Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Agile Greece Summit 2015 στις 18 Σεπτεμβρίου 2015, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Η μεγάλη προσέλευση (σχεδόν 250 σύνεδροι) φανερώνει το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις Agile μεθοδολογίες και πρακτικές, από όλο και περισσότερες εταιρείες Πληροφορικής.

Το Agile Greece Summit 2015 ήταν μια διεθνής εκδήλωση που συγκέντρωσε, αν και διοργανώνονταν για πρώτη χρονιά, 11 ομιλητές παγκοσμίου κύρους από το χώρο του Agile. Μεταξύ αυτών οι Agile Coaches (Kristian Lindwall και Cliff Hazel) του Spotify, που θεωρείται ως πρωτοπόρο παγκοσμίως στη χρήση μεθοδολογιών Agile οι οποίοι εξήγησαν στους συνέδρους γιατί η αυτονομία αποτελεί την καρδιά του agility και οι Gunther Verheyen, Ralph Jocham και Ahmet Akdag (Senior Agile Trainers & Coaches) από το Scrum.org, τον οργανισμό που δημιουργήθηκε από τον Ken Schwaber, τον ένα εκ των δημιουργών του Scrum (την πιο δημοφιλή Agile πρακτική).

Στο συνέδριο μίλησαν, επίσης, ειδικοί από τις εταιρείες IBM και Vodafone Turkey, αλλά και ανεξάρτητοι σύμβουλοι και ειδήμονες στο χώρο του Agile όπως ο Niels Pflaeging, ο οποίος μίλησε για τρόπους μετασχηματισμού των σημερινών οργανισμών σε agile οντότητες, ο Ben Linders που επικεντρώθηκε στο Agile Retrospective και στο πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια επιτυχή υιοθέτηση του agile σε όλα τα επίπεδα του οργανισμού, ο Juergen Dittmar που μίλησε για το Management 3.0 και την εργαλειοθήκη των Agile και, τέλος, ο Claudio Perrone που αναφέρθηκε στο Popcorn Flow και στο πώς αυτό μπορεί να συμβάλει στους υπερταχείς πειραματισμούς. Το Agile Greece Summit 2015 σχεδιάστηκε για στελέχη, επικεφαλής ομάδων, Project Managers, συμβούλους του Agile, Scrum Masters, Product Owners και developers που θέλουν να δημιουργήσουν ομάδες και οργανισμούς υψηλών επιδόσεων, ενσωματώνοντας πρακτικές και αρχές του Agile.

Γιατί Agile;
Οι μεθοδολογίες Agile επιτυγχάνουν ταχύτερη απόδοση επιχειρησιακής αξίας στο παραγόμενο λογισμικό και αποτελούν την πιο δυναμική τάση στις σύγχρονες μεθόδους ανάπτυξης λογισμικού. Μερικά από τα πλεονεκτήματα της εφαρμογής agile μεθόδων είναι η αύξηση της ταχύτητας παράδοσης των αναπτυσσόμενων προϊόντων, η βελτίωση της ικανότητας διαχείρισης των αλλαγών στις απαιτήσεις των πελατών, η καλύτερη διαχείριση των κινδύνων, η βελτίωση της διαφάνειας των έργων και η αύξηση της παραγωγικότητας και της ποιότητας των παραγόμενων έργων. Ολοένα και περισσότερες εταιρείες στο εξωτερικό χρησιμοποιούν μεθοδολογίες agile στην ανάπτυξη των προϊόντων τους, οι οποίες σταδιακά αρχίζουν να υιοθετούνται και από εταιρείες στην Ελλάδα. Το Agile Greece Summit 2015 διοργανώθηκε από την ομάδα του AgileGreece (agilegreece.org).