Με μεγάλη επιτυχία και μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό περίπου 500 ατόμων πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 19 και την Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το Agile Greece Summit 2019.

Δεκάδες ομιλητές, παράλληλες συνεδριάσεις σε δυο χώρους, πολύ ενδιαφέροντα εργαστήρια και σεμινάρια κι ο εμφανώς διεθνής χαρακτήρας του cast ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της διήμερης εκδήλωσης η οποία είχε ως αποδέκτες developers, ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων και κάθε λογής «ψαγμένους» managers. Στόχος όλων αυτών -που μάλλον επετεύχθη, απ’ ό,τι φάνηκε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις, στα διαλείμματα- ήταν να μάθουν ό,τι νεότερο συμβαίνει σήμερα στο χώρο του Agile οικοσυστήματος, να δουν τι μπορούν να εφαρμόσουν στην πράξη, αλλά και να δικτυωθούν μεταξύ τους, ανταλλάσσοντας ιδέες, εμπειρίες, βέλτιστες πρακτικές και γνώσεις.

Στην πέμπτη κατά σειρά χρονιά του, το Agile Greece Summit είχε εντάξει φέτος στο πρόγραμμά του ομιλίες τόσο για θέματα τεχνολογίας, όσο και εμπειριών από την εφαρμογή Agile τεχνικών σε διάφορους χώρους και περιστάσεις, οι οποίες συμπλήρωσαν με τον καλύτερο τρόπο τις τέσσερις βασικές ομιλίες, από τον βετεράνο Alistair Cockburn (έναν από τους συγγραφείς του Agile Manifesto), τον επιχειρηματία και συγγραφέα Peter Sage (που πρόβαλε την ανάγκη για αυτο-βελτίωση στους χώρους εργασίας), την Andrea Goulet (που παρουσίασε από μια διαφορετική οπτική γωνία το θέμα της ενσυναίσθησης) και τον Jeff Patton (που μέσα από μια συναρπαστική διαδραστική ομιλία σχετικά με τους επιχειρηματικούς κύκλους, κάλεσε τους συνέδρους να μην πάψουν να ερευνούν, να μαθαίνουν και να βελτιώνονται).

Όμως, η επιτυχία της φετινής διοργάνωσης, αύξησε ακόμα περισσότερο την «υποχρέωση» (έτσι την αντιλαμβάνονται από την πλευρά τους και δικαίως), των οργανωτών για αλλαγές και βελτιώσεις. «Πρέπει να το ξανασκεφτούμε, να δούμε πώς θα προσαρμόσουμε το συνέδριο στις ανάγκες του κοινού. Θα δούμε το feedback που θα πάρουμε και του χρόνου θα προσπαθήσουμε να τους δώσουμε το κάτι παραπάνω…» δήλωσε στο NetFAX o Νίκος Μπάτσιος, μέλος της οργανωτικής επιτροπής.

Ο ίδιος επεσήμανε το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν οι σύνεδροι για τα Lightning Talks, τις σύντομες παρουσιάσεις -με έντονη σχολιαστική διάθεση, κάποιες από αυτές, εν είδει «φωνής του λαού»- από εκπροσώπους εταιριών, μέσω των οποίων ουσιαστικά εκφράστηκε το στίγμα και ο «σφυγμός» της αγοράς.
Ένα καταληκτικό σχόλιο ζητήσαμε κι από τον εμπνευστή και «ψυχή» του Summit, Γιάννη Μαυραγάνη.

Μας δήλωσε ότι «ήταν ένα πολύ ωραίο συνέδριο! Φέτος βάλαμε και τη διάσταση των ομιλιών από το κοινό (ΣΣ. τα Lightning Talks, που προαναφέραμε), οι οποίες έδωσαν μια πολύ ιδιαίτερη νότα, καθώς ήταν η πρώτη φορά που το κοινό έκανε παρουσιάσεις. Είχαμε συμπεριλάβει πάρα πολλά θέματα για όλα τα επίπεδα και η οργάνωση ήταν πολύ καλή. Όμως, του χρόνου θα προσπαθήσουμε να το ξανασχεδιάσουμε, ώστε να ευχαριστήσουμε ακόμα περισσότερο τον κόσμο που και φέτος, απ’ ό,τι είδα και μίλησα, έφυγε πολύ ευχαριστημένος…»

Ειδική μνεία, τέλος, πρέπει να γίνει στη μεγάλη συμμετοχή των συνέδρων στα δυο workshops (από τους Alistair Cockburn και Mike Burrows, που πριν ακόμα φτάσει στην Αθήνα είχε μιλήσει στο NetFAX για τα πιστεύω και τα βιβλία του), αλλά και στα τέσσερα σεμινάρια (από δυο, κάθε μέρα), τα οποία πλαισίωσαν τη διήμερη βασική εκδήλωση – σαφής ένδειξη πως οι άνθρωποι της αγοράς διψάνε για ενημέρωση και νέες γνώσεις.

Το NetFAX ήταν χορηγός επικοινωνίας του φετινού Agile Greece Summit.