Σε νέα έργα θα συμμετάσχουν από κοινού κατά το προσεχές χρονικό διάστημα η Αdaptit και η Altus μετά την ανάληψη του έργου για λογαριασμό τoυ Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA). Ένα από αυτά θα είναι η συμμετοχή στα συστήματα ελέγχου του ελληνικού στρατού, μέσω διαγωνισμού στον οποίο έχουν καταθέσει προσφορά οι δύο εταιρείες τεχνολογίας. Το εν λόγω έργο αφορά στην παροχή 10 συστημάτων και 20 μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία θα τοποθετηθούν στη συνοριακή γραμμή της χώρας και θα εκτελούν πτήσεις επιτήρησης θαλασσίων και χερσαίων συνόρων. «Ταυτόχρονα προχωρήσαμε πριν από λίγες ημέρες την παράδοση 32 μη επανδρωμένων συστημάτων, Atlas 204, στον ελληνικό στρατό, τα οποία θα τοποθετηθούν επίσης στα νησιά για επιτήρηση συνοριακών γραμμών και συλλογή πληροφοριών», αναφέρει στο NetFAX ο διευθύνων σύμβουλος της Altus, Ζαχαρίας Σαρρής.

Το έργο για τον EMSA

Nα σημειωθεί ότι η κοινοπραξία των δύο ελληνικών εταιρειών προχώρησε ήδη στην υπογραφή σύμβασης για τα επόμενα τρεισήμισι έτη – όπως διαβάσατε χθες στο NetFAX – με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών μέτρησης ρύπων με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για λογαριασμό των λιμενικών αρχών που υπάγονται στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι λιμενικές αρχές της Ελλάδας, της Κύπρου, της Γερμανίας και της Πορτογαλίας και εκτιμούμε ότι το έργο θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες χώρες – μέλη της Ε.Ε.», αναφέρει από την πλευρά του ο εμπορικός διευθυντής της Adaptit, Βασίλης Καραβασίλης.

«Για εμάς είναι προτεραιότητα μέσα στα επόμενα χρόνια, να ολοκληρώσουμε ένα έργο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο παρουσιάζει πολλές προκλήσεις, δεδομένου ότι θα μας ζητηθεί από αρκετά – κράτη μέλη να στήσουμε τα συστήματά μας. Ταυτόχρονα θα κληθούμε να επιχειρήσουμε για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα με πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Λαμβάνοντας οδηγίες από τα κεντρικά της EMSA στην Πορτογαλία θα έχουμε στην διάθεσή μας στοιχεία περιεκτικότητας σε θείο από τα πλοία που θα μας υποδεικνύονται και όπου χρειάζεται θα συνδράμουμε με μέσα επιτήρησης σε περιπτώσεις περιβαλλοντικών καταστροφών όπως διαρροές πετρελαίου ή άλλες αιτίες που θα μπορούσαν να μολύνουν τη θάλασσα», επισημαίνει ο κύριος Σαρρής.

Ο ίδιος αναφέρει ότι στο επιχειρηματικό πεδίο η συγκεκριμένη συμφωνία φέρνει στο προσκήνιο συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών που αναπτύσσει η Altus, η οποία επιφορτίζεται με ένα έργο ειδικών προδιαγραφών όπως το συγκεκριμένο, σε μία αναπτυσσόμενη αγορά, αυτήν του air quality management. «Παρόμοιες εφαρμογές πέρα από τα πλοία θα αρχίσουμε να βλέπουμε και στην ξηρά, σε βιομηχανικές περιοχές και σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπου πλέον η ποιότητα του αέρα που αναπνέει ο πολίτης θα είναι μετρήσιμη και θα τίθενται συγκεκριμένα όρια ως προς τις εργασίες που διενεργούνται και θα μπορούσαν να μολύνουν το περιβάλλον».

Εφαρμογή και σε κρίσιμες υποδομές

Ο κύριος Καραβασίλης αναφέρεται και στον τομέα των κρίσιμων υποδομών όπως για παράδειγμα οι αγωγοί φυσικού αερίου. «Σε αυτή την περίπτωση το μη επανδρωμένο αεροσκάφος έχει την δυνατότητα να συγκεντρώνει σε πραγματικό χρόνο εικόνα και δεδομένα από ένα συγκεκριμένο σημείο και οι εφαρμογές μπορούν να αξιοποιηθούν εκτός της μέτρησης των ρύπων σε καράβια, σε επιτήρηση κρίσιμων υποδομών όπως αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου και δίκτυα ηλεκτροδότησης».

Χώρος για ανάλογα έργα και στον ιδιωτικό τομέα

Τα δύο στελέχη αναφέρουν ότι η συνεργασία Adaptit-Altus θα προσφέρει τοποθέτηση για τις δύο επιχειρήσεις και σε έργα ιδιωτικών φορέων. «Αναμένουμε πελάτες και από τον ιδιωτικό τομέα να ενδιαφερθούν για τέτοιου είδους υπηρεσίες που σχετίζονται με την μέτρηση των ρύπων στη θάλασσα. Για παράδειγμα μία ναυτιλιακή εταιρεία έχει υποχρέωση συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Επομένως μπορεί να ζητήσει την υπηρεσία αυτή για να διατηρεί τον πλήρη έλεγχο του στόλου της», διευκρινίζει ο Βασίλης Καραβασίλης.