Η Accenture χαρακτηρίζει «success story» τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ «σε πλήρως ψηφιακό, ευέλικτο και διεθνοποιημένο παίκτη», υπό την αιγίδα του διευθύνοντος συμβούλου, Γιώργου Στάσση. Όπως αναφέρει η Accenture, ο μεγαλύτερος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο ταξίδι ψηφιακού μετασχηματισμού με απώτερο σκοπό να εξελιχθεί από έναν παραδοσιακό προμηθευτή ενέργειας σε μια σύγχρονη, ψηφιακή εταιρεία, που επενδύσει σε νέες τεχνολογίες και καινοτόμες λύσεις.

Η ανάρτηση στο linkedin του Σκοτ Τίνκλερ, Global Senior Managing Director της Accenture, είναι μία αποτύπωση του νέου digital πυλώνα που τρέχει επί του παρόντος η ΔΕΗ, επενδύοντας περί τα 400 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΗ ολοκλήρωσε έναν εντυπωσιακό μετασχηματισμό σε λίγο χρόνο, που την έχει μεταμορφώσει σε έναν πλήρως ανανεωμένο οργανισμό, λέει ο διεθνής κολοσσός, ενώ στέκεται στην άνοδο κατά 80% στις ΑΠΕ σε μόλις δυο χρόνια με έμφαση στη βιωσιμότητα.

«Όλα ξεκίνησαν με έναν δυναμικό CEO που ανέλαβε το τιμόνι τον Αύγουστο του 2019 και προσέλαβε μια all-star ομάδα Διοίκησης», τονίζει η Accenture προσθέτοντας πως δημιουργήθηκε ένας νέος Δείκτης Ψηφιακής Απόδοσης (DPI) που καθοδήγησε τον μετασχηματισμό της εταιρείας και μετρά τη ψηφιοποίηση διαδικασιών και συστημάτων. Τον πρώτο χρόνο εφαρμογής, ο δείκτης DPI της ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 37%, με αύξηση 15% να καταγράφεται από το 2022 έως το 2023 καθώς τα έργα εισέρχονταν σε πολύπλοκες φάσεις εκτέλεσής τους. Για να διατηρήσει την ανάπτυξη του DPI, το τμήμα Πληροφορικής έπρεπε να μεταβεί από μια λειτουργία επιχειρησιακής υποστήριξης στον κεντρικό μοχλό του ψηφιακού μετασχηματισμού της ΔΕΗ.

Για το σκοπό αυτό, η Accenture και η ΔΕΗ επικεντρώθηκαν σε τρεις τομείς:

  • ανάπτυξη του cloud με μεταφορά 170 εφαρμογών στο cloud με αποτέλεσμα να κλείσουν δύο φυσικά κέντρα δεδομένων (data centers),
  • μια νέα, κεντρική «αποθήκη δεδομένων», με 140 terabytes δεδομένων που αναλύονται από 750 διαφορετικές αναφορές στο PowerBI και
  • ασφάλεια, με τη ΔΕΗ να χειρίζεται πλέον 25.000 περιστατικά ασφαλείας και 360.000 ύποπτα email ετησίως.