Το φετινό InnovEIT, όπου βραβεύτηκαν ορισμένες από τις πιο καινοτόμες επιχειρήσεις στην Ευρώπη, επιβεβαίωσε ότι η Γηραιά Ήπειρος ξανανιώνει και μπορεί να κρατήσει τις νεοφυείς της επιχειρήσεις μακριά από τον πειρασμό να την εγκαταλείψουν.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη της McKinsey, πριν από έναν αιώνα, η Ευρώπη ήταν ένα παγκόσμιο κέντρο καινοτομίας. Έκτοτε, τα φώτα της καινοτομίας άρχισαν να χαμηλώνουν και να δυναμώνουν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και πιο πρόσφατα στην περιοχή της Ασίας. Η McKinsey εκτιμά ότι αν η Ευρώπη καταφέρει να καλύψει το κενό καινοτομώντας σε τομείς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι τεχνολογίες IoT και Blockchain και οι υπερυπολογιστές, μεταξύ των οποίων και αυτοί που βασίζονται στην κβαντομηχανική, θα μπορούσε να προσθέσει μέχρι και 3,6 τρισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία της. Φαίνεται πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πάρει το μήνυμα, όπως ακούσαμε να το μεταφέρει ο επίτροπος Tibor Navracsics στην ομιλία του στο πλαίσιο του InnovEIT 2019, το οποίο έλαβε χώρα στη Βουδαπέστη και οργανώθηκε από το European Institute of Innovation & Technology (EIT).

Οι ερχόμενοι στόχοι του EIT
Η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία αναμένεται να συμβάλει σχεδόν στο 1/4 της αναμενόμενης οικονομικής ανάπτυξης, είναι μέσα στις πρώτες προτεραιότητες της EIT κοινότητας, όπως μας είπε ο Willem Jonker, CEO του EIT Digital και αποδεικνύεται από τις 120 startups που υποστηρίζει ήδη το EIT και έχουν αντικείμενο την τεχνητή νοημοσύνη. Το 2019, το EIT αναμένεται να υποστηρίξει τις εταιρείες σε αυτόν τον τομέα με 22 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία μέχρι το 2021, θα έχουν αυξηθεί στα 220 εκατομμύρια ευρώ. Θεωρητικά, οι startups θα προέρχονται και από τους 8 τομείς που έχει δημιουργήσει το EIT για να αναπτύξει την ευρωπαϊκή καινοτομία και επομένως οι λύσεις τους θα είναι αξιοποιήσιμες σε προβλήματα που έχουν να κάνουν με όλο το εύρος των κρίσιμων ζητημάτων, όπως η κλιματική αλλαγή, η διαχείριση ενεργειακών πόρων, η βελτίωση της αγροτικής παραγωγής, η καλύτερη ποιότητα ζωής στις πόλεις και η βελτίωση της υγείας του πληθυσμού. Προσωρινά, ο τομέας του διαστήματος, όπου βλέπουμε πολλές επενδύσεις να γίνονται γεωγραφικά εκατέρωθεν της Ευρώπης, δεν είναι μέσα στις προτεραιότητες του EIT, όπως μας είπε ο Martin Ker, Director του EIT, ο οποίος συμπλήρωσε ότι είναι πιθανό να δούμε τον τομέα αυτό ίσως και πριν από την ερχόμενη τριετία.

Για τον τομέα της αγροδιατροφής, ίσως η σημαντικότερη τάση που αναδεικνύεται, είναι η στροφή της Ευρώπης σε μια πιο χορτοφαγική διατροφή, η οποία ωστόσο θα αξιοποιήσει την τεχνολογία για να καλύψει τα συστατικά που προσφέρει το κρέας, τα βασικότερο εκ των οποίων είναι οι πρωτεΐνες. Μια από τις εταιρείες του φετινού διαγωνισμού, έχει καταφέρει να δημιουργήσει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη από τους σπόρους της ελαιοκράμβης.

Οι λύσεις που ξεχώρισαν
Οι νικητές του φετινού διαγωνισμού, οι οποίοι κέρδισαν χρηματικά βραβεία και επιπλέον το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν οι Michael Dittel, LeafTech (Γερμανία), Marc Julien, Diabeloop (Γαλλία), Matthew Dickson, CorPower Ocean (Σουηδία/Βρετανία), Sara Guimarães Gonçalves, Trigger.Systems (Πορτογαλία) και David Pistoni Perez, Zeleros (Ισπανία). Επιπλέον, διακρίναμε τη λύση της Ajelis, η οποία προσφέρει υφάσματα μικρο-ινών που έχουν τη δυνατότητα να φιλτράρουν βαρέα μέταλλα και άλλα συστατικά που είναι επιβλαβή για το περιβάλλον. Τα υλικά της εταιρείας χρησιμοποιούνται ήδη στους τομείς της διαχείρισης απορριμάτων και της ανακύκλωσης μετάλλου, αλλά όπως μας είπε η Ekaterina Shilova, CEO της Ajelis, σύντομα θα είναι διαθέσιμα και υφάσματα για άλλες εφαρμογές, μεταξύ των οποίων και η αγροτική παραγωγή, όπου το καθαρό νερό παίζει σημαντικό ρόλο. Αναλυτικές πληροφορίες για τους νικητές του διαγωνισμού, αλλά και για το σύνολο των εταιρειών που συμμετείχαν, είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση, https://eit.europa.eu/news-events/news/innovation-made-europe-winners-eit-awards-2019-announced