Στην επιτάχυνση του επιχειρηματικού της πλάνου με στόχο την κατασκευή των δικών της τσιπ προσβλέπει η Adveos Microelectronic Systems, η οποία εξαγοράστηκε από την κινεζική εταιρεία τεχνολογίας Beken Corporation. Η Adveos, με έδρα το Αίγιο, ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2015, στη «σκιά» των capital controls και δραστηριοποιείται στο κομμάτι του σχεδιασμού ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, τα οποία τοποθετούνται σε διάφορες συσκευές όπως laptops και έξυπνα κινητά τηλέφωνα. «Στο χώρο των ημιαγωγών, στον οποίον κινούμαστε, το επιχειρηματικό μοντέλο θέλει τις εταιρείες – κυρίως τις μικρές- να είναι fabless, να μην έχουν δηλαδή κατασκευαστική γραμμή παραγωγής. Ουσιαστικά εμείς πουλάμε το σχέδιο, την πνευματική ιδιοκτησία, στον πελάτη, και στη συνέχεια συνεργαζόμαστε με το εργοστάσιο της επιλογής του που θα κατασκευάσει το τσιπ», λέει στο NetFAX ο γενικός διευθυντής της Adveos, Γιώργος Δημητρόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος της εξαγοράς ανέρχεται στα 6,1 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές είχαν ολοκληρωθεί τον περασμένο Αύγουστο, ωστόσο εκκρεμούσε το πράσινο φως από τις κινεζικές αρχές, το οποίο και δόθηκε πριν την εκπνοή του 2020.

 

Πελάτες σε Ισραήλ, Σκανδιναβία, Γαλλία και ΗΠΑ

Η Adveos είναι μια αμιγώς εξωστρεφής εταιρεία, έχοντας στο πελατολόγιό της εταιρείες από το Ισραήλ, τη Σκανδιναβία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. «Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είχαμε ξεκινήσει να μιλάμε κατευθείαν με τα εργοστάσια παραγωγής για να κατασκευάσουμε πλέον τα δικά μας τσιπάκια. Στην ουσία, η επένδυση εξυπηρετεί ακριβώς αυτό το σκοπό. Το μοντέλο παραμένει το ίδιο που είχαμε χαράξει, υπό την ομπρέλα μίας νέας πολυεθνικής», σημειώνει ο κ. Δημητρόπουλος. Το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της Adveos βρίσκεται στο Χαλάνδρι, ενώ η εταιρεία διαθέτει επίσης μία μικρή μονάδα στο Ερεβάν της Αρμενίας. Ξεκίνησε το 2016 με κύκλο εργασιών 300.000 ευρώ ενώ το 2019 έκλεισε τη χρονιά στα 2,3 εκατ. ευρώ.

 

Το σχέδιο της Beken για διείσδυση στην Ευρώπη μέσω της Adveos

Η Beken Corp είναι από το 2019 εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Σαγκάης και δραστηριοποιείται στον κλάδο της τεχνολογίας των ημιαγωγών. Τα προϊόντα της απευθύνονται στην ασιατική αγορά και σχετίζονται με την ασύρματη τεχνολογία (συσκευές με bluetoothwifi κ.α.). «Εμείς ερχόμαστε ως συμπληρωματικός παίχτης στα προϊόντα τους και παράλληλα τους δίνουμε το έναυσμα για την επέκτασή τους στην Ευρώπη. Αύτη είναι η πρώτη εξαγορά που κάνουν εκτός Κίνας και από τα επιχειρηματικά πλάνα που μας έχουν δείξει σκέφτονται να αναπτύξουν σημαντικά την Adveos», καταλήγει ο κ. Δημητρόπουλος.