Ο Παναγιώτης Βασιλειάδης, Managing Director, ο Λεωνίδας Τουγιαννίδης, Commercial Director και ο Δημήτρης Πάτσος, Security Services Director της ADACOM SA μιλάνε στο netweek για τη στρατηγική και το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, τα εντυπωσιακά της αποτελέσματα καθώς και για το νέο πλαίσιο συνεργασίας της με την Check Point.

NetWeek: Ποια είναι η φιλοσοφία και ποιο το όραμα της ADACOM; Ποια είναι η πορεία και η θέση της εταιρείας στην ελληνική αγορά;

Παναγιώτης Βασιλειάδης: Το όραμα της ADACOM, όπως αυτό έχει οριστεί από τη διοίκηση, είναι να αποτελεί «Βασικό σημείο αναφοράς για την ψηφιακή ασφάλεια σε Ελλάδα και εξωτερικό». Το προσωπικό της ADACOM, ακολουθώντας το όραμα της εταιρείας συμβάλλει ο καθένας από τη θέση του στην επιτυχημένη ολοκλήρωση αυτού του οράματος.

Η ADACOM δραστηριοποιείται στον κλάδο παροχής Υπηρεσιών Δημοσίου Κλειδιού (ΡΚΙ) και Ασφάλειας Πληροφοριών, ενώ τοποθετείται ως ένας έμπειρος, αξιόπιστος και εξειδικευμένος συνεργάτης, ικανός να υποστηρίξει τους πελάτες μας σε ένα περιβάλλον με ταχύτατες αλλαγές και διαρκείς εξελίξεις.

NetWeek: Ποιοι είναι οι κύριοι άξονες δραστηριοποίησης της ADACOM;

Λεωνίδας Τουγιαννίδης: Οι δραστηριότητες και υπηρεσίες της ADACOM μπορούν να διαχωριστούν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες.

Στην πρώτη κατηγορία υπηρεσιών κατατάσσονται οι υπηρεσίες πιστοποίησης με την αξιοποίηση υποδομών δημοσίου κλειδιού (PKI). Αξιοποιώντας το πιστοποιημένο, από τη VeriSign, Κέντρο Πιστοποίησής της, η ADACOM παρέχει για πάνω από 10 χρόνια υπηρεσίες υποδομής δημοσίου κλειδιού σε Δημόσιους και Χρηματοοικονομικούς οργανισμούς της Ελλάδας, των Βαλκανίων, της Κύπρου και της ΝΑ Ευρώπης.

Από το 2002, η ADACOM είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT) ως Πάροχος Υπηρεσιών Πιστοποίησης, οπότε έχει τη δυνατότητα έκδοσης Αναγνωρισμένων Πιστοποιητικών που έχουν ισχύ τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις χώρες της Ε.Ε. Η δεύτερη κατηγορία υπηρεσιών περιέχει μια σειρά προσεκτικά επιλεγμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών που αφορούν όλες τις πτυχές των απαιτήσεων ασφάλειας των σύγχρονων επιχειρήσεων.

Σε αυτή την οικογένεια ανήκουν οι υπηρεσίες δοκιμών ασφάλειας (Penetration Testing), εκτίμησης Ευπαθειών (Vulnerability Assessment), σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής ασφάλειας και ανάπτυξης πολιτικών ασφάλειας, αλλά και υπηρεσίες διαχείρισης φήμης και υπηρεσίες Online fraud detection και antiphising.

Τέλος, η τρίτη κατηγορία δραστηριοτήτων της ADACOM αποτελείται από ένα πλήρες portfolio λύσεων ασφάλειας, τις οποίες παρέχει η ADACOM μέσα από ένα προσεκτικά επιλεγμένο δίκτυο έμπιστων συνεργατών και φορέων παροχής υπηρεσιών.

Στους στρατηγικούς μας συνεργάτες περιλαμβάνονται εταιρείες οι λύσεις των οποίων αξιολογούνται ως βέλτιστες σε εκθέσεις ανεξάρτητων αναλυτών, καθώς και πάροχοι εταιρικών λύσεων παγκόσμιας εμβέλειας, όπως οι VeriSign, Symantec, Checkpoint, Microsoft Corporation, G&D, E-Lock, nCipher, Omnikey, Safenet Zscaler, κ.λπ.

