιστική απαίτηση, ενώ δική μας υποχρέωση ήταν να καλύψουμε νομικά τους πελάτες μας.

 

-Βλέπουμε έντονη κινητικότητα στην εγχώρια αλλά και στη διεθνή αγορά τεχνολογίας το τελευταίο διάστημα. Αναφέρω ονόματα ελληνικών εταιρειών όπως οι Entersoft, Epsilon Net, Space Hellas. Υπάρχουν ευκαιρίες αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, τις οποίες θα προτείνατε ως θυγατρική στη μητρική σας εταιρεία;

Αυτό θα συνέβαινε για περιπτώσεις εταιρειών που διαθέτουν μία πολύ ξεχωριστή ιδέα και θα σχετιζόταν με παρόχους τεχνολογικών λύσεων και όχι με εταιρείες που έχουν έτοιμο πελατολόγιο και εδραιωμένη θέση στην αγορά. Ωστόσο δεν προχωράμε σε συγχωνεύσεις, καθότι ακολουθούμε τον δρόμο μας. Εκτιμώ ότι είναι πολύ ενδιαφέρον να υπάρχει αυτή η κινητικότητα. Είναι σημαντικό να δημιουργηθούν δυνατά σχήματα, βιώσιμα και με προοπτική.

 

-Θα δούμε νέες συμπράξεις από πλευράς σας; Θυμίζω το πρόγραμμα Αthina που τρέξατε μαζί με την PwC, την Accenture, τη Deloitte, την ΑΜ, τη Βyte και την Intrasoft.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του προγράμματος στη διάρκεια του πρώτου lockdown. Οι πρώτοι 40 απόφοιτοι ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρόγραμμα καθότι πιστοποιήθηκαν στο σύνολό τους. Είναι κάτι που θα συνεχίσουμε. Όλοι οι συμμετέχοντες απορροφήθηκαν επαγγελματικά στις συνεργαζόμενες εταιρείες του προγράμματος. Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε ευκαιρίες εργασίας και το πετύχαμε.

 

-Δώστε μας εάν θέλετε μία εικόνα για το πώς κινήθηκαν οι πωλήσεις σας κατά το πρώτο εξάμηνο;

Θεωρώ ότι θα έχουμε διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης στο σύνολο του 2020, όπως διαφαίνεται αυτή τη στιγμή. Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο όμως, είναι να στηρίξουμε τους πελάτες μας και να τελειώσει όσο το δυνατόν συντομότερα αυτό που ζούμε, ούτως ώστε να μπορέσουμε να χαρούμε τις επιτυχίες μας.

-Πώς αναπροσαρμόσατε τη στρατηγική σας αυτή την περίοδο;

Συνέβη πολύ γρήγορα η αποκέντρωση των δυνάμεών μας. Είμαστε εξοικειωμένοι με την απομακρυσμένη εργασία παρότι η απόσταση με τους ανθρώπους μας, μας πονάει πολύ. Είναι εντελώς διαφορετική η επαφή όταν οι άνθρωποι βρίσκονται κοντά και συνεργάζονται και τελείως διαφορετική όταν συνεργάζονται μέσω μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

 

-Επομένως αν και είστε άνθρωπος της τεχνολογίας δεν είστε υπέρ της τηλεργασίας; Πιστεύετε ότι όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να συνυπάρχουν επαγγελματικά στον ίδιο χώρο.

Ακριβώς έτσι είναι. Διότι εάν ανοίξει και πάλι η αγορά, επιθυμία μου είναι να δω όλους τους συνεργάτες μου στο γραφείο. Επί της ουσίας είμαι υπέρ της έξυπνης εργασίας, αλλά δεν πιστεύω ότι το σπίτι είναι χώρος δουλειάς. Είναι χώρος ηρεμίας, ξεκούρασης, οικογενειακών στιγμών. Η δουλειά άλλωστε έχει μία κοινωνική διάσταση, την οποία δεν πρέπει να την ξεχνάμε. Άλλωστε η αξία που λαμβάνει κανείς από την ομάδα είναι εκείνη που κάνει την διαφορά.

 

Τι θα δούμε στο προσεχές Virtual Data Innovation Tour που συνδιοργανώνετε με την Intel;

Θα δούμε την άλλη πλευρά της SAP, η οποία δίνει την δυνατότητα σε οργανισμούς να δημιουργούν τις δικές τους εφαρμογές. Επομένως συζητάμε για ένα τμήμα που σχετίζεται με την πλατφόρμα ανάπτυξης, η οποία είναι ολοκληρωμένη με τις έτοιμες εφαρμογές που διαθέτουμε. Είναι όμως ένας χώρος στον οποίο ο καθένας μπορεί να αναπτύξει το λογισμικό που επιθυμεί, τις εφαρμογές που επιθυμεί και αυτό που θα δημιουργήσει να είναι διασυνδεδεμένο με τα συστήματά του και να παρέχεται και μέσα από μία πλατφόρμα cloud γιατί νομίζω ότι από εδώ και πέρα οτιδήποτε λέμε κάπως έτσι θα περιγράφεται. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, οι πλατφόρμες στο cloud θα γίνονται όλο και πιο συνηθισμένες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα εκλείψουν οι εγκαταστάσεις. Επομένως θα δει κανείς τι άλλα πράγματα μπορεί να δημιουργήσει, καθώς και να ανακαλύψει τι μπορεί να κάνει μέσα από μία πλατφόρμα αλλά και σε ένα πολύ δομημένο περιβάλλον όπως είναι ένα περιβάλλον εφαρμογών, να λειτουργήσει με δημιουργικότητα και να πετύχει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Καλούμε επομένως όσους έχουν όρεξη να δουν τι μπορεί να κάνει κανείς και πως μπορεί να δημιουργήσει εφαρμογές και καινοτομία.