NetWeek: «Security First» είναι το βασικό μότο της ADACOM. Ποια είναι η πρόταση και η εμπειρία της εταιρείας σας που διασφαλίζει το παραπάνω;

Δημήτρης Πάτσος: Η ασφάλεια των πελατών μας αποτελεί τον πρωταρχικό μας στόχο. Ως ADACOM σχεδιάζουμε και υλοποιούμε λύσεις που εστιάζουν στην ασφάλεια των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και συναλλαγών από-άκρο-σε-άκρο: από τον server που λειτουργεί στο data center στην καρδιά μιας επιχείρησης ή και στο cloud, μέχρι και το τερματικό σημείο στο οποίο έχει πρόσβαση ο χρήστης.

Αναφέρουμε σκόπιμα το cloud, καθώς -εδώ και 10 περίπου χρόνια- η ADACOM λειτουργεί, μέσα από τα ιδιόκτητα data center της, ως ένας “Authentication Cloud Provider” για πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες, χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες στην ΝΑ Ευρώπη.

Η υποδομή αυτή, σε συνδυασμό με τη μακρόχρονη εμπειρία, τις συνεργασίες με κορυφαίους κατασκευαστές και τις εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες ασφάλειας εγγυούνται στους πελάτες μας ότι η ασφάλεια παίζει τον πρωταρχικό ρόλο.


NetWeek: Η οικονομική ύφεση στη χώρα, σας επηρέασε;

Λεωνίδας Τουγιαννίδης: Καθόλου! Απ’ εναντίας το 2010 ήταν, για άλλη μια φορά, χρονιά βελτίωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων και μάλιστα είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι και για το 2011.

Οι λόγοι για αυτό είναι πολύ συγκεκριμένοι:
1. Πληρότητα: Οι λύσεις που παρέχουμε μπορούν να ομογενοποιήσουν τη διαχείριση ασφάλειας της υποδομής, δημιουργώντας οικονομικά οφέλη για τον πελάτη
2. Εξωστρέφεια: Το ένα τέταρτο σχεδόν του κύκλου εργασιών μας προήλθε από το εξωτερικό και αναμένεται να φτάσει το 40% το 2011, καθώς στα σχέδιά μας είναι και η ίδρυση γραφείων σε δύο γειτονικές χώρες και
3. Επενδύσεις: Το γεγονός ότι η ADACOM, αλλά και ο Ομιλος Ideal στον οποίο ανήκουμε, είναι από τις πλέον υγιείς και σταθερά ανοδικές εταιρείες στο χώρο της Πληροφορικής μάς δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε επενδύσεις που απαιτούνται για να διατηρήσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουμε και να εδραιωθούμε ακόμα περισσότερο στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αυτή τη στιγμή εκτελούμε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο επιχειρηματικό πλάνο με επενδύσεις σε υποδομές, παρουσία σε περισσότερες χώρες και προσλήψεις έμπειρων ανθρώπων της αγοράς.

NetWeek: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ADACOM έναντι του ανταγωνισμού;

Παναγιώτης Βασιλειάδης: Η ADACOM είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται αποκλειστικά στο χώρο της ασφάλειας πληροφοριών και του ΡΚΙ, και μάλιστα έχει μείνει πιστή σε αυτό τον τομέα για 14 χρόνια. Αυτή η φιλοσοφία και η προσήλωση αποτελεί από μόνη της εγγύηση για την τεχνογνωσία, εμπειρία και εξειδίκευση των ανθρώπων της, πράγμα που τη διαφοροποιεί σημαντικά στην αγορά.

Το μεγαλύτερο αγαθό της ADACOM, και μια από τις μεγαλύτερες υπεραξίες της, είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι της. Η ADACOM διαθέτει από τα πλέον αναγνωρισμένα και αξιόλογα στελέχη, ενώ συνεχώς επενδύει με εκπαιδεύσεις αλλά και νέες δυναμικές προσθήκες, δημιουργώντας μια από τις πιο έμπειρες και συμπαγείς ομάδες συμβούλων, τεχνικών και εμπορικών στελεχών της αγοράς.

Η εμπειρία των στελεχών της ADACOM απεικονίζεται και στα έργα τα οποία έχουν κληθεί να διεκπεραιώσουν. Στους πελάτες μας συγκαταλέγονται σχεδόν το σύνολο των τραπεζών της χώρας μας, ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών στο εξωτερικό, καθώς και μια πλειάδα επιχειρήσεων και Οργανισμών του ευρύτερου Δημοσίου και Χρηματοπιστωτικού Τομέα σε περισσότερες από 16 χώρες της Αν. Ευρώπης!

Τέλος, ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα της ADACOM είναι οι υποδομές της και πιο συγκεκριμένα τα δύο (2) data center μας που αποτελούν τη βάση για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών ασφάλειας, όπως ηλεκτρονικές υπογραφές, υπηρεσίες Πιστοποίησης φυσικών προσώπων, ιστοτόπων και συσκευών και υπηρεσιών Χρονοσήμανσης. Τα δύο data center έχουν στοιχίσει περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ και έχουν ελεγχθεί από Φορείς της χώρας μας και του εξωτερικού, σύμφωνα με το πρότυπο WebTrust for CAs (AICPA/CICA), ενώ είναι πιστοποιημένα και κατά το πρότυπο ISO/IEC 27001 (από το 2008).

NetWeek: Ποιες είναι οι ευκαιρίες και ποιες οι προκλήσεις για τον κλάδο της ασφάλειας στην Ελλάδα;

Λεωνίδας Τουγιαννίδης: Οι ευκαιρίες είναι πάρα πολλές, παρά την γενικότερη οικονομική κρίση. Ερευνες ανεξάρτητων οίκων, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν στην πράξη κατά το παρελθόν, δείχνουν ότι και το 2011 θα υπάρχει ανάπτυξη στον κλάδο της ασφάλειας δεδομένων και δικτύων στη χώρα μας, της τάξεως του 10%.

Οι προκλήσεις, βέβαια, είναι περισσότερες, καθώς το ηλεκτρονικό έγκλημα πλέον δεν κοιτά συγκεκριμένες αγορές ή συγκεκριμένους οργανισμούς, αλλά μπορεί να στοχοποιήσει κάθε οργανισμό σε κάθε αγορά και σε κάθε σημείο του κόσμου. Οι πελάτες μας και η αγορά αναζητεί εναγωνίως να ομογενοποιήσει τα συστήματα ασφαλείας τους, να μειώσει το κόστος συντήρησής τους και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά τους.


NetWeek: Ποιες είναι οι βασικότερες προκλήσεις και κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες εταιρείες όσον αφορά στην προστασία των πληροφοριών και των πληροφοριακών συστημάτων τους; Ποια είναι η πρόταση της ADACOM;

Λεωνίδας Τουγιαννίδης: Οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι στα πληροφοριακά συστήματα είναι άμεσα συνδεδεμένοι με το επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται ένας Οργανισμός. Από την άλλη πλευρά, όμως, η αξία της πληροφορίας είναι -πραγματικά- πολύ μεγάλη σε κάθε Οργανισμό. Το γεγονός αυτό επιβάλλει την αντιμετώπιση των αναγκών κάθε Οργανισμού σαν μοναδική και ξεχωριστή περίπτωση.

Σαφώς και υπάρχουν οι λεγόμενοι «βασικοί» μηχανισμοί προστασίας, όπως π.χ. τα UTM, οι λύσεις backup, οι λύσεις antivirus, αλλά, σήμερα, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, tablet PC’s, προσωπικούς και κοινόχρηστους υπολογιστές για επιχειρηματικούς σκοπούς. Οι συνήθειες αυτές επιβάλλουν λύσεις ασφάλειας πληροφοριών που στοχεύουν περισσότερο στο να «συνοδεύουν το χρήστη», παρά στο να «προστατεύουν την περίμετρο», η οποία γίνεται ολοένα και πιο θολή.

Από την άλλη πλευρά, ακόμη και η καλύτερη τεχνολογικά λύση δεν παρέχει επαρκή προστασία όταν δεν υλοποιεί τις κατάλληλες πολιτικές ασφάλειας. Μια πολιτική δεν αντικατοπτρίζει απλά τις απαραίτητες τεχνικές ρυθμίσεις σε μια συσκευή ή ένα λογισμικό ασφάλειας: μια πολιτική ασφάλειας αντικατοπτρίζει μια διαδικασία ανάλυσης και αξιολόγησης κινδύνων, η οποία είναι αμιγώς επιχειρηματική λειτουργία.

Η πρότασή μας, λοιπόν, αφορά στην ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών και λύσεων για την προστασία της υποδομής, των δεδομένων και ηλεκτρονικών υπηρεσιών των πελατών μας με στόχο τη συνοχή και συνέπεια αυτών των πολιτικών και τη μετρήσιμη μείωση του κόστους διαχείρισής τους.

NetWeek: Με δεδομένο ότι οι απειλές και οι κίνδυνοι αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, αυξάνονται και οι ανάγκες για επενδύσεις στην ασφάλεια. Από την άλλη, η οικονομική κρίση έχει επιβάλει σημαντικές περικοπές στις δαπάνες πληροφορικής. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τι θα συμβουλεύατε μια εταιρεία;

Δημήτρης Πάτσος: Πάντοτε πιστεύαμε πως οι λύσεις ασφάλειας πληροφοριών αποτελούσαν επένδυση και όχι δαπάνη: η φιλοσοφία της ADACOM εστιάζει στο πώς η ασφάλεια πληροφοριών μπορεί να εξυπηρετήσει τις επιχειρηματικές λειτουργίες ενός Οργανισμού – όχι στην απλή προμήθεια και εγκατάσταση μιας τεχνολογίας.

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, στοιχειοθετούμε ένα ολόκληρο business case, το οποίο υποστηρίζουμε τόσο από τεχνική όσο και από οικονομική άποψη σε διάφορα επίπεδα του Οργανισμού. Προσπαθούμε να καταστήσουμε σαφές πως ένας Οργανισμός έχει να κερδίσει από μια επένδυση σε λύσεις ασφάλειας πληροφοριών – δεν ξοδεύει για «να μη χάσει». Θεωρούμε πως η φιλοσοφία αυτή μας έχει ξεχωρίσει ανάμεσα στις εταιρείες του χώρου.

NetWeek: Σήμερα τα δεδομένα και οι πληροφορίες είναι το σημαντικότερο asset κάθε εταιρείας. Παρόλα αυτά, δεν είναι σπάνιες οι ειδήσεις για απώλεια σημαντικών δεδομένων και πληροφοριών πελατών. Ποια είναι η πρόταση της ADACOM στην περιοχή του Data Loss Prevention;

Λεωνίδας Τουγιαννίδης: Η ADACOM ήταν από τις πρώτες εταιρείες που επένδυσε σε λύσεις Data Loss Prevention, πριν από 3 χρόνια περίπου, αρκετά προτού το φαινόμενο πάρει τη δημοσιογραφική έκταση των τελευταίων μηνών. Μέσα από προσεκτική επιλογή κατάλληλων μεθοδολογιών και κατασκευαστών, η ADACOM σήμερα έχει υλοποιήσει μια σειρά έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχοντας αποκτήσει πολύ μεγάλη εμπειρία.

Διαθέτουμε μια πλήρη γκάμα συμβουλευτικών υπηρεσιών για την αναγνώριση, χαρακτηρισμό και επίβλεψη των ευαίσθητων δεδομένων ενός Οργανισμού, πλήρεις σουίτες προϊόντων για μεσαίες ή μεγάλες επιχειρήσεις και έναν ικανό αριθμό πιστοποιημένων μηχανικών που μπορούν να υποστηρίξουν ακόμη και τα πιο σύνθετα έργα.

Το πιο σημαντικό, ίσως, από όλα είναι ότι έχουμε την εμπειρία να «οδηγήσουμε» έναν Οργανισμό στα διάφορα στάδια ενός τέτοιου έργου: από την αναγνώριση ευαίσθητων δεδομένων μέχρι την επέκταση και ολοκλήρωση λύσεων data loss prevention με τεχνολογίες κρυπτογράφησης και authentication.


NetWeek: Μπορείτε να αναφερθείτε σε κάποια ενδεικτικά έργα τα οποία εκτελέσατε στο 2010;

Δημήτρης Πάτσος: Το 2010 ήταν μια ιδιαίτερα επιτυχημένη χρονιά, στην οποία αναλάβαμε και παραδώσαμε μια σειρά διαφορετικών έργων ασφάλειας πληροφοριών στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη.

Ενδεικτικά, παρείχαμε υπηρεσίες Cloud Authentication σε διάφορες Τράπεζες της Αν. Ευρώπης, ολοκληρώσαμε την Υποδομή Δημοσίου Κλειδιού ενός εκ των μεγαλυτέρων εταιρειών online gaming παγκοσμίως, ενώ παράλληλα υλοποιήσαμε έργα Data Leakage Prevention για δύο μεγάλους Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς (στην Ελλάδα και το εξωτερικό), τις οποίες ενοποιήσαμε με λύσεις gateway & endpoint encryption.

Επίσης επιλεχθήκαμε, μέσα από διεθνή διαγωνισμό, για την υλοποίηση προγράμματος Vulnerability & Compliance Management για ιδιωτικό οργανισμό με παρουσία σε περισσότερες από 25 χώρες, εκτελούμε μια σειρά έργων Penetration Test & Application Assessment (ξανά μέσα από διεθνή διαγωνισμό) για περισσότερα από 100 sites/applications, ενώ ολοκληρώσαμε -με επιτυχία- έργο hardening και compliance για τα Συστήματα Ηλεκτρονικής Τραπεζικής μεγάλης ελληνικής τράπεζας. Σε όλα τα παραπάνω έργα έχουμε αναλάβει, επίσης, και την υποστήριξή τους.

NetWeek: Ποιες είναι οι στρατηγικές συνεργασίες της εταιρείας; Τι περιλαμβάνουν αυτές οι συνεργασίες και ποια τα οφέλη που συνεπάγονται για τον τελικό σας πελάτη;

Λεωνίδας Τουγιαννίδης: Η ADACOM διαθέτει μακρόχρονες και στρατηγικές συνεργασίες με κορυφαίους κατασκευαστές. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες, η ADACOM ήταν ο στρατηγικός συνεργάτης (Affiliate) της VeriSign για τη ΝΑ Ευρώπη και ο κύριος συνεργάτης της Check Point για την Ελλάδα και την Κύπρο. Οι συνεργασίες αυτές παραμένουν μέχρι και σήμερα, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

H ADACOM ο μοναδικός Platinum Partner της Check Point στην ΝΑ Ευρώπη, με εξειδίκευση σε λύσεις firewalling, endpoint security, DLP, remote access και είναι ο μοναδικός Certified Partner της Symantec με εξειδίκευση σε λύσεις Security. Αλλες στρατηγικές συνεργασίες της εταιρείας περιλαμβάνουν λύσεις ασφάλειας της MicroSoft, antiphishing της VerSafe (αποκλειστικός συνεργάτης στην Αν. Ευρώπη), Managed DNS, Security Intelligence & Anti-DDoS της VeriSign (αποκλειστικός συνεργάτης στην ΝΑ Ευρώπη), λύσεις ΡΚΙ της Entrust, κ.ά.

Οι συνεργασίες αυτές έχουν μια σειρά από οφέλη για τον τελικό πελάτη: πολύ μεγάλη τεχνογνωσία για την επιλογή της βέλτιστης τεχνικο-οικονομικά λύσης, ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές, μεγάλη ταχύτητα στην ολοκλήρωση ενός έργου και πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα στην υποστήριξη μετά την εγκατάσταση.

Από την άλλη πλευρά, η ADACOM προσφέρει ένα πλήθος υπηρεσιών με αποκλειστικά δικούς της πόρους. Η μακρόχρονη εμπειρία μας, τόσο σε λύσεις application security & strong authentication, όσο και σε λύσεις network security, μάς επιτρέπει να παρέχουμε πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσίες vulnerability assessment & penetration test. Ενδεικτικά και μόνο, τον τελευταίο χρόνο, η ADACOM έχει πραγματοποιήσει περισσότερους από 25 ελέγχους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τέλος, η ADACOM παρέχει υπηρεσίες συμμόρφωσης με διεθνή πρότυπα ασφάλειας, όπως ISO27001, WebTrust for CAs και SOX, έχοντας επίσης υλοποιήσει επιτυχώς αντίστοιχα έργα. Πρόσφατα μάλιστα, η ADACOM, επιλέχθηκε (μέσα από διεθνή διαγωνισμό) σαν πάροχος υπηρεσιών συμμόρφωσης ως προς το πρότυπο SOX για Οργανισμό με παρουσία σε περισσότερες από 25 χώρες.

NetWeek: Ποιο είναι το μοντέλο δραστηριοποίησης της ADACOM στην ελληνική αγορά;

Παναγιώτης Βασιλειάδης: Η ADACOM διαθέτει μια ομάδα 30 ανθρώπων που στελεχώνουν το τεχνικό και εμπορικό τμήμα της εταιρείας ενώ, για όλες τις υπόλοιπες διαδικασίες (HR, logistics, credit, κτλ.) υποστηρίζεται από τον Ομίλου Ideal. Εχει γραφεία και δύο data centers στην Αθήνα, χρησιμοποιεί τα γραφεία του Ομίλου Ideal στο Μόναχο και το Ισραήλ, ενώ στα πλάνα της για τη φετινή χρονιά είναι να αποκτήσει παρουσία και σε μία τουλάχιστον χώρα της Αν. Ευρώπης.

Το μοντέλο δραστηριοποίησής μας είναι κατά βάση πελατοκεντρικό και συμβουλευτικό, έχοντας ως στόχο πάντα την πλέον ολοκληρωμένη και ομογενή λύση. Βοηθάμε τους πελάτες μας να κατανοήσουν και να καταγράψουν τις προκλήσεις τους, να διαμορφώσουν ένα πλάνο αντιμετώπισής τους και με συνέπεια, αμεσότητα και υπευθυνότητα να βρούμε λύσεις που ικανοποιούν τις παρούσες και μελλοντικές ανάγκες τους.


NetWeek: Σε ποιες κατηγορίες της αγοράς απευθύνονται οι λύσεις και οι υπηρεσίες της ADACOM;

Λεωνίδας Τουγιαννίδης: Θα έλεγα ότι το πελατολόγιό μας αποτελεί μια ένδειξη της κατηγορίας των αγορών που απευθυνόμαστε – αυτή είναι κυρίως το Δημόσιο, Ο χρηματοπιστωτικός τομέας, οι μεγάλες εταιρείες, συνήθως με παρουσία στο εξωτερικό, και αυτές των οποίων η ασφάλεια των δεδομένων και της υποδομής τους αποτελεί κρίσιμο επιχειρηματικό παράγοντα.

NetWeek: Τι άλλαξε στη συνεργασία σας με την Check Point;

Λεωνίδας Τουγιαννίδης: Πάρα πολλά και ταυτόχρονα λίγα! Η Check Point είναι από τις ελάχιστες εταιρείες στο χώρο που εξειδικεύεται μόνο στην ανάπτυξη λύσεων ασφαλείας και η φιλοσοφία της αυτή συγγενεύει με αυτή της ADACOM. Η συνεργασία μας με την Check Point είναι στρατηγική και άρρητα συνδεμένη με το DNA της εταιρείας από το 1999, όπου και υπογράψαμε το συμβόλαιο αντιπροσώπευσής της στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Θεωρούμε ότι και η ίδια η αγορά όταν σκέφτεται Check Point συνειρμικά έχει κατά νου και την ADACOM. Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε πως η πολύ μεγάλη εμπειρία, η τεχνογνωσία και οι άνθρωποι της ADACOM θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν καλύτερα για την κάλυψη των αναγκών που έχουν οι τελικοί πελάτες.

NetWeek: Aρα, αυτή η αλλαγή είναι για το καλύτερο;

Λεωνίδας Τουγιαννίδης: Σαφώς! Κάθε στρατηγική που στόχο έχει την αύξηση της προστιθέμενης αξίας, τη διατήρηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων και τη μείωση του κινδύνου να επιχειρείς σε μια εμπορευματοποιημένη (commoditized) αγορά, είναι στη σωστή κατεύθυνση. Σίγουρα κάθε αλλαγή απαιτεί προσαρμογή και μεγαλύτερη προσπάθεια, αλλά αυτό έχει ήδη γίνει σε επίπεδο διαδικασιών, υποδομών και ανθρώπων, από το τέλος του περασμένου έτους.

NetWeek: Ποια είναι τα σχέδια της ADACOM για το μέλλον;

Παναγιώτης Βασιλειάδης: Τα σχέδια μας αφορούν στην ταχυτάτη ανάπτυξη της εταιρείας μας στη χώρα, αλλά και στο εξωτερικό, την καλύτερη διασύνδεσή της με ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, ώστε να δημιουργηθεί μια σχέση διαρκούς ανταλλαγής τεχνογνωσίας, συνδέοντας την ακαδημαϊκή έρευνα με τις πραγματικές συνθήκες και ανάγκες της αγοράς.

Τέλος, μέσα στα σχέδια της ADACOM είναι και η ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών σχετικών με την ασφάλεια υποδομών, τα οποία θα σχεδιαστούν αρχικά σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς της Ελλάδας και της ΝΑ Ευρώπης